MONAHIA EPRAXIA DEMI :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

MONAHIA EPRAXIA DEMI :: Pateric romanesc


MONAHIA EPRAXIA DEMI
- Manastirea Agapia(1832-1926)


 


Aceasta vrednica stareta a Manastirii Agapia era de loc din partile Tighinei. Venind de copila in manastire, a fost crescuta in dragoste de Hristos si ravna pentru cele duhovnicesti. Apoi, primind tunderea monahala, se nevoi zeci de ani in deplina smerenie, in ascultare si rugaciune.


 


In anul 1904, maica Epraxia este aleasa stareta in Manastirea Agapia, pe care o conduce cu multa blandete si intelepciune timp de patru ani de zile. Prin osardia ei s-au refacut in intregime biserica si incinta, distruse in incendiul din 1903. Din anul 1912, maica Epraxia Demi este aleasa stareta pentru a doua oara si conduce Manastirea Agapia cu o deosebita intelepciune inca 14 ani de zile, innoind viata duhovniceasca si sporind numarul soborului pana la 500 de calugarite. Cel mai mult punea pret pe rugaciune si pe viata morala. Niciodata nu ingaduia maicilor sa primeasca mireni in chilie sau sa umble prin incinta fara rasa si tinuta cuviincioasa. Dar nici in haine scumpe nu le lasa sa se imbrace, ca sa nu sminteasca pe cineva.


 


Odata a vazut o calugarita venind la biserica imbracata in haine scumpe. Deci, chemand-o la sine, i-a zis:


- Spune-mi, maica, pentru care sfant te-ai imbracat asa? Nu stii cat de mare este pacatul smintelii?


 


Deci, mult nevoindu-se pentru mantuirea tuturor, in anul 1926, maica Epraxia s-a retras din staretie. Apoi, mai traind putin, a adormit cu pace.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

MONAHIA EPRAXIA DEMI :: Pateric romanesc

Vizualizari: 518

Id: 1190

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.