www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

DESPRE CUM SE CUVINE A AVEA DESTEPTATOR :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

DESPRE CUM SE CUVINE A AVEA DESTEPTATOR :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 33

DESPRE CUM SE CUVINE A AVEA DESTEPTATOR

In Sfanta si Marea Patruzecime, adica in Postul Mare, cel mai mare porunceste unuia dintre frati ca sa trezeasca pe fratii ce stau in biserica, pe fiecare la o anumita citire. Dupa ce va citi putin cel care citeste se scoala de la locul sau si face trei inchinaciuni in mijlocul bisericii si asa facand ii inconjura pe frati. Si pe oricare dintre frati daca il afla dormind il trezeste pe el in liniste, iar el trezindu-se merge in mijloc si face trei metanii cu genunchii pina la pamant si apoi catre strani cate o metanie. Si mergand sta la locul sau.

Insa aceasta nu se mai face acum si in cele mai multe dintre tipice nu se mai gaseste si mi se pare mie ca pentru indeletnicirea noastra cea lenesa si pentru ca nu rabdam cu dragoste mustrarea. Pentru aceasta unii au trecut aceasta sub tacere. Acelasi desteptator sa trezeasca si pe toti fratii pe la chilii, zicand: Vremea cantarii si Ceasul rugaciunii.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.