SERIA A DOUA
INCEPUTUL CU DUMNEZEU SFANTUL AL MINOLOGIULUI AL CELOR 12 LUNI
URMAREA BISERICESTII CUVANTARI DE PSALMI SI A SLUJBEI DE PESTE TOT ANUL CARE SE INCEPE DIN LUNA SEPTEMBRIE SI PANA IN LUNA AUGUST
LUNA SEPTEMBRIE ARE TREIZECI DE ZILE. ZIUA ARE 12 CEASURI SI NOAPTEA ARE 12 CEASURI
1) IN ZIUA INTAI A LUNII INCEPUTUL INDICTULUI ADICA AL NOULUI AN BISERICESC SI POMENIREA CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU SIMEON STALPNICUL SI ARHIMANDRITUL SI AL MAICII SALE MARTA SI SOBORUL PREASFINTEI NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI AL SFANTULUI MUCENIC ANTALA SI AL CELOR DOUA FEMEI MUCENITE SI A DIACONULUI AMON DASCALUL LOR SI A SFINTILOR MUCENICI FRATI CALIST, EVOD SI ERMOGHEM SI POMENIREA DREPTULUI IISUS FIUL LUI NAVI. SI DEASEMEA ADUCEREA AMINTE DE APRINDEREA CEA MARE.
Seara la Vecernie citim Fericit barbatul, prima Slava... iar daca este sambata seara citim toata Catisma. La: Doamne strigat-am... punem zece Stihiri si cantam Stihirile Indictului trei glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti..., apoi: Invatatura cea insasi graita si Dumnezeiasca, si celelalte. Si apoi trei Stihiri ale Cuviosului Teoctist glas 5, Podobia: Cuvioase Parinte... si celelalte asemenea. Apoi punem alte Stihiri acelasi glas, pe patru, glas 3: Din radacina buna... si celelalte, Slava... glas 6 :Dumnezeiesul dar..., Si acum... a Anului nou, acelasi glas: Cela ce impreuna cu Sfantul Duh... Se face Vohod, apoi Lumina lina, Prochimenul zilei si trei Citiri: una din Prorocia Isaiei: Duhul Domnului peste Mine..., a doua de la Levitic: Vorbit-a Domnul fiilor lui Israel... si a treia a Sfantului, de la Intelepciunea lui Solomon: Dreptul de va ajunge... Urmeaza Ectenia, apoi Rugaciunea: Invredniceste-ne Doamne in seara aceasta... si Ectenia: Sa plinim rugaciunea noastra cea de seara... cu Ecfonisul ei.
La Stihoavna se pun Stihirile Anului nou glas 1, cele Samoglasnice: Sosit-a intrarea anului..., cu Stihul: Tie se cuvine cintare Dumnezeule in Sion..., Stihul al doilea: Umplea-ne-vom de bunatatile casei Tale..., Stihul al treilea: Vei bineuvanta cununa Anului bunatatii Tale..., Slava... a Sfantului glas 5: Cuvioase Parinte..., Si acum... al Anului nou, acelasi glas: Tu Imparate Cela ce esti de-a pururi...
Apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul Anului nou glas 2: Cela ce esti ziditorul a toata faptura..., Slava... al Cuviosului glas 1: Al rabdarii stalp te-ai facut..., Si acum...al Nascatoarei glas 7: Bucura-te ceea ce esti cu dar daruita Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... Dupa aceasta, preotul zice: Intelepciune..., strana raspunde: Binecuvanteaza, iar preotul zice: Cel ce este binecuvantat... si cantaretii raspund: Intareste Dumnezeule... o celelalte, si Otpustul.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Anului nou (de doua ori), Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei de Dumnezeu: Bucura-te ceea ce esti cu dar daruita... Urmeaza obisnuitele Catisme, iar dupa prima Catisma punem Sedealna Anului nou, glas 4, Podobia: Spaimantatu-s-a Iosif...; Ca un Stapan al tuturor..., Slava... a Cuviosului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul...; Crucea Domnului ridicand-o intelepte..., Si acum...a Anului nou: Ca un Stapan al tuturor... si Citire din viata Sfantului Simion.
