www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

DEZLEGARILE CELE PESTE TOT ANUL :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

DEZLEGARILE CELE PESTE TOT ANUL :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 35

DEZLEGARILE CELE PESTE TOT ANUL

Se cuvine sa stim ca de se va intampla Praznicul Domnului Hristos si al Sfintei si Dumnezeiestii sale Aratari (adica a Botezului), miercuri sau vineri, dezlegam la branza si la oua, iar mirenii si la carne, iar la Hramul Nasterii Nascatoarei de Dumnezeu sau Intampinarii Domnului sau Adormirii, daca vor cadea miercuri sau vineri, dezlegam la peste si la vin. Iar Praznicul Schimbarii la Fata si al Intrarii in Biserica, in orice zi se va intampla, dezlegam la peste si la vin si mancam de doua ori in ziua respectiva. Iar Buna Vestire, in oricare din zilele Sfantului Post, se va arata pana la Duminica Floriilor de se va intampla dezlegam la peste si la vin. Si mancam o data in zi afara de sambata si duminica. Iar in Saptamana cea Mare, pana in Joia cea Mare, dezlegam la vin si la untdelemn.

Iar in Vinerea cea Mare numai la vin. Iar Praznicul Nasterii Mergatorului Inainte si al Sfantului Apostol Petru si Pavel si al Sfantului Ioan Cuvantatorul de Dumnezeu, de se va intampla miercuri sau vineri, mancam peste si bem vin de doua ori pe zi. Iar la Inaltarea Cinstitei Cruci si la Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul nu mancam peste, ci doar untdelemn si bem vin si seara iarasi fara de peste mancam poame din struguri sau altceva asemeni acestora pe care Dumnezeu le-a daruit. Iar in cele douasprezece zile dupa Nasterea Domnului Iisus Hristos si in Saptamana cea dinaintea Lasatului Sec de Carne si in Saptamana cea Luminata si Saptamana Cincizecimii se dezleaga la branza, la oua iar mirenii si la carne. Iar in Saptamana branzii dezleaga si monahii si mirenii la branza si la oua, iar miercuri si vineri se dezleaga dupa ceasul al noualea, o singura data in zi. Iar in miercurile si vinerile din toata Perioada Cincizecimii se dezleaga monahii la untdelemn si la vin, iar mirenii si la peste, afara de Miercurea Injumatatirii Praznicului si de Miercurea Odovaniei Pastelui. Pentru ca in aceste zile se dezleaga la peste si la vin, atat monahii cat si mirenii, iar unii dezleaga si in celelalte miercuri si vineri ale Cincizecimii.

Insemnare: Se cuvine sa stim ca in Postul Sfintilor Apostoli si in cel al Nasterii Domnului Hristos, marti si joi nu mancam peste ci numai untdelemn si vin, iar luni, miercuri si vineri nu mancam nici untdelemn si nici vin, ci postim pana la ceasul al noualea si mancam in acele zile numai mancare uscata. Sambetele si duminicile mancam peste, iar daca se intampla sa cada un Sfant marti sau joi, se intampla sa fie un Sfant care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste. Si daca se va intampla luni, de asemeni mancam peste. Iar daca se va intampla miercuri sau vineri, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Iar daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un Sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla Pomenirea Sfantului al caruia este Hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni facem dezlegare la untdelemn, vin si peste.

PENTRU POSTUL PREA SFINTEI NASCATOAREI DE DUMNEZEU

In Postul Adormirii PreaSfintei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoare, cincisprezece zile, afara de Schimbarea la Fata a Domnului Hristos, postim pana la ceasul noua din zi. Luni, miercuri si vineri mancam mancare uscata si facem si metanii pana la pamant, pana la Impartasirea cu Sfintele Taine, iar marti si joi mancam mancare fara untdelemn. Iar sambata si duminica mancam mancare cu untdelemn si bem vin, iar peste nu mancam pana la Adormirea Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu numai de ziua Schimbarii la Fata a Domnului Hristos, cand mancam peste de doua ori in zi.

DESPRE POSTURILE CELE LEGIUITE PE CARE BISERICA SOBORNICEASCA LE-A PASTRAT PENTRU DREPT-CREDINCIOSII CRESTINI. PRAVILA SFINTILOR APOSTOLI

Oricare episcop, preot sau diacon sau citet sau cantaret nu posteste Postul cel Mare si toate miercurile si vinerile din tot anul afara de faptul ca este neputincios, sa se cateriseasca iar mireanul sa se afuriseasca.

Asadar, Invataturile Sfintilor Apostoli spun ca Sfantul si Marele Post, de asemeni si toate miercurile si vinerile de peste tot anul, intocmai trebuie sa se posteasca apoi, dupa cum in Sfantul si Marele Post mancam, asa mancam si miercurile si vinerile din tot anul, afara daca suntem neputinciosi sau daca este Praznic, pentru ca zice Cuvantul de Invatatura: Cel ce nu posteste intru aceste zile preot, daca este, sa se cateriseasca, iar mirean, de este, sa nu se impartaseasca o anumita vreme.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.