Unde se savarseste Botezul?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Unde se savarseste Botezul?

În vechime, botezul se săvârșea la început în orice apă curgătoare, uneori în catacombe ori în casele particulare care, în primele trei secole, erau folosite ca biserici (locașuri de adunare și de rugăciune); iar în epoca de masivă convertire a păgânilor la creștinism și de înflorire a disciplinei catehumenatului (secolele IV-VI), botezul se săvârșea în locașuri anume destinate petru aceasta, construite pe lângă biserici și numite baptisterii.

De la o vreme, și anume după generalizarea pedobaptismului, mai exact după generalizarea botezului copiilor, baptisteriile nu s-au mai întrebuințat și botezul se săvârșește în biserică, și anume: prima parte a slujbei (rânduiala facerii catehumenatului), în pridvor (în fața ușilor bisericii), iar partea a doua (botezul propriu-zis), în pronaos sau locul tindă, locul destinat odinioară catehumenilor și penitenților.

Canoanele opresc săvârșirea botezului nu numai în case, ci chiar în paraclisele din casele particulare. Doar în cazuri de mare nevoie (ca de ex: foarte frig, pericol de moarte pentru prunc ș.a) sau în împrejurări excepționale (vreme de război, lipsă de preoți etc.) se îngăduie săvârșirea botezului în case.

(Pr. Ene Braniste, Liturgica specială, EIBMBOR, p. 401)

Categoria: Liturgica

Cautare:

Unde se savarseste Botezul?

Vizualizari: 340

Id: 24895

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.