www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Cartea Rut

Cartea Rut

CARTEA RUT

CAPITOLUL 1
Rut si Noemina.

1. In zilele acelea, cand carmuiau in Israel judecatorii, s-a intamplat foamete pe pamant. Atunci un om din Betleemul lui Iuda s-a dus cu femeia Sa ti cu cei doi feciori ai sai sa locuiasca in sesul Moabitilor.
2. Numele omului aceluia era Elimelec; pe femeia sa o chema Noemina, iar numele celor doi feciori ai lor erau Mahlon si Chilion. Acestia erau Efrateni din Betleemul lui Iuda si, venind in sesul Moabitilor, au ramas acolo.
3. Dupa un timp Elimelec, barbatul Noeminei, a murit ea a ramas cu cei doi feciori ai sai.
4. Acestia si-au luat sotii dintre moabitence: numele uneia era Orfa, iar numele celeilalte era Rut. Acestia au trait acolo ca la zece ani.
5. Dupa aceea au murit amandoi feciorii ei, Mahlon si Chilion si a ramas femeia aceea si fara barbatul sau si fara cei doi feciori ai sai.
6. Atunci s-a hotarat ea cu nurorile sale sa se intoarca din sesul Moabitilor, caci auzise ea in sesul Moabitilor ca Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau si i-a dat paine.
7. Deci a plecat ea din locul acela in care traia, impreuna cu cele doua nurori ale sale. Dar mergand ele pe cale, pentru a se intoarce in pamantul lui Iuda,
8. Noemina a zis catre cele doua nurori ale sale: “Intoarceti-va si va duceti fiecare la casa mamei voastre; si sa faca Domnul mila cu voi, cum ati facut si voi cu cei morti si cu mine!
9. Domnul sa va ajute, ca sa va gasiti adapost fiecare in casa barbatului sau!” Apoi le-a sarutat; iar ele, incepand a se tangui si a plange,
10. Au zis: “Nu, ci ne vom intoarce impreuna la poporul tau!”
11. Noemina insa a zis: “Intoarceti-va, fiicele mele, de ce sa mergeti voi cu mine? Au doara mai am eu feciori in pantecele meu care sa va poata fi barbati?
12. Intoarceti-va, fiicele mele, intoarceri-va, caci eu sunt prea batrana ca sa ma mai marit. Si chiar de v-as spune ca tot mai am nadejde si chiar daca la noapte as avea barbat si apoi as naste fii,
13. Ati putea voi oare astepta pana vor creste? Puteti voi oare sa intarziati sa nu va maritati? Nu, fiicele mele; mie imi pare foarte rau de voi, caci mana Domnului m-a apasat”.
14. Atunci ele din nou si-au ridicat glasul si au inceput a plange. Apoi Orfa si-a luat ramas bun de la soacra sa si s-a intors la poporul sau, iar Rut a ramas cu ea.
15. Si a zis Noemina catre Rut: “Iata cumnata ta s-a intors la poporul sau si la dumnezeii sai. Intoarce-te si tu dupa cumnata ta!”
16. Iar Rut a zis: “Nu ma sili sa te parasesc si sa ma duc de la tine; caci unde te vei duce tu, acolo voi merge si eu si unde vei trai tu, voi trai si eu; poporul tau va fi poporul meu si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu;
17. Unde vei muri tu, voi muri si eu si voi fi ingropata acolo. Orice-mi va face Domnul, numai moartea ma va desparti de tine!”
18. Vazand Noemina ca este asa de hotarata sa mearga cu ea, a incetat de a o mai indemna sa se intoarca.
19. Si au plecat amandoua si au venit la Betleem. Iar daca au sosit aici, s-a zvonit de ele in toata cetatea si se zicea: “Oare aceasta este Noemina?”
20. Iar ea zicea: “Nu ma mai numiti Noemina, ci numiti-ma Mara, pentru ca amaraciune mare mi-a trimis Atottiitorul.
21. Indestulata am iesit eu de aici, iar Domnul m-a intors cu mainile goale. La ce sa ma mai numiti Noemina, cand Domnul m-a facut sa sufar si Atottiitorul mi-a trimis necaz?”
22. Asa s-a intors Noemina cu nora sa Rut moabiteanca, venind din sesul Moabitilor si au intrat in Betleem pe la inceputul secerisului orzului.

