Simbolismul tamaierii la vohodul Vecerniei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Simbolismul tamaierii la vohodul Vecerniei

Practica folosirii tămâiei coboară până în primele secole creștine. Deși, la început, creștinii au fost reticenți în privința utilizării acesteia în cultul liturgic – din cauza folosirii ei și în religiile păgâne – imediat după încheierea persecuțiilor apar în documentele istorice mărturii despre tămâiere.

Încă din această perioadă, tămâierea – numită mai târziu cădire, la apariția cădelniței – a primit o interpretare simbolică. Pe lângă mireasma caracteristică și atmosfera pe care o creează, ea reprezintă expresia rugăciunii ce se înalță la Dumnezeu. Tămâierea este un act văzut în cinstirea pe care Biserica, prin slujbele sale, o aduce în fața tronului Sfintei Treimi.

La vohodul vecerniei, tămâierea a primit și un alt sens, legat de simbolismul acestei slujbe. După îmbrăcarea felonului și deschiderea Sfintelor Uși, preotul primește în mâna dreaptă cădelnița – care are în ea un cărbune aprins, peste care se presară boabele de tămâie. Dacă îmbrăcarea felonului și deschiderea Sfintelor Uși simbolizează întruparea și venirea în lume a Mântuitorului, actul tămâierii aduce aminte de rolul Maicii Domnului în istoria mântuirii. Cădelnița și cărbunele care arde o reprezintă pe Maica Domnului, care a primit în pântecele său „Focul dumnezeirii”, așa cum amintește o cântare din cultul ortodox.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Simbolismul tamaierii la vohodul Vecerniei

Vizualizari: 489

Id: 25178

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.