SCHIMONAHIA VALENTINA NEACSU :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SCHIMONAHIA VALENTINA NEACSU :: Pateric romanesc


SCHIMONAHIA VALENTINA NEACSU -
Pustnica din muntii Sihlei

(1886-1964)


Aceasta smerita nevoitoare a lui Hristos a fost ultim’a calugarita care a sihastrit in Muntii Neamtului, in secolul acesta.


Era de loc din judetul Vaslui. in tinerete a fost casatorita si a avut doi copii. Apoi, murindu-i sotul in razboi, in anul 1920 si-a luat fiica si s-au dus amindoua in Minastirea Giurgeni-Roman. Acolo au facut ascultare zece ani. Alti cincisprezece ani au facut ascultare in Minastirea Almas-Neamt. Iar in anul 1945, iubind foarte mult linistea, s-au retras impreuna in muntii Sihlei.


Aici, gasind un bordei pustnicesc, cu binecuvintarea staretului Cleopa din Minastirea Sihastria, au ramas intr-insul. Si s-au nevoit mama si cu fiica pentru dragostea lui Hristos douazeci de ani, la liniste, smerindu-se una inaintea celeilalte, si rugindu-se ziua si noaptea pentru ele si pentru oameni.


Maica Valentina era curata la suflet, blinda la cuvint, luminata la chip si plina de dumnezeiasca dragoste. Toata saptamina o petrecea in pustie, iar in zile de sarbatori isi lua toiagul si fiica si coborau amindoua la schitul Sihla sau in Minastirea Sihastria. Dupa ce primeau Prea Curatele Taine, se intareau cu putina hrana si urcau iarasi la munte.


Asa s-a nevoit schimonahia Valentina pina la sfirsitul anului 1964. Apoi, luind crucea in mina, a zis catre fiica:


- Ma duc la Tata ! Ma duc la Tata ! Si si-a dat duhul in miinile Domnului. Parintii au coborit-o de pe munte pe crengi de brad si au ingropat-o in minastire. Asemenea si fiica ei, schimonahia Emiliana, a raposat in primavara anului 1979, a doua zi dupa Duminica Floriilor, si a fost inmormintata in padure alaturi de bordei.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SCHIMONAHIA VALENTINA NEACSU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 731

Id: 1233

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.