MONAHUL GHERONTIE DASCALUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

MONAHUL GHERONTIE DASCALUL :: Pateric romanesc


MONAHUL GHERONTIE DASCALUL -
Manastirea Neamt


(+ 1812)


Cuviosul Gherontie era unul din ucenicii staretului Paisie si cel dintai parinte duhovnicesc al mitropolitului Grigorie Dascalul (1823-1834). Originar din Moldova, el a intrat ca vietuitor in Manastirea Neamt cu putin inainte de venirea staretului Paisie (1779). Apoi, fiind iscusit la minte, a fost trimis impreuna cu monahul Doroftei la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti, pentru a deprinde limba greaca. Aici a cunoscut pe tanarul Gheorghe Miculescu, mitropolitul de mai tarziu al Tarii Romanesti, pe care l-a adus la Manastirea Neamt si l-a calugarit cu numele de Grigorie.


Dupa terminarea scolii, monahul Gherontie a devenit un iscusit traducator al Sfintilor Parinti de limba greaca. Impreuna cu fiul sau duhovnicesc, ierodiaconul Grigorie, au tradus la Manastirea Neamt numeroase carti patristice, din care cele mai multe au fost tiparite. Vestea despre acesti doi calugari iscusiti in cele duhovnicesti si priceputi la talmacirea cartilor bisericesti se raspandise in tot pamantul romanesc. Erau cunoscuti atat mitropolitilor Veniamin Costachi si Dionisie Lupu, cat si episcopilor de la Buzau, Ramnicu-Valcea si Arges.


In anul 1812, monahul Gherontie impreuna cu ierodiaconul Grigorie se duc in Muntele Athos, “sa se inchine sfintelor manastiri celor de acolo si sa se intalneasca cu parintii cei cuviosi, pentru folosul sufletului”. La intoarcere, insa, cad intre talhari la Filipopoli, peste Dunare, unde Cuviosul Gherontie moare ca un adevarat martir. Ucenicul sau il ingroapa la Manastirea Anarghiri din apropiere si se intoarce la Neamt. Dupa sapte ani ii aduce osemintele si le depune in gropnita manastirii de metanie.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

MONAHUL GHERONTIE DASCALUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 752

Id: 1121

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.