„Intelepciune, drepti!” sau „Intelepciune dreapta”?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

„Intelepciune, drepti!” sau „Intelepciune dreapta”?

În încheierea vohodului de la vecernie, preotul aflat în fața Sfintelor Uși deschise exclamă: „Înțelepciune, drepți!”. Este momentul de maximă importanță pentru slujba vecerniei. În vechime, acum era adus sfeșnicul în mijlocul comunității și era aprinsă lumina, simbolizând pe Mântuitorul Iisus Hristos, lumina lumii. În momentul aprinderii lumânării, preotul îndemna pe credincioși la înțelepciune. În același timp, se referea și la ordinea din biserică – având în vedere perioada persecuțiilor, atunci când credincioșii erau într-o continuă mișcare, din cauza pericolului iminent.

După încetarea persecuțiilor, „Înțelepciune, drepți!” a primit o valoare simbolică: evlavie, bunăcuviință și chiar o atenție duhovnicească. În acest sens, au existat câteva comentarii care au acordat acestei formule sensul de „Înțelepciune dreaptă”.

În varianta statornicită, în cărțile de cult românești, exclamaţia „drepți” vrea să sublinieze faptul că participanții la vecernie, atât clerul, cât și credincioșii, trebuie să petreacă momentele de rugăciune cu toată cucernicia.

Exclamația poate face referire și la statura dreaptă a corpului. La biserică nu stăm oricum. Rânduielile cultice au prescrise momentele în care credinciosul se poate așeza, poate sta în genunchi sau în picioare. Astfel, poziţia dreaptă este necesară pentru întâmpinarea simbolică a lui Hristos, Cel Care este „Înţelepciunea de la Dumnezeu” (I Cor. 1, 30) şi care trebuie întâmpinat prin atitudine fizică, plină de respect.

Categoria: Liturgica

Cautare:

„Intelepciune, drepti!” sau „Intelepciune dreapta”?

Vizualizari: 513

Id: 25551

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.