SCHIMONAHUL NICANOR :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SCHIMONAHUL NICANOR :: Pateric romanesc


SCHIMONAHUL NICANOR -
Manastirea Sihastria-Neamt


(+ 1844)


Acest schimonah era de loc din Botosani, ruda a staretului Ilarie din Manastirea Neamt. Toata viata sa a construit biserici prin sate, prin orase si manastiri, caci in Moldova “mesterul Nicolae Cerneschi era vestita calfa de pietrari”.


Intre anii 1821-1822 a zidit in Manastirea Neamt un corp de chilii, in partea de sud a incintei. Intre anii 1823-1824 a zidit din nou “cu a sa cheltuiala” biserica Manastirii Sihastria. Intre anii 1826-1840 a zidit biserica Sfantul Ioan Teologul de la cimitirul Manastirii Neamt si Agheasmatarul. A mai zidit un corp de chilii si biserica Sfantul Ioan Teologul la Manastirea Secu, un corp de chilii la Manastirea Agapia si altele. Precum reiese din inscriptii, cele mai multe biserici au fost construite gratuit, “prin osardia si cu ajutorul iubitorului de Hristos, jupan Nicolae Cerneschi”.


Intre anii 1841-1842, acest pururea pomenit ctitor de biserici se daruieste pe sine cu totul lui Hristos, retragandu-se la Schitul Sihastria. Aici este tuns in schima monahala de egumenul Valerian, dandu-i numele de Nicanor. In vara anului 1844 si-a savarsit calatoria acestei vieti si a fost inmormantat langa biserica ctitorita de el.


Spun parintii batrani ca in anul 1941, cand a ars acoperisul bisericii, crucea de pe turn a cazut si s-a infipt chiar pe mormantul ctitorului. Apoi, sapand putin, s-au aflat oasele lui raspandind buna mireasma.


Asa binecuvanteaza Dumnezeu pe cei ce iubesc podoaba casei Sale.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SCHIMONAHUL NICANOR :: Pateric romanesc

Vizualizari: 606

Id: 1136

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.