www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

EPISCOPUL IOAN :: Pateric romanesc

EPISCOPUL IOAN :: Pateric romanesc


EPISCOPUL IOAN 
al Tomisului


(secolul V)


Dupa episcopul Timotei, scaunul episcopal din Tomis a fost ocupat de un alt mare teolog al secolului V si aprig aparator al Ortodoxiei in Dacia Pontica, anume Sfantul episcop Ioan.


Acest episcop a luat permanent parte la disputele teologice din preajma Sinodului IV ecumenic de la Calcedon (451), fiind prezent adesea in Constantinopol. El poseda o vasta cultura latina si greaca, traducand mai multe scrieri bisericesti din limba greaca in cea latina. Scriitorul latin contemporan Marius Mercator scrie despre episcopul tomitan Ioan ca era “unul din cei mai buni teologi ai timpului” si unul din “cei mai aprigi adversari ai nestorianismului si eutihianismului” (monofizismului), dovedindu-se, ca si toti ierarhii tomitani, un devotat aparator al invataturii ortodoxe, cum reiese din putinele fragmente pastrate de la el. Inainte de anul 449, episcopul Ioan s-a savarsit cu pace la Tomis si s-a adaugat inaintasilor sai.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

EPISCOPUL IOAN :: Pateric romanesc

Vizualizari: 901

Id: 975

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.