INSEMNARE: Din aceasta zi incep sa se citeasca Talcuirile Sfantului Simeon Metafrastul, Margaritarele Sfantului Ioan Gura de Aur si Talcuirile la Epistolele Sfantului Apostol Pavel. Dupa a doua Catisma punem Sedealna Cuviosului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul...; Cu infranarea si ostenelile..., Slava... glas 4, Podobia: Degrab ne intampina...; Cu credinta ai intrat la lupta uceniciei..., Si acum... a Nascatoarei: Degrab primeste stapana rugaciunile noastre... Apoi Citirea si Psalmul 50.
Cantam trei Canoane, al Anului nou glas 1, cu Irmosul pe sase, al Sfantului Ioan, cu Irmosul pe doi, sau daca nu, se pun din nou Troparele pe patru, apoi Canonul Sfintelor Femei pe patru, glas 4 si al Cuviosului Simion pe patru, glas 8. Catavasiile Crucii: Crucea insemnand..., care se canta pana la Inaltarea Cinstitei Cruci. Dupa cantarea a treia, Condacul Anului nou glas 2: Cel ce locuiesti intru cei de sus..., apoi Sedealna Anului nou glas 8, Podobia: Pe intelepciunea...; Cela ce-n vremi roditoare..., apoi alta Sedealna a Cuviosului glas 8, aceeasi Podobie; Toate cel pamantesti lasandu-le..., Slava... a Sfintelor Femei glas 1, Podobia: Mormantul tau...; Mielulselele cuvantatoare..., Si acum...a Nascatoarei: Povatuieste-ne pe noi... Dupa Cantarea a sasea, Condacul Cuviosului glas 2 :Cele de sus cautand..., Icosul si citim Sinaxarul.
Dupa Cantarea a noua, punem Catavasia: Rai de taina esti Nascatoare de Dumnezeu... si cealalta Catavasie: Moartea ce a venit prin mancarea din pom.... Apoi Luminanda Anului nou, Podobia:Cu ucenicii...; Dumnezeule al Dumnezeilor si Doamne..., Slava... a Cuviosului, Podobia: Cu ucenicii...; Ca un luceafar..., Si acum... a Anului nou, Podobia: Cu ucenicii...; Cela ce esti ziditorul si ocarmuitorul... La Laude punem Stihirile Anului nou pe patru, cele Samoglasnicele, glas 3: Cuvantul cel mai inainte de veci..., si celelalte, Slava... a Cuviosului glas 2: Din radacina buna..., Si acum... a Anului nou glas 8: Cela ce cu negraita intelepciune... Se pune Doxologia mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte punem Troparul Anului nou, Slava... al Sfantului, Si acum... al Nascatoarei: Bucura-te ceea ce esti cu dar daruita..., Ecteniile si Otpustul. Urmeaza Ceasul 1 si celelalte.
La Ceasuri punem Troparul Anului nou, Slava... al Sfantului, Si acum... al Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Sfinte Dumnezeule... punem Condacele Anului nou si al Sfantului schimbandu-le, apoi celelalte dupa randuiala si Otpustul final.
