MITROPOLITUL TEOCTIST II :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

MITROPOLITUL TEOCTIST II :: Pateric romanesc


MITROPOLITUL TEOCTIST II - al Moldovei si Sucevei

(+ 1528)

Acest preacuvios staret Teoctist impreuna cu mitropolitul Gheorghe al Moldovei (1477-1508) au indemnat pe marele domn Stefan Voda al Moldovei sa zideasca la Neamt o biserica noua in cinstea Inaltarii Domnului. Iar la 14 noiembrie 1497, terminandu-se biserica, au sfintit-o in prezenta domnului si a zeci de mii de credinciosi, clerici si monahi din toata tara Moldovei. In anul 1500, raposand episcopul Romanului, Vasile, cuviosul arhimandrit Teoctist de la Neamt a fost ales in locul sau “mitropolit” al Tarii de Jos, lasand la Neamt o obste infloritoare. Si a pastorit episcopul Teoctist opt ani de zile la Roman, povatuind turma lui Hristos cu multa blandete si hranind-o din invataturile Sfintei Evanghelii. Iar in anul 1508, retragandu-se din scaun mitropolitul Gheorghe, cu sfat de obste a fost ales episcopul Teoctist in locul sau. Asa a ajuns acest cuvios mitropolit parintele si “invatatorul Moldovei”, sfetnicul domnilor si mangaietorul poporului, caci era “barbat invatat ca nimeni altul” si slujea cu mare credinta Biserica lui Hristos.

Timp de 20 de ani, cat a fost mitropolit al Moldovei, a randuit preoti la sate si stareti priceputi prin manastiri, incurajand mult viata duhovniceasca, invatatura, scrierea de carti, zidirea si pictarea sfintelor biserici. De asemenea, in anul 1522 a terminat de zidit si a sfintit noua Catedrala a Mitropoliei din Suceava, asezand in ea moastele Sfantului Mucenic Ioan cel Nou. Tot el a uns ca domni ai Moldovei pe Stefanita Voda, in anul 1517, si pe Petru Rares, in anul 1527, facandu-se la amandoi cel dintai sfetnic, parinte si duhovnic. Simtindu-si aproape obstescul sfarsit, mitropolitul Teoctist se retrage din scaun la manastirea de metanie si se face schimonah, cu numele de Teodor. Apoi, binecuvantand pe fiii sai duhovnicesti, a adormit cu pace la 15 ianuarie 1528 si a fost inmormantat in pridvorul bisericii din Manastirea Neamt.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

MITROPOLITUL TEOCTIST II :: Pateric romanesc

Vizualizari: 879

Id: 1041

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.