CAPITOLUL 2
Rut aduna spice in tarina lui Booz.

l. Noemina avea ruda dupa barbatul sau pe un om foarte bogat, din neamul lui Elimelec, al carui nume era Booz.
2. Si a zis Rut moabiteanca Noeminei: “Ma duc in tarina sa adun spice pe urma aceluia la care voi afla trecere”. si aceasta a zis catre ea: “Du-te, fiica mea!”
3. Si plecand ea, s-a dus in tarina sa adune spice de pe urma seceratorilor. Si s-a intamplat ca acea parte de tarina era a lui Booz, din neamul lui Elimelec.
4. Si iata a venit Booz de la Betleem si a zis catre seceratori: “Domnul sa fie cu voi!” Iar acestia i-au raspuns: “Domnul sa te binecuvanteze!”
5. Apoi a zis Booz catre sluga sa, care era pusa peste seceratori: Cine este aceasta femeie tanara?”
6. Iar sluga care era pusa peste seceratori a raspuns si a zis: “Aceasta femeie tanara este moabiteanca aceea care a venit cu Noemina din tara Moabitilor.
7. Ea m-a rugat: “Voi culege si voi aduna spice printre snopi pe urma seceratorilor. Si se afla aici de azi dimineata si acasa sade foarte putin”.
8. Atunci Booz a zis catre Rut: “Asculta, fiica mea, sa nu te duci sa strangi in alta tarina si sa nu te departezi de aici, ci ramai aici cu slujnicele mele;
9. Sa ai inaintea ochilor tai tarina unde secera ele si sa mergi dupa ele. Iata am poruncit slugilor mele sa nu te atinga. Cand vei vrea sa bei, mergi si bea de unde beau slugile mele”.
10. Si a cazut ea cu fala la pamant si s-a inchinat pana la pamant si a zis catre el: “Cu ce am dobandit eu mila inaintea ta de ma primesti, cu toate ca sunt straina?”
11. Raspuns-a Booz si i-a zis: “Mie mi s-au spus toate cele ce ai facut tu cu soacra ta, dupa moartea barbatului tau, ca ti-ai lasat pe tatal tau si pe mama ta si tara ta de nastere si ai venit la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici ieri, nici alaltaieri.
12. Sa-ti plateasca Domnul pentru aceasta fapta a ta si sa ai plata deplina de la Domnul Dumnezeul lui Israel, la care ai venit, ca sa te adapostesti sub aripile Lui!”
13. Iar ea a zis: “Domnul meu, fie sa am mila inaintea ochilor tai! Tu m-ai mangaiat si ai vorbit dupa inima roabei tale, desi nu sunt macar ca una din slujnicele tale!”
14. Atunci Booz a zis catre ea: “E vremea pranzului; vino de mananca paine si-ti moaie bucatura in otet”. si a sezut langa seceratori, iar el i-a dat paine si ea a mancat si sa saturat si i-a mai si ramas.
15. Apoi s-a sculat si s-a apucat de strans. Iar Booz a dat porunca slugilor sale, zicand: “Lasati-o sa adune si printre snopi si sa nu o stanjeniti!
16. Ba si din snopi sa aruncati si sa lasati pentru ea; lasati-o sa adune si sa manance; sa n-o ocarati”.
17. Si asa a adunat ea in tarina pana seara si a batut cele adunate si i-a iesit aproape o efa de orz.
18. Si luand aceasta, s-a dus in cetate si soacra sa a vazut ce adunase. Apoi a scos Rut din sin si i-a dat ceea ce-i ramasese dupa ce se saturase.
19. Si a zis soacra sa catre ea: “Unde ai adunat tu astazi si unde ai lucrat? Binecuvantat sa fie cel ce te-a primit! Si Rut a spus soacrei sale la cine a lucrat si a zis: “Pe omul acela, la care am lucrat astazi, il cheama Booz”.
20. Si a zis Noemina catre nora sa: “Binecuvantat este el de Domnul, Ca re n-a lipsit de mila Sa nici pe cei vii, nici pe cei morti!” Apoi Noemina a adaugat: “Omul acela e aproape de noi, e una din rudeniile noastre”.
21. Si a zis Rut moabiteanca soacrei sale: “El chiar mi-a zis: “Ramai cu slujnicele mele pana cand vor ispravi secerisul meu”.
22. A zis Noemina catre nora sa Rut: “Este bine, fiica mea, ca ai sa umbli cu slujnicele lui si nu vei fi stanjenita, ca in alta tarina”.
23. Si asa a ramas ea cu slujnicele lui Booz si a adunat spice pana cand s-a ispravit secerisul orzului si secerisul griului. Traia insa la soacra sa.

