www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Pentru ce se acopera darurile si despre cele ce se rostesc atunci :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

Pentru ce se acopera darurile si despre cele ce se rostesc atunci :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

 
CAPITOLUL XI

Pentru ce se acopera darurile si despre cele ce se rostesc atunci


Cele rostite si savarsite pana acum in paine (Agnet), prin care se inchipuie moartea Domnului, au numai valoarea de figuri si de simboluri; painea a ramas tot paine, insa a primit insusirea de a fi consfintita ca dar lui Dumnezeu si prin aceasta ea poarta chipul trupului Domnului in prima Sa varsta, Trup care dintru inceput era harazit ca dar, dupa cum am spus mai inainte. De aceea preotul istoriseste si arata in chip intuitiv peste paine, minunile intamplate cu acel Trup cand era de curand nascut si asezat inca in iesle. Asezand deasupra painii asanumitul asterisc (steluta), zice: "Si iata, venind steaua, a statut deasupra unde se afla Pruncul".

Apoi rosteste si cele ce spusesera cu mult mai inainte Proorocii despre Prunc ca despre un Dumnezeu, pentru ca nu cumva, din pricina intruparii si a infatisarii omenesti, oamenii sa-si inchipuie lucruri mici si nevrednice de dumnezeirea Sa: "Cu cuvantul Domnului cerurile s-au intarit..."; "Domnul a impartit, intru podoaba S-a imbracat..."; "Bunatatea Lui a acoperit cerurile si de intelepciunea Lui este plin tot pamantul". Zicand acestea, preotul acopera darurile, adica pune sfintele acoperaminte peste disc si potir si tamaiaza peste tot; caci acoperita (necunoscuta) era atunci si puterea lui Dumnezeu intrupat, pana la vremea minunilor si a marturiei celei din cer. Dar cei ce stiau ca El este acela despre Care s-a zis: "Domnul a imparatit, intru podoaba S-a imbracat" si ca despre El vorbeau toate proorociile dumnezeiesti de mai sus Il cunosteau si Il cinsteau ca pe Dumnezeu, cautand la Dansul acoperamantul. La acestea se gandeste preotul cand zice peste darurile acoperite: "Acopere-ne pre noi cu acoperamantul aripilor Tale": si tamaiaza peste tot. Astfel, rostind si savarsind acestea si dupa care s-a rugat pentru implinirea scopului sfintei slujbe, vine la sfanta Masa si stand inaintea ei, incepe Sfanta Liturghie.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.