Lumina lina – cel mai vechi imn crestin, pastrat pana astazi

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Lumina lina – cel mai vechi imn crestin, pastrat pana astazi

În cadrul slujbei vecerniei, cel mai important moment este ieșirea preotului din Sfântul Altar, având în mâna dreaptă cădelnița. După tămâierea catapetesmei, a icoanelor și a credincioșilor, preotul se oprește în fața Sfintelor Uși rostind: „Înțelepciune, drepți!”. Apoi, poporul începe cântarea unui imn numit „Lumină lină”. Cunoscut pentru frumusețea melodiei, dar și pentru încărcătura dogmatică, acesta este unul dintre cele mai vechi imne ce încă se păstrează în slujbele Bisericii Ortodoxe.

Deși textual nu se poate vorbi despre această cântare în primul secol creștin, anumite părți sunt întâlnite în scrierile bărbaților apostolici.

În mod clar, cântare „Lumină lină” apare în documentele liturgice la sfârșitul secolului al III-lea, într-o colecție cunoscută sub numele de Constituțiile Apostolice.

Principalii părinți și scriitori bisericești din primele cinci secole creștine vorbesc și ei despre imnul vecerniei. Astfel, Sfântul Vasile cel Mare, în veacul al IV-lea, spune că „imnul înserării, cântare veche, care dintre părinți ni l-a lăsat? El a fost păstrat în biserică, de la bărbații sfinți, dogmatizând despre dumnezeiasca Treime”.

Prin cântarea acestui imn, credincioșii de astăzi continuă o tradiție ce pulsează în Biserică, de aproape două mii de ani. O cântare veche, care devine mereu actuală, la fiecare vecernie – prin slăvirea lui Dumnezeu, adusă de către credincioși.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Lumina lina – cel mai vechi imn crestin, pastrat pana astazi

Vizualizari: 233

Id: 25211

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.