www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Ingeri decazuti - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca

Ingeri decazuti - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca

Mai inainte de a se zidi omul si cele vazute, in lumea nevazuta a ingerilor, s-a intamplat o nebuna rautate. Lucifer si ceata sa au vrut ei sa fie mai presus de Dumnezeu. Celelalte Capetenii de ostire ingereasca s-au impotrivit acestei nebunii. Lucifer insa ca un fulger a cazut de la fata lui Dumnezeu, facandu-se din inger luminat drac intunecat. "Vai pamantului si marii, caci diavolul a coborat la voi avand manie mare" (Apoc. 12, 12).

El este leul care umbla racnind, cautand pe cine sa inghita. Intre el si suflet se incepe razboiul nevazut.

Sa fugim de trufie si de desartele nadejdi

Nesocotit este acela care-si pune nadejdea in oameni sau in alta faptura, oricare ar fi ea. Nu te rusina catusi de putin sa slujesti altora si sa apari sarac in lumea aceasta din dragoste pentru Iisus Hristos.

Nu te sprijini pe tine insuti ci pune-ti toata nadejdea in Dumnezeu.

Nu te crede de fel in stiinta ta si nici in indemanarea cuiva, ci mai degraba in harul lui Dumnezeu care ajuta pe cei smeriti si umileste pe cei mandri.

Nu te slavi cu avutiile tale, daca le ai, nici cu prietenii tai fiindca sunt puternici, ci in Dumnezeu care daruieste totul si care peste toate, inca si peste Sine Insusi, doreste sa ti se daruiasca.

Nu te inalta deloc din pricina puterii sau a frumusetii trupului tau, pe care o usoara neputinta il doboara si il vestejeste. Nu te socoti mai bun ca altii ca nu cumva sa fii socotit mai rau inaintea lui Dumnezeu care stie ce este in fiecare din noi. Nu te mandri cu bunele tale fapte, caci judecatile lui Dumnezeu altele sunt decat ale oamenilor si ceea ce-i pe placul oamenilor, adesea nu-i pe placul lui Dumnezeu. Mania si invidia rod inima celui trufas.

Sa ne ferim de o prea mare familiaritate

Nu-ti deschide inima oricui, dar vorbeste despre treburile tale cu omul intelept si temator de Dumnezeu.

Nu sta in adunarea tinerilor si a oamenilor de lume. Cauta pe cei smeriti, pe cei simpli si nu sta de vorba cu ei decat despre lucrurile ziditoare de suflet.

Nu fi familiar cu nici o femeie, dar roaga-te lui Dumnezeu pentru toate cele pline de virtute. Nu nazui sa fii familiar decat cu Dumnezeu si cu Ingerii si fereste-te sa fii cunoscut de oameni.

Se cade sa ai dragoste pentru toata lumea, dar familiaritatea isi are neajunsurile ei.

Despre ascultare si despre supunere

De seama lucru este sa traiesti in ascultare, sa ai un mai mare si sa nu atarni de tine insuti. Esti mai bine aparat ascultand decat poruncind. Nu este bine sa asculti numai de nevoie ci si din dragoste pentru Dumnezeu. Nu te increde asadar prea mult in parerea ta, ci aseaza-te de buna voie ascultarii de a altora. Chiar daca parerea ta este dreapta, daca din dragostea pentru Dumnezeu o parasesti ca sa urmezi pe a altuia, mult folos vei trage din aceasta. De te-ar trimite sa furi, nu te indoi ca ar fi porunca gresita. Tu iei plata ascultarii. Iar cine te-a trimis il va socoti Dumnezeu.

Adesea am auzit spunandu-se ca este mai bine sa asculti si sa primesti un sfat decat sa-l dai. Se poate de asemenea intampla ca parerea fiecaruia sa fie buna, dar nevoind sa primesti parerea celorlalti cand imprejurarile sau ratiunea cer aceasta, dai dovada de trufie si de incapatanare.

Hristos S-a facut ascultator pana la moarte si inca moarte pe cruce. Nici o ordine din lume si nici o viata decat prin ascultare! Ea este legatura intre oameni si Dumnezeu. Amin.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.