SFANTUL IERARH IOREST MARTURISITORUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

SFANTUL IERARH IOREST MARTURISITORUL :: Pateric romanesc


SFANTUL IERARH IOREST MARTURISITORUL -
Mitropolit al Ardealului


(+ 1657)


Sfantul Ierarh Iorest era fiu de tarani din Transilvania. Iubind din copilarie pe Hristos, s-a facut calugar in obstea Manastirii Putna, schimbandu-si numele din Ilie in Iorest. Apoi, urmand scoala duhovniceasca din aceasta lavra, a ajuns monah iscusit, bun caligraf si zugrav de icoane. Era inca foarte ravnitor la slujba Bisericii si la pazirea sfintei credinte ortodoxe. Pentru curatia inimii sale, egumenul manastirii l-a facut ieromonah, si era Cuviosul Iorest ca o faclie aprinsa in obstea parintilor, savarsind cele sfinte cu frica de Dumnezeu si mangaind poporul cu alese invataturi crestinesti.


Vestea despre asezarea lui duhovniceasca a ajuns pana la domnul Moldovei, Vasile Lupu. Deci, raposand mitropolitul Ghenadie al Ardealului in toamna anului 1640, cu voia lui Dumnezeu, a fost ales parinte si intaistatator al Bisericii Transilvaniei Cuviosul Iorest de la Putna. Dupa ce primi hirotonia in arhiereu de la mitropolitul Tarii Romanesti, in anul 1641, blandul ierarh Iorest urca pe scaunul Mitropoliei Ardealului de la Alba Iulia.


Timp de trei ani, cat a pastorit Biserica lui Hristos, Sfantul Ierarh Iorest s-a ostenit, ca un adevarat marturisitor sa apere dreapta credinta ortodoxa de invataturile straine calvinesti si de toate viclenele curse ale diavolului. Peste tot randuia preoti ravnitori, sfintea biserici si mergea prin sate, mangaind si invatand pe credinciosi ca un bun pastor al turmei lui Hristos.


In anul 1643, blandul ierarh Iorest a fost aruncat in temnita pentru ravna dreptei credinte, patimind multe necinstiri, batai si ocari. Iar sfantul rabda muceniceste, fiind gata sa-si dea si viata pentru apararea credintei ortodoxe si mantuirea turmei sale. Dupa noua luni de zile, pastorul cel adevarat este scos din temnita si obligat sa dea o suma de bani. Ajungand din nou in Moldova, intre anii 1656-1657 a fost episcop la Husi, pastorind bine Biserica lui Hristos si lucrand la mantuirea fiilor sai duhovnicesti. Apoi si-a dat sufletul cu pace in bratele Marelui Arhiereu Iisus Hristos, fiind numarat in ceata sfintilor marturisitori. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat in anul 1955 si se face pomenirea lui la 24 aprilie.


Sfinte Ierarhe Iorest, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SFANTUL IERARH IOREST MARTURISITORUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 698

Id: 1074

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.