SFANTUL EPIFANIE DE LA VORONET :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SFANTUL EPIFANIE DE LA VORONET :: Pateric romanesc


SFANTUL EPIFANIE DE LA VORONET


(secolul al XVII-lea)


In obstea intemeiata de Cuviosul Daniil de la Voronet s-au nevoit multi calugari cu viata sfanta. Unii traiau in chinovie, altii se retrageau la liniste in preajma manastirii, iar altii ajungeau sihastri desavarsiti in adancul codrilor de sub Muntii Raraului.


In prima jumatate a secolului XVII a trait in Manastirea Voronet un schimonah foarte imbunatatit, anume Cuviosul Epifanie. Era originar din partile Sucevei. Acest iubitor de Hristos se silea in toate sa urmeze nevointa marelui staret, Sfantul Daniil Sihastrul. Dar intrucat ostenelile cele ascunse ale sfintilor singur Dumnezeu le stie, tot asa si faptele cele bune ale Cuviosului Epifanie ne-au ramas necunoscute. In traditia locului se spune ca era foarte ascultator si bland, ca avea darul lacrimilor si era desavarsit in dragoste. Iar in “Patericul Sfintilor din Moldo-Romania”, se spune ca a trait prin anii 1660, “biruind desavarsit pre toate cetele vrajmasilor celor nevazuti prin adanca smerenia sa”. Era inca mare dascal al rugaciunii si iscusit povatuitor de suflete, caci vedea asezarea inimii fiecaruia si cu numele lui Hristos izgonea duhurile rele dintre oameni. Pentru aceasta multi credinciosi il cautau si era ca un Avraam cu multi fii duhovnicesti.


Deci, bine savarsind alergarea vieti pamantesti si lui Hristos intru toate placand, s-a stramutat cu pace la cele vesnice, cinstindu-se de toti ca un adevarat sfant si de minuni facator.


Sfinte Preacuvioase Parinte Epifanie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SFANTUL EPIFANIE DE LA VORONET :: Pateric romanesc

Vizualizari: 443

Id: 1075

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.