CAPITOLUL 3
Fagaduinta pentru casatorie.

1. Dupa aceea a zis catre ea Noemina, soacra sa: “Fiica mea, n-ar fi bine oare sa-ti cauti un adapost, ca sa-ti fie bine?
2. Iata Booz, cu ale carui slujnice ai fost, imi este ruda si iata el in noaptea aceasta treiera orzul la arie.
3. Spala-te si te unge, imbraca-ti hainele tale cele bune si du-tt. la arie, dar nu te arata lui pana nu va fi ispravit de mancat si de baut.
4. Iar dupa ce se va culca sa doarma, afla locul unde este culcat si fa-ti loc la picioarele lui si te culca, si el iti va spune ce sa faci”.
5. Atunci Rut a zis: “Voi face tot ce mi-ai grait”.
6. Ducandu-se deci la arie, a facut toate cum ii poruncise soacra sa.
7. Iar Booz a mancat, a baut, s-a veselit inima lui si s-a dus de s-a culcat langa un stog. Iar ea a venit incetisor, si-a facut loc la picioarele lui si s-a culcat acolo.
8. Pe la miezul noptii insa a tresarit el si s-a ridicat; si iata la picioarele lui o femeie culcata.
9. Si a zis Booz catre ea: “Cine esti tu?” Iar ea a zis: “Eu sunt Rut, roaba ta. Intinde-ti aripa ta peste roaba ta, ca imi esti ruda!”
10. Zis-a Booz: “Binecuvantata esti tu de Domnul Dumnezeu, fiica mea! Aceasta de pe urma fapta buna a ta este inca si mai frumoasa decat celelalte, caci nu te-ai dus sa cauti oameni tineri, saraci sau bogati.
11. Deci, fiica mea, nu te teme, iti voi face tot ce ai zis, caci in toate partile poporului meu se stie ca esti femeie vrednica.
12. Adevarat e ca iti sunt ruda, dar mai ai o ruda inca si mai aproape decat mine.
13. Ramai noaptea aceasta aici si maine, de va vrea acela sa te rascumpere, bine, sa te rascumpere; iar de nu va vrea sa te rascumpere el, te voi rascumpara eu; viu este Domnul! Dormi aici pana maine!”
14. Si a dormit ea la picioarele lui pana dimineata. Apoi s-a sculat inainte de a se fi putut ea cunoaste unul pe altul. Si a zis Booz: “Sa nu se stie ca a venit femeia la arie!”
15. Iar catre ea a zis: “Dezbraca-ti haina ta cea de deasupra si tine-o”. Si ea a tinut-o, iar el i-a masurat sase masuri de orz si i le-a pus pe umar si s-a dus in cetate.
16. Atunci a venit Rut la soacra sa si i-a zis: “Ce e, fiica mea?” Si ea i-a povestit tot ce i-a facut omul acela si a zis:
17. “Aceste sase masuri de orz mi le-a dat el, zicandu-mi: “Sa nu te duci la soacra ta cu mainile goale!”
18. Iar soacra a zis: “Ai rabdare fiica mea, pana vei afla cum se va ispravi lucrul acesta; caci omul acela nu se va linisti pana nu va ispravi chiar astazi lucrul acesta”.

