In ce fel Sfintele Taine intruchipeaza Biserica :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

In ce fel Sfintele Taine intruchipeaza Biserica :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila


CAPITOLUL XXXVIII

In ce fel Sfintele Taine intruchipeaza Biserica


Biserica e intruchipata in Sfintele Taine nu in chip simbolic, ci ca madularele in inima, ca ramurile in radacina plantei sau, precum spune Mantuitorul, ca mladitele de vita. Adica nu e vorba numai de o comunitate de nume sau de o simpla asemanare intre ele, ci chiar de o identitate de fapt. Caci Sfintele Taine sunt Trupul si Sangele Domnului, dar sunt totodata hrana si bautura cea adevarata a Bisericii lui Hristos; iar prin impartasire, nu Biserica le preface pe ele in trup omenesc ca pe oricare alta hrana, ci Biserica se preface in ele, deoarece cele mai tari biruiesc, precum si fierul varat in foc se preface el in foc, nu focul in fier, si dupa cum fierul inrosit in foc ni se arata aievea ca foc nu ca fier, deoarece insusirile fierului sunt absorbite cu totul de cele ale focului, tot asa si cu Biserica lui Hristos: daca ar putea cineva sa o cuprinda cu privirea, n-ar vedea decat insusi Trupul Domnului, prin aceea ca e unita cu El si ca se impartaseste din Trupul Lui.Pentru acest motiv, scrie Sfantul Apostol Pavel: "Voi sunteti Trupul lui Hristos si fiecare in parte madularele Lui". Si cand acelasi Sfant Apostol Il numeste pe Hristos capul nostru iar pe noi trupul Lui, oare voieste el sa arate, (prin aceste cuvinte), simpla purtare de grija a lui Hristos pentru noi sau invatatura Lui sau supunerea noastra fata de El, ca atunci cand numim noi pe prietenii sau pe rudele noastre madularele, vorbind la figurat? - Fereasca Dumnezeu! Sfantul Apostol intelege intocmai ce spune: ca, adica prin impartasirea cu sfantul Sange, credinciosii traiesc chiar viata cea intru Hristos, fiind cu adevarat alipiti de Capul acela (Hristos) si incorporati in Trupul Lui. Iata de ce nu e nimic de mirare ca in Sfintele Taine este intruchipata in acest moment Biserica (intreaga). 

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.