La Sfanta Liturghie punem Fericirile pe opt, patru din Canonul Anului nou, de la Cantarea a treia si patru din Canonul Cuviosului, de la Cantarea a sasea. Dupa Vohod, punem Troparul Anului nou , apoi al Nascatoarei de Dumnezeu: Bucura-te ceea ce esti cu darul daruita..., si al Cuviosului, Slava... Condacul Cuviosului, Si acum... al Anului nou (iar de este Hramul Nascatoarei de Dumnezeu punem Si acum... al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu, iar Condacul Anului nou il zicem la inceput). Prochimenul Anului nou glas 3: Mare este Domnul nostru si mare este taria Lui si priceperii Lui nu este hotar..., cu Stihul: Laudati-l pe Domnul ca este bun...; .si altul: Dumnezeului nostru... si Prochimenul Cuviosullui glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului Lui... Apostolul din Epistola cea catre Timotei: Fiule Timotei te rog sa faci rugaciune... si al Cuviosului din Epistola cea catre Coloseni: Fratilor, imbracati-va ca alesi ai lui Dumnezeu..., Aliluia pe glas 4, Prochimenul: Tie Ti se cuvine cantare Dumnezeule in Sion..., cu Stihul: Binecuvanteza cununa Anului bunatatii Tale Doamne... si al Cuviosului: Fericit barbatul care se teme de Domnul, intru poruncile Lui va voi foarte... Evanghelia Anului nou de la Luca: In vremea aceea a venit Iisus in Nazaret unde crescuse...,apoi a Cuviosului, de la Matei: Toate imi sunt date Mie... Priceasna: Vei binecuvanta cununa Anului bunatatii Tale Doamne... si apoi cealalta: Intru pomenire vesnica... Iar Apostolul si Evanghelia zilei se citesc mai inainte.
Se cuvine sa stim: Ca daca se va intampla prima zi a lunii Septembrie Duminica, se lasa Slujba Sfintelor Femei si se canta atunci cand va socoti Ecleziarhul de cuviinta, iar Slujba Invierii se canta impreuna cu a Anului nou si cu a Cuviosului Simion asa:
La Vecernia cea mica punem Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu, din Octoih. Punem Troparul Invierii, Slava... Si acum ... al Nascatoarei. Iar la Vecernia cea mare cantam: Fericit Barbatul..., toata Catisma. La: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii , una a lui Anatolie, apoi trei ale Anului nou si trei ale Sfantului, Slava... a Anului nou, Si acum... a Nascatoarei glasului. Punem apoi doua Citiri ale Indictului si una a Sfantului. Iar la Litie punem Stihirile Hramului si ale Anului nou, cu Stihurile cele de la Stihoavna, Slava... a Sfantului, Si acum... a Anului nou (care este scrisa la Laude). La Stihoavna punem Stihirile Invierii dupa Alfavita, cu Stihurile lor, Slava... a Sfantului, Si acum... a Anului nou. La Binecuvantarea painilor se canta Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara bucura-te... (de doua ori) si al Anului nou (o data). Apoi se citeste din Faptele Apostolilor.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Invierii (de doua ori), Slava... al Sfantului, Si acum... al Anului nou. Dupa aceasta, Sedelnele Invierii, cu Stihirile Nascatoarei lor si Citire din Talcuirea Evangheliei cea de rand. Dupa: Fericiti cei fara de prihana... punem Troparele, apoi Ipacoi si Citire. Urmeaza Antifoanele si Prochimenul glasului, apoi Toata suflarea..., Evanghelia Invierii, Invierea lui Hristos vazand..., Psalmul 50 si Stihira Invierii. Se pune Canonul Invierii cu Irmosul pe patru, al Nascatoarei de Dumnezeu, cu Irmosul pe doi, apoi al Anului nou, pe patru si al Sfantului tot pe patru. Catavasiile Crucii: Crucea insemnand... Dupa Cantarea a treia punem Condacul Anului nou si al Sfantului, apoi Sedealna Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum... a Anului nou si Citire din Viata Sfantului Simion. Dupa Cantarea a sasea, se pune Condacul si Icosul Invierii si citim Sinaxarul. La Cantarea a noua cantam: Ceea ce esti mai cinstita..., apoi dupa Cantarea a noua punem Luminanda Invierii, Slava... a Sfantului, Si acum... a Anului nou. La Laude punem Stihirile Invierii, pe patru si ale Anului nou, pe trei, glas 3: Cuvantul cel mai inainte de veci... cu Stihurile Anului nou, apoi Samoglasnica Sfantului glas 2, cu Stihurile: Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui... ; si: Din radacina buna..., apoi Slava... Stihira Evangheliei, Si acum... Preabinecuvantata esti... Se pune Doxologie mare, iar Dupa Sfinte Dumnezeule punem numai Troparul Invierii, Ecteniile si Otpustul. Se pune apoi Invatatura Sfantului Teodor Studitul si se face obisnuita iesire in pridvor, unde se incepe Ceasul 1 si apoi Otpustul cel final. La Ceasuri punem Troparul Invierii, Slava... al Anului nou, Si acum... al Nascatoarei Invierii. Dupa Tatal nostru... Condacul Anului nou. La Ceasul 3 punem Troparul Invierii, Slava... al Sfantului, Si acum... al Nascatoarei Invierii. Dupa Tatal nostru... Condacul Sfantului. La fel facem si la celelalte Ceasuri., Condacele, al Invierii , al Anului nou si al Sfantului le zicem schimbandu-le.
