SCHIMONAHIA FILOTEIA :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SCHIMONAHIA FILOTEIA :: Pateric romanescSCHIMONAHIA FILOTEIA - mama Sfantului Calinic de la Cernica


Manastirea Pasarea-Ilfov


(secolele XVIII-XIX)


Vrednica de pomenire schimonahia Filoteia - mama Sfantului Calinic de la Cernica - era de loc din Bucuresti, fiica de parinti credinciosi. Din botez se chema Floarea.


Casatorindu-se cu un tanar plin de frica lui Dumnezeu, anume Antonie, din cartierul Sfantul Visarion, au dat nastere la patru copii. Cel mai mare a ajuns preot de mir. Apoi s-a retras intr-o manastire si s-a calugarit cu numele de Acachie.


Copilul cel mai mic, numit din botez Constantin, a fost dat la invatatura pentru a deveni tot preot. Dar, cu randuiala lui Dumnezeu, in anul 1807 a intrat in Manastirea Cernica. Mai tarziu a devenit staret si episcop de Ramnic. Apoi, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica.


Vaduva Floarea, ramasa fara sot si fara copii, cu sfatul fiului ei, a intrat ca sora in Manastirea Pasarea de langa Bucuresti. Aici a fost data in grija unor maici batrane de la care a deprins nevointa vietii calugaresti. Apoi, cu binecuvantarea staretului de atunci al Cernicai, arhimandritul Calinic, sora Floarea a fost tunsa in schima monahala, cu numele de schimonahia Filoteia.


Mai traind cativa ani la Manastirea Pasarea si nevoindu-se mult in rugaciune si ascultare, schimonahia Filoteia s-a mutat la vesnica odihna, inainte de anul 1840. Ramasitele sale pamantesti se odihnesc in cimitirul manastirii.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SCHIMONAHIA FILOTEIA :: Pateric romanesc

Vizualizari: 663

Id: 1130

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.