www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sofonie

Sofonie

SOFONIE

CAPITOLUL 1
Proorocie impotriva lui Iuda si a Ierusalimului. Ziua maniei Domnului.

l. Cuvantul Domnului care a fost catre Sofonie, fiul lui Cusi, fiul lui Ghedalia, fiul lui Amaria, fiul lui Iezechia, in zilele lui Iosia, fiul lui Amon, regele lui Iuda.
2. “Voi nimici tatul de pe fata pamantului”, zice Domnul.
3. “Voi nimici oamenii si dobitoacele, pasarile cerului si pestii marii! Voi face sa se poticneasca nelegiuitii si voi pierde pe oameni de pe fata pamantului”, zice Domnul.
4. “Si voi intinde mana Mea impotriva lui Iuda si impotriva tuturor locuitorilor din Ierusalim si voi distruge din locul acesta pe Baal pana la ultimele lui ramasite, numele slujitorilor sai, impreuna cu al preotilor;
5. Si pe toti cei ce se inchina, pe acoperisuri, ostirii cerului, si pe toti cei ce slavesc pe Domnul, dar se jura si pe Milcom;
6. Pe cei ce se intorc de la Domnul, pe cei care nu-L cauta pe Domnul si nazuiesc spre El”.
7. Taceti toti inaintea Domnului Dumnezeu, ca aproape este ziua Lui, ca Domnul a pregatit ospat si a sfintit pe cei chemati ai Lui!
8. Si in ziua ospatului voi pedepsi pe capetenii si casa regelui si pe toti cei care se imbraca in vesminte straine;
9. Voi pedepsi pe cei care sar peste prag si umplu casa stapanilor lor de silnicie si viclenie.
10. Si se va ridica in ziua aceea un strigat de la Poarta Pestilor, urlete din cetatea cea noua si mare larma de pe caline.
11. Urlati voi, locuitori ai Mactesului, caci toti cei care fac negot sunt nimiciti si cei care sunt cantaritori de argint sunt distrusi.
12. Si in ziua aceea, voi scormoni Ierusalimul cu faclii si voi pedepsi pe toti cei care zac pe drojdia lor si zic in inima lor: “Dumnezeu nu face nici bine, nici rau!”
13. Pentru aceasta, averea lor va fi distrusa si oasele lor pustiite; si vor zidi case, dar nu le vor locui; vor sadi vii, si din vinul lor nu vor bea.
14. Aproape este ziua cea mare a Domnului, aproape este si zoreste intr-una. Se aude venind ziua Domnului! Viteazul va tipa groaznic atunci.
15. Zi de manie este ziua aceea, zi de stramtorare si de jale, zi de pustiire si de nimicire, zi de intuneric si de bezna, zi de nori si de negura;
16. Zi cu sunet de trambita si de strigate de razboi impotriva cetatilor intarite si a turnurilor inalte.
17. Voi stramtora pe oameni si vor merge ca orbii, caci impotriva Domnului au savarsit pacate; sangele lor varsat va fi ca pulberea si trupurile lor ca gunoiul.
18. Nici aurul, nici argintul nu vor putea sa-i izbaveasca in ziua maniei Domnului, caci tot pamantul va fi mistui. de focul maniei Lui; caci El va distruge, da, va pierde intr-o clipa pe toti locuitorii pamantului.

CAPITOLUL 2
Indemn spre pocainta. Mustrarea neamurilor.

1. Umbla dupa lege si fii cu randuiala, neam fara rusine,
2. Pana a nu va toca mania marunt ca paiele, pana sa nu ajunga la voi aprinderea maniei Domnului, pana sa nu vina la voi ziua intaratarii Domnului.
3. Cautati pe Domnul, toti cei smeriti din tara, care savarsiti faptele legii Domnului; cautati dreptatea, cautati smerenia; poate veti fi feriti de ziua maniei Domnului.
4. Caci Gaza va fi parasita si Ascalonul daramat; in miezul zilei va fi scos poporul din Asdod si Ecronul va fi ras de pe pamant.
5. Vai voua, locuitori ai tinutului de linga mare, din neamul Cheretienilor! Cuvantul Domnului se indreapta catre voi! Iti voi face atata paguba Canaane, tara a Filistenilor, ca nu va mai ramane nici un locuitor!
6. Si tinutul cel de langa mare, Cheretul, va ajunge pasune pentru ciobani si tarle pentru oi.
7. Si va fi o bucata de pamant langa mare pentru cei ramasi din Iuda, unde isi vor paste turmele; seara se vor salaslui in casele din Ascalon, caci Domnul Dumnezeul lor ii va cerceta si ii va intoarce din robie.
8. Am auzit de defaimarea Moabului si de batjocurile fiilor lui Amon, care au defaimat poporul Meu si isi mareau tara in paguba hotarelor lui.
9. Pentru aceasta, viu sunt Eu, zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel, ca Moabul va fi ca Sodoma si fiii lui Amon ca Gomora, un loc plin de maracini, o ocna de sare si o pustietate pentru totdeauna. Cei ramasi din poporul Meu ii vor jefui si pe cei scapati cu viata ii vor stapani.
10. Iata ce li se va intampla din pricina semetiei lor, pentru ca au batjocorit si s-au trufit impotriva poporului Domnului Savaot.
11. Atunci Domnul va fi infricosator pentru ei, caci El va distruge pe toti dumnezeii pamantului si inaintea Lui se vor inchina locuitorii tinuturilor celor mai de departe, fiecare din locul sau.
12. Si voi, Etiopienilor, veti fi doborati de sabia Mea la pamant!”
13. Atunci El va intinde mana Sa si spre miazanoapte si va nimici Asiria, va pustii Ninive si o va preface in pustietate.
14. In mijlocul cetatii vor salaslui turmele si toate dobitoacele pamantului. Si pelicanul, ca si ariciul vor sta pe capetele stalpilor din ea; vuietul vantului se va auzi la ferestre si pustiul se va intinde pana pe prag, caci lemnaria de cedru a fost smulsa din loc.
15. Iata cum a ajuns cetatea cea vesela care statea fara de grija si care zicea in sine: “Eu sunt si nici una nu mai este ca mine!” Cum a fost pustiita si prefacuta in culcus pentru dobitoace! Oricine va trece pe langa ea va fluiera si va arata cu mana.

