ALTE VIRTUTI PERSONALE SI SOCIALE
Alaturi de Fericiri, Domnul nostru Iisus Hristos a dat indrumari ucenicilor Sai si pentru agonisirea altor virtuti personale si sociale, esentiale pentru zidirea caracterului lor crestin. Aceste virtuti se pot castiga numai prin lupta constiincioasa si inflacarata si prin vietuire, asa cum au gandit si pus in fapta Sfintii Parinti ai Bisericii.
DEPRINDEREA VIRTUTILOR PERSONALE
RUGACIUNEA LAUNTRICA. “Tu insa cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa, roaga-te Tatalui tau, Care este in ascuns; si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie” (Matei VI, 6).
POSTUL inaintea lui Dumnezeu, iar nu pentru oameni. “Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi smolesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua, si-au luat plata lor” (Matei VI, 16).
PASTRAREA UNITATII SUFLETULUI. Unitatea sufletului inseamna putere si pace, pe cand sufletul dezbinat inseamna slabiciune si pieire.” Orice imparatie care se dezbina in sine nu va dainui” (Matei XII, 25), a grait Domnul. Si a mai adaugat: “Nimeni nu poate sa slujeasca la doi domni… Nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui mamona” (Matei VI, 24).
INFRANAREA INIMII SI A GANDURILOR. Gandurile bune sunt semintele faptelor bune. Dumnezeu vede gandurile noastre. Stiind gandurile oamenilor, Domnul Iisus a spus: “Pentru ce cugetati rele in inimile voastre?” (Matei IX, 4), “Caci din inima ies ganduri rele,… desfranari” si tot raul (Matei XV, 19). Este nevoie de deprinderea neincetata cu ganduri si dorinte bune.
INFRANAREA LIMBII. “Adevar va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii” (Matei XII, 36).
FUGA DE FATARNICIE. Feriti-va de aluatul fariseilor, care este fatarnicia (Luca XII, 1). “Caci nu este nimic ascuns care sa nu ajunga cunoscut” (Matei X, 26).
TREBUIE SA FIM ASEMENEA COPIILOR in modestie, sinceritate si credinta. “Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor” (Matei XVIII, 3).
RABDAREA. A rabda toate greutatile in implinirea legii lui Hristos inseamna asigurarea mantuirii sufletului. “Cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui” (Matei X, 22).
INFRANAREA de la prea multa mancare, bautura si tulburari. “Luati seama la voi insiva, sa nu se ingreuieze inimile voastre de mancare si de bautura si de grijile vietii” (Luca XXI, 34).
CREDINTA STATORNICA, fara nici o indoiala, in puterea si milostivirea lui Hristos. “Nu va temeti, credeti numai”. Credeti ca “La Dumnezeu toate sunt cu putinta”. Domnul Iisus a spus: “Daca poti sa crezi, totul este putinta pentru cel ce crede”. Sa nu uitati ca fara credinta statornica in Hristos, nadejdea si dragostea sunt lipsite de temelie.
CUNOASTEREA Sfintei Scripturi si a puterii lui Dumnezeu trebuie sa creasca in fiecare zi. Aceasta ne ajuta mult in intarirea credintei noastre in Hristos. Domnul i-a mustrat pe saduchei din pricina nestiintei lor, spunand: “Nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu”.
INSINGURAREA este de mare folos pentru cercetarea de sine, analiza propriei noastre vieti si vorbirea cu Dumnezeu. Este foarte bine pentru acela care stie sa se foloseasca de singuratate, pe cand pentru cei superficiali singuratatea este neplacuta. Domnul Iisus, adesea, S-a retras in locuri singuratice si pustii si “era acolo singur”. IZBAVIREA DE LUCRURI. Viata unui om nu consta numai in lucrurile care-l inconjoara, pe care le poseda. Sufletul omului inseamna inaintea lui Dumnezeu mai mult decat intreaga lume. “Pentru ca ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, iar sufletul sau il va pierde?” (Matei XVI, 26; Marcu VIII, 36; Luca IX, 25).
PETRECEREA IN HRISTOS. “Cel ce ramane in Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic” (Ioan XV, 5). De aceea fie ca Hristos sa intre in inima ta ca in camara Sa si fie ca din inima ta sa-ti calauzeasca gandurile, dorintele si faptele tale.
ASTEPTAREA MORTII SI A JUDECATII. Omul care in fiecare zi priveste si asculta cum mor mii de fiinte umane, si nu se gandeste la moartea sa este lipsit de intelepciune. Omul care nu a cugetat la apropierea mortii, ci aduna hrana pentru viitor, Dumnezeu i-a spus: “Nebune! In aceasta noapte vor cere de la tine sufletul tau; si cele ce ai pregatit ale cui vor fi?” (Luca XII, 20).
RECUNOSTINTA inaintea lui Dumnezeu este o mare virtute. Daca ati primit putin de la Dumnezeu si ati adus multumire pentru aceasta, El va inmulti, cum a inmultit cele cinci paini.
