Iconografia muceniciei Sfantului Dimitrie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Iconografia muceniciei Sfantului Dimitrie

O reprezentare bizantină a acestei scene este o icoană din Mănăstirea Lavra din Muntele Athos, datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea, începutul secolului al XV-lea.  În această scenă, martiriul Sfântului Dimitrie are loc în fața unui complex de clădiri fortificate cu două turnuri, reprezentând închisoarea unde a fost ținut sfântul. Acest gen arhitectural s-a dezvoltat în secolul al XVI-lea, fiind bazat pe modele din perioada paleologilor. Sfântul Dimitrie este pictat șezând cu mâna dreaptă ridicată, pe o treaptă sau pe un tron cu mai multe trepte, în fața unei clădiri ce reprezinta închisoarea, primind moartea din mâinele unui grup de șase soldați. Ei care îl  străpung în partea dreaptă a toracelui cu sulițele, în afară de unul, care are capul descoperit și parcă nu ar vrea să-l rănească.

Poziția Sfântului Dimitrie exprimă dorința de a primi împunsătura suliței în partea dreaptă, precum Hristos pe cruce. Atunci, un înger coboară din înălțime, pregătindu-se să așeze deasupra capului Sfântului cununa muceniciei, în timp ce Lupus se afla în spatele său, având brațele ridicate și o expresie de uimire. Această scenă constituie o sursă de întărire și consolare a creștinilor asupriți și prigoniți.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Iconografia muceniciei Sfantului Dimitrie

Vizualizari: 611

Id: 25172

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.