Proscomidia – partea tainica a dumnezeiestii Liturghii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Proscomidia – partea tainica a dumnezeiestii Liturghii

Dumnezeiasca Liturghie, centrul cultului liturgic ortodox şi cea mai importantă dintre toate slujbele Sfintei Biserici este împreuna rugăciune a clerului şi a poporului adresată lui Dumnezeu – Cel care a instituit-o în seara Cinei celei de Taină. Astfel, Liturghia este o împreună lucrare, nu doar o atribuţie clericală.

Credincioşii se alătură preoţilor, prin acte esenţiale pentru săvârşirea sfintei slujbe. Cea mai importantă atribuţie a credincioşilor este aducerea elementelor euharistice de pâine şi vin, care sunt oferite la Sfântul Altar.

Aducerea de prescuri şi vin înseamnă actul esenţial, de început al Sfintei Liturghii. Cu mult înainte de a da binecuvântarea mare, preotul face o lucrare tainică, ascunsă de ochii credincioşilor, numită proscomidie. Acesta nu este însă o slujbă de sine stătătoare, ci o parte integrantă şi indispensabilă a Sfintei Liturghii.

În esenţa ei, proscomidia constă în „punerea înainte” sau a pregătirii pâinii şi a vinului, pentru a fi oferite lui Dumnezeu. Însăşi denumirea de Proscomidie vine de la cuvântul grecesc προσκομιδη (proscomidi) care înseamnă „a pune înainte”, „a aduce”, „a oferi”.

Mai precis, slujba Proscomidiei constă în alegerea, pregătirea şi afierosirea de către preot a darurilor de pâine şi vin aduse de credincioşi la altar. Astfel, darurile sunt ridicate la calitatea de Cinstite Daruri, gata pentru a fi sfinţite şi prefăcute în Trupul şi Sângele Domnului, în cadrul Sfintei Liturghii.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Proscomidia – partea tainica a dumnezeiestii Liturghii

Vizualizari: 153

Id: 25705

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.