www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Dinastiile isauriana si amoriana » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului

Dinastiile isauriana si amoriana » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului


Dinastiile isauriana si amoriana (717-867)

Dinastia lui Heraclius a luat sfarsit printr-o revolta. Ultimul imparat, Teodosie al III-lea (715717), incapabil sa restaureze ordinea a abdicat in momentul in care strategul anatolicilor, Leon, a fost chemat de catre partizanii sai pentru a fi incoronat imparat. Leon al III-lea a condus Imperiul intre 717-741, fiind originar din Germaniceea, in Nordul Siriei. El a inaugurat dinastia isauriana sau siriana, care a supravietuit pe linie barbateasca pana la anul 780 si chiar pana in 802, daca adaugam la aceasta dinastie pe Irina, prima femeie care a detinut in mod deplin functia de imparat, vaduva lui Leon al IV-lea (775-780) si pe fiul lor Constantin al VI-lea, deci aproape 85 de ani. Din aceasta dinastie a mai facut parte si Constantin al V-lea Copronimul (741-775). Irina a fost detronata de propriul ministru de finante, Nichifor I (802-811), care a fost omorat intr-un razboi impotriva arabilor. In 813, la conducerea Imperiului a ajuns Leon al V-lea Armeanul (813-820), urmat de Mihail al II-lea (820-829), cel care va inaugura dinastia de Amorium (de la localitatea Amorium din Frigia). Din aceasta dinastie au mai facut parte imparatii: Teofil (829-842) si Mihail al III-lea (842867).

Evenimentele perioadei isaurienilor si a amorienilor au reprezentat o urmare logica a ceea ce se petrecuse in secolul al VII-lea. In exterior, slavii, bulgarii sau arabii vor crea cam aceleasi probleme ca si pana acum. Pierderea Occidentului, marcata de incoronarea lui Carol cel Mare, nu era decat o consecinta fireasca a orientalizarii Imperiului. In administratie, regimul themelor a cunoscut o evolutie echilibrata fata de secolul precedent, iar in plan legislativ, Ecloga ramane un document elecvent. In privinta problemelor de ordin religios asistam la aparitia iconoclasmului, o reactie violenta care a marcat Biserica si Imperiul bizantin intre anii 730 si 843.  Manual juridic in care sunt cuprinse cele mai importante legi din dreptul civil si penal. El corespunde inlocuirii limbii latine cu limba greaca.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.