www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Reformele administrative in vremea lui Justinian » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului

Reformele administrative in vremea lui Justinian » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului


Reformele administrative in vremea lui Justinian

In ciuda acestei opere durabile, pe plan intern situatia nu avea insa nimic entuziasmant. Indeosebi puterea imparatului era inegal respectata. De aceea intre 535-536, sub impulsul prefectului pretoriului 201 Ioan de Capadocia, Justinian intreprinde o ampla reforma administrativa. Masurile din acest timp au fost dictate si de tulburarile provocate de rascoala Nika, percum si de presiunile tot mai mari din partea populatiilor migratoare, ori ale persilor. Imparatul era nemultumit de faptul ca functionarii si guvernatorii de provincii erau corupti, se dedau la abuzuri si neglijente grave. In acest sens ia o serie de masuri expuse in Novelele VIII si XVII din anul 535, prin care intre altele, se suprima obiceiul de a se cumpara functia de guvernator pentru o anumita suma de bani, urmand ca cel care inaintase suma sa-si recupereze banii ulterior prin asuprirea populatiei. Imparatul i-a obligat de asemenea pe functionari sa jure in modul cel mai solemn ca n-au platit pentru functiile lor nimanui o suma de bani. Au fost aduse si unele modificari in organizarea provinciilor, unele dintre ele fiind unificate si puse sub conducerea unui guvernator militar (dux).

La Constantinopol Justinian a largit atributiile sefului politiei (prafectus vigilum), care a luat numele de praetor plebis si a creat un post, acela de quaestor cu misiunea de a se ocupa de multimea vizitatorilor si imigrantilor de tot felul, care veneau in numar mare in capitala. Pentru a micsora pericolul extern, tot mai amenintator dinspre Nordul Scythiei, Justinian a facut o mare organizare economicasi militara, grupand Scythia si Moesia (provincii cu resurse economice reduse) cu provinciile maritime Cipru si Insulele Marii Egee, pe care le-au pus sub comanda unui quaestor Justinianus exercitus. Sediul acestui comandant pare sa fi fost la Odessos ori la Tomis. La Constanta s-a descoperit piatra funerara a lui Marcellus, vicar de Odessos si care lasa posibilitatea ca Tomisul sa fi fost sediul acestui vicar, ori sa-si fi gasit moartea aici cu prilejul unei calatorii de lucru.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.