CAPITOLUL 4
Casatoria lui Booz cu Rut.

l. In ziua aceea a iesit Booz la poarta cetatii si a sezut acolo. Si iata trecea pe acolo ruda de care graise Booz; si Booz i-a zis: “Vino incoace si sezi aici”. Si acela s-a dus si a sezut.
2. Si a luat Booz zece oameni dintre batranii cetatii si a zis: “Sedeti aici!” si ei au sezut.
3. Apoi a zis Booz catre ruda sa: “Noemina, intorcandu-se din sesul Moabitilor, vinde partea de tarina, cuvenita fratelui nostru Elimelec; si eu m-am hotarat sa fac cunoscut auzului tau si sa-ti spun: Cumpar-o in fata celor ce sed aici si in fata batranilor poporului meu.
4. De vrei s-o cumperi, cumpar-o, iar de nu vrei s-o cumperi, spune-mi, ca sa stiu si eu. Caci afara de tine n-are cine s-o cumpere, iar dupa tine vin eu”. Si acela a zis: “O cumpar!”
5. Raspuns-a Booz: “De cumperi tarina de la Noemina, atunci trebuie sa cumperi si pe Rut moabiteanca, femeia celui mort, si trebuie sa o iei de sotie, ca sa pastrezi numele celui mort in mostenirea lui”.
6. Iar ruda aceea a zis: “Nu pot sa o iau, ca sa nu-mi stric mostenirea mea; ia-o tu, caci eu nu pot sa o iau!”
7. Inainte, la facerea unei cumparaturi sau a unui schimb, pentru intarirea lucrului, era in Israel obiceiul acesta: unul isi descalta sandaua sa si o da celuilalt, care primea dreptul de rudenie mai apropiata si aceasta era marturie in Israel.
8. Si a zis ruda aceea catre Booz: “Cumpar-o pentru tine!”, si si-a descaltat sandaua sa si a dat-o acestuia.
9. Iar Booz a zis catre batrani si catre tot poporul: “Voi sunteti martori astazi, ca eu am cumparat de la Noemina toate ale lui Elimelec si toate ale lui Chilion si toate ale lui Mahlon.
10. De asemenea si pe Rut moabiteanca, femeia lui Mahlon, o iau de sotie, ca sa pastrez numele celui mort in mostenirea lui si ca sa nu piara numele celui mort dintre fratii lui si din poarta locuintei lui; voi astazi sunteti martori la aceasta”.
11. Si tot poporul care era la poarta si batranii au zis: “Suntem martori! Sa faca Domnul pe femeia care intra in casa ta ca pe Rahila si ca pe Lia, care amandoua au ridicat casa lui Israel. Sa castigi avere in Efrata si numele tau sa fie marit in Betleem.
12. Iar casa ta sa fie cum a fost casa lui Fares, pe care l-a nascut Tamara lui Iuda, si sa se slaveasca prin samanta ce ti-o va da Domnul din aceasta femeie tanara”.
13. Si a luat Booz pe Rut si ea s-a facut sotia lui. Si intrand el la ea, Domnul i-a dat ei sarcina si a nascut un fiu.
14. Si ziceau femeile catre Noemina: “Binecuvantat este Domnul, ca nu te-a lasat fara mostenitor! Slavit sa fie numele lui Israel!
15. Acesta iti va fi bucurie si hranitor la batranetile tale, caci l-a nascut nora ta, care este mai buna pentru tine decat sapte fii”.
16. Si a luat Noemina pe copilul acesta si l-a purtat in bratele sale si i-a fost doica.
17. Iar vecinele i-au pus nume si au zis: “Noeminei i s-a nascut fiu si i s-a pus numele Obed”. Acesta este parintele lui Iesei, tatal lui David.
18. Iata acum spita neamului lui Fares: lui Fares i s-a nascut Esron:
19. Lui Esron i s-a nascut Aram; lui Aram i s-a nascut Aminadab;
20. Lui Aminadab i s-a nascut Naason; lui Naason i s-a nascut Salmon;
21. Lui Salmon. i s-a nascut Booz; lui Booz i s-a nascut Obed; lui Obed i s-a nascut Iesei;
22. Lui Iesei i s-a nascut David.

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Cartea Rut

Vizualizari: 1257

Id: 2856

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.