CAPITOLUL 3
Mustrarea Iudeilor pentru faradelegi; fagaduinta izbavirii.

l. Vai de cetatea razvratita si pangarita, cetatea asupririi!
2. N-a luat aminte la nici un semn, si n-a primit nici o dojana; in Domnul nu si-a pus nadejdea si nici nu s-a apropiat de Dumnezeul ei.
3. Capeteniile ei sunt, in mijlocul ei, lei care racnesc; judecatorii ei, lupi de seara care nu pastreaza nimic pentru a doua zi;
4. Proorocii sunt oameni usuratici, vicleni; preotii pangaresc cele sfinte si calca legea.
5. Domnul este drept in mijlocul ei si nu face nici o strambatate; in fiecare dimineata El da la lumina dreptatea; El nu lipseste niciodata si nici nu cunoaste nedreptatea.
6. Nimicit-am neamurile, pustiit-am turnurile lor, ulitele le-am lasat goale si fara nici un trecator; cetatile lor au fost pustiite si n-a mai ramas in ele nici un locuitor.
7. Si am zis: “Acum te vei teme de Mine si te vei lasa invatata si locasul tau nu va mai fi nimicit asa precum am hotarat!” Dar ei mai vartos se sileau sa faca fapte si mai nelegiuite.
8. “Pentru aceasta, asteptati-Ma, zice Domnul, pana in ziua cand Ma voi scula ca marturie! Caci gandul Meu este sa strang laolalta toate neamurile si sa adun regatele, ca sa vars peste ele intaratarea Mea si iutimea urgiei Mele. Si tot pamantul va fi mistuit de vapaia maniei Mele.
9. Atunci voi da popoarelor buze curate, ca toate sa se roage Domnului si cu ravna sa-I slujeasca Lui.
10. Din tinuturile de cealalta parte a fluviilor Etiopiei, inchinatorii Mei, risipitii Mei, Imi vor aduce prinoase.
11. In ziua aceea nu te vei mai rusina de toate faptele tale cu care ai pacatuit impotriva Mea, caci atunci voi da la o parte pe cei ce petrec in chip trufas, iar tu nu te vei mai ingamfa in muntele cel sfant al Meu.
12. Si voi lasa in mijlocul tau un neam smerit si sarac, care va nadajdui intru numele Domnului.
13. Cei care vor mai ramane din neamul lui Israel nu vor savarsi nedreptate si nici nu vor grai cuvant de minciuna si nu se va afla in gura lor limba vicleana. Ci ei vor putea sa manance si sa se odihneasca, fara sa se teama de cineva.
14. Bucura-te, fiica Sionului, salta de veselie, Israele; veseleste-te si te bucura din toata inima, fiica a Ierusalimului!
15. Caci Domnul a inlaturat judecatile rostite impotriva ta si a intors pe vrajmasii tai. Domnul, Imparatul lui Israel, este in mijlocul tau; tu nu vei mai vedea nici o nenorocire.
16. In ziua aceea se va zice Ierusalimului: “Nu te teme Sioane, caci mainile tale nu vor slabi.
17. Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau ca un izbavitor puternic. El se va bucura foarte de tine si in dragostea Lui va tresalta si va canta de bucurie pentru tine.
18. Voi strange laolalta pe cei ce sunt intristati si fara sarbatori, si vor fi iarasi dintre ai tai, desi ocara apasa asupra lor.
19. Si in ziua aceea voi starpi pe toti asupritorii tai, voi izbavi pe cei care schiopateaza si pe cei izgoniti ii voi strange de pe drumuri, si ii voi face de lauda si cu nume, in tinuturile in care fusesera facuti de ocara.
20. In vremea aceea va voi aduce inapoi. Si in clipa in care va vor aduna va voi face de lauda si cu nume la toate popoarele pamantului, cand in fata lor voi intoarce din rabie pe robii vostri”, zice Domnul.

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Sofonie

Vizualizari: 891

Id: 2884

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.