www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SCHIMONAHIA NAZARIA :: Pateric romanesc

SCHIMONAHIA NAZARIA :: Pateric romanesc


SCHIMONAHIA NAZARIA -
Manastirea Varatec


(+ 1814)


Viata schimonahiei Nazaria a fost din inceput inconjurata de necazuri si ispite. Era de loc din Brasov. Mai intai a fost casatorita si a nascut doi copii. Apoi, murindu-i sotul, a ramas din tinerete vaduva. Nu dupa multi ani, cu voia lui Dumnezeu, i-au murit si copiii. Ramanand singura si dorind sa slujeasca lui Hristos, a intrat in nevointa vietii calugaresti. Mai intai a petrecut in Schitul Scanteia din Vrancea, unde a fost facuta rasofora cu numele de Natalia. Apoi se muta la Schitul Bontesti. Aici primi marele si ingerescul chip sub numele de Nazaria.


Dorind o nevointa duhovniceasca mai inalta, schimonahia Nazaria a venit in tinutul Neamt, la Schitul Paraul Carpenului-Pipirig. Aici a cunoscut pe marele duhovnic Iosif Pustnicul, care a stramutat obstea de aici la Schitul Durau, sub Muntele Ceahlau, unde lua fiinta o renumita sihastrie de calugarite. La Durau s-a nevoit schimonahia Nazaria 14 ani de zile, in tacere, in post, in rugaciune si ascultare, devenind egumena a acelei alese sihastrii. Si era asa de blanda, smerita si inteleapta, incat o iubeau toate ca pe o adevarata mama duhovniceasca.


In anul 1788, dupa intemeierea Manastirii Varatec, Cuviosul Iosif Pustnicul a adus pe schimonahia Nazaria de la Durau si a pus-o stareta in Varatec. Astfel, smerita mireasa a lui Hristos, parasind linistea, se face incepatoare unei obsti noi, devenind prima stareta a Manastirii Varatec. Si a condus cu multa intelepciune duhovniceasca soborul manastirii, din anul 1788 pana in anul 1814. La aceasta a fost ajutata nu putin de Cuviosul Iosif si mai ales de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, protectoarea manastirii.


Dupa ce forma o frumoasa obste de calugarite cu peste o suta de surori si randui toate bine, schimonahia Nazaria s-a mutat din viata aceasta, pentru a lua plata ostenelilor sale.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SCHIMONAHIA NAZARIA :: Pateric romanesc

Vizualizari: 799

Id: 1122

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.