PREAMARIREA LUI DUMNEZEU. Nu cautati slava de la oameni, ci slaviti-L pe Dumnezeu. Cu cat daruiti mai mult, cu atat veti primi mai mult. Spuneti, asa precum a zis si Preasfanta Fecioara: “Mareste suflete al meu pe Domnul, si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu” (Luca I, 46-47).
DEPRINDEREA VIRTUTILOR SOCIALE
MILOSTENIA. “Deci, cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii… ca sa fie slaviti de oameni. Sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie” (Matei VI, 2-4).
MILOSTENIA FARA SOVAIALA. “Celui care cere de la tine, da-i; si de la cel ce voieste sa se imprumute de la tine, nu intoarce fata ta” (Matei V, 42). Da totul in numele lui Hristos si pentru frati.
DRAGOSTEA FATA DE VRAJMASI. “Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc” (Matei V, 44). Alta cale spre comuniunea cu Hristos nu exista, si nici pentru a se realiza pacea si infratirea in lume.
FACETI BINE OAMENILOR. Cum? Precum noi dorim sa ne faca noua oamenii. “Ci toate cate voiti sa va faca voua oamenii, asemenea si voi faceti lor, ca aceasta este Legea si proorocii” (Matei VII, 12). Dupa cele doua porunci mari ale lui Hristos, aceasta este cea mai insemnata.
IERTAREA FRATELUI. “De-ti va gresi fratele tau, dojeneste-l si daca se va pocai, iarta-l. Si chiar daca iti va gresi de sapte ori intr-o zi si de sapte ori se va intoarce catre tine, zicand: Ma caiesc, iarta-l” (Luca XVII, 3-4).
MODESTIA. Hristos S-a nascut intr-un staul. De ce atunci noi ne luptam pentru cele mai inalte cinstiri si pentru locurile dintai? Ramai cel din urma… “Caci oricine se inalta pe sine, se va smeri; iar cel ce se smereste pe sine se va inalta” (Luca XIV, 11).
IMPACAREA, inainte de a merge la biserica sau la judecata, crestinul are datoria sa incerce sa se impace cu dusmanul sau (Matei V, 23-25). “De-ti va gresi tie fratele tau” ia masurile treptate pe care Domnul ni le-a lasat clare (Matei XVIII, 15-17).
PROPOVADUIREA LUI HRISTOS FARA TEAMA INAINTEA OAMENILOR. “Cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, de acesta si Fiul Omului se va rusina, cand va veni intru slava Sa” (Luca IX, 26).
RETINEREA FATA DE HRISTOSII MINCINOSI. Necredinciosii si dusmanii lui Hristos vor incerca intotdeauna sa se arate pe ei sau pe alte persoane mincinoase si primejdioase, drept “hristosi”, in locul lui Hristos, Domnul Cel Adevarat. Cunoscand acestea mai dinainte, Domnul Iisus ne-a avertizat: “Vedeti sa nu fiti amagiti, caci multi vor veni in numele Meu, zicand: Eu sunt Hristos (…) Nu mergeti dupa ei” (Luca XXI, 8).
INDEPLINIREA INDATORIRILOR. “Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Matei XXII, 21). Aceasta inseamna: dati stapanirii lumesti cele ce sunt ale ei, iar lui Dumnezeu prinoasele duhovnicesti. Asa cum chipul Cezarului este intiparit pe monede, tot astfel este si chipul lui Dumnezeu intiparit in inima omului.
INTELEPCIUNEA. “Oricui i s-a dat mult, mult i se va cere” (Luca XII, 48), fie in sanatate, fie in bogatie, stiinta sau cinstiri. Daca vi s-a dat putin, putin vi se va cere. Dreptatea lui Dumnezeu este oranduita si desavarsita. Nu este intelept sa ne ridicam impotriva acestei legi.
SPIRITUL DE SLUJIRE. Slujirea este innobilata de Hristos si prin Hristos. Astfel, slujitorii de bunavoie in numele Domnului sunt semintie noua. “Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El… (Matei XX, 28). “Deci, daca Eu, Domnul si invatatorul, v-am spalat voua picioarele si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora… ca v-am dat voua pilda” (Ioan XIII, 14-15)
SPIRITUL DE JERTFA, nu numai a lucrurilor materiale, ci si a vietii pentru Hristos, Care S-a jertfit pe Sine pentru mantuirea noastra vesnica. “Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai” (Ioan XV, 13). Putem avea multi prieteni, dar cel mai mare prieten este Hristos.
NADEJDEA sau optimismul crestin, in toate necazurile, nenorocirile, suferintele, chiar si in chinuri si moarte, crestinul este plin de nadejde, pentru ca isi aminteste cuvintele lui Hristos: “Mare este plata voastra in ceruri” (Matei V, 12). “Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu-l pot ucide” (Matei X, 28). “Eu am biruit lumea” (Matei XVI, 12). “Caci toata puterea de sus Mi s-a dat.”
Categoria: Catehismul Bisericii Ortodoxe - Sfantul Nicolae VELIMIROVICI
Cautare:
Alte virtuti personale si sociale
Vizualizari: 1316
Id: 442
Imagine:
Share:
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.