Proscomidiarul – locul Nasterii, dar si al Jertfei Mantuitorului Iisus Hristos

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Proscomidiarul – locul Nasterii, dar si al Jertfei Mantuitorului Iisus Hristos

Partea tainică a dumnezeieştii Liturghii, prin care sunt pregătite darurile de pâine şi vin aduse de către credincioşi, se desfăşoară într-un colţişor din sfântul Altar, ferit de privirile oamenilor. În partea de nord a fiecărei biserici, în Altar, se află proscomidiarul – locul în care se pregătesc darurile euharistice. În funcţie de arhitectura bisericii, el poate avea forma unei camere separate, a unei mici peşteri ori, în cazul bisericilor nou construite, o firidă sau o simplă masă.

Indiferent de formă, acest loc din sfântul Altar are o dublă semnificaţie: peştera din Betleem, în care s-a născut Pruncul Iisus, dar şi mormântul rece din grădina Ghetsimani, acolo unde a fost pus după răstignirea Sa. Din acest considerent simbolic a apărut practica rostirii troparului „Naşterea Ta Hristoase, Dumnezeul nostru”, în momentul închinării preotului în faţa proscomidiarului.

Dincolo de importanţa simbolică, la proscomidiar sunt păstrate vasele liturgice, pomelnicul ctitorilor bisericii şi alte obiecte care sunt folosite în cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Prin comparaţie cu sfânta Masă, acolo unde se desfăşoară Liturghia Euharistică, proscomidiarul mai este numit şi „Altarul proaducerii”.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Proscomidiarul – locul Nasterii, dar si al Jertfei Mantuitorului Iisus Hristos

Vizualizari: 428

Id: 25157

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.