La Sfanta Liturghie punem Fericirile Invierii glas 4, apoi din Canonul Anului nou de la Cantarea a treia, glas 4 si din Canonul Sfantului de la Cantarea a sasea, tot glas 4. Dupa Vohod punem Troparul Invierii, apoi al Anului nou si al Sfantului, Condacul Invierii, Slava... al Sfantului Si acum... al Anului nou. Prochimenul, Apostolul, Aliluia si Evanghelia le punem mai intii ale Anului nou si dupa aceea a Invierii si a Sfantului. Priceasna Indictului si dupa aceea a Sfantului.
2) IN ZIUA A DOUA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC MAMANT SI A CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU IOAN POSTITORUL PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI
Seara la Vecernie se citeste Catisma obisnuita, la Doamne strigat-am... se pun trei Stihiri ale Mucenicului glas 8, Podobia: O, preaslavita minune... si trei ale Cuviosului glas 3, aceeasi Podobie, Slava... a Mucenicului glas 2, punem Stihira Samoglasnica: Ca o mladita tanara..., Si acum... a Nascatoarei, acelasi glas. Iar daca este Miercuri sau Vineri, se pune: Si acum... a Nascatoarei Crucii. Stihoavna se pune din Octoih, apoi Slava... a Mucenicului glas 4, insusi glasul; Veniti credinciosilor cu un glas... Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Crucii Inverii. Urmeaza Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... se pune Troparul Mucenicului: Mucenicul Tau Doamne Mamant..., Slava... al Cuviosului acelasi glas: Indreptator credintei..., Si acum... al Nascatoarei Invierii sau al Crucii Invierii.
La Utrenie dupa cei sase Psalmi, la Dumnezeu este Domnul..., se pune Troparul Mucenicului (de doua ori), Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei Invierii sau al Crucii Invierii. Urmeaza obisnuitele Catisme , Sedelnele Octoihului si Citirea. Punem un Canon al Octoihului, cu Irmosul pe sase, apoi unul al Mucenicului, cu Irmosul pe patru, glas 8 si unul al Cuviosului tot pe patru, glas 8. Dupa Cantarea a treia se pune Sedealna Mucenicului glas 8, Slava... a Cuviosului glas 3, Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Crucii Invierii din Octoih. Dupa Cantarea a sasea urmeaza Condacul Mucenicului glas 3, Podobia: Fecioara astazi...; Du-ti toiagul tau Sfinte cel dat tie de la Dumnezeu..., Icosul si citim Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda din Octoih, Slava... a Mucenicului, Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Crucii Nascatoarei. Apoi Stihoavna din Octoih, la care se pun aceste Stihuri in tot anul, Stihul intai: Umplutu-ne-am dimineata de mila Ta..., care se pune tot pana la sfarsit, al doilea Stih: Sa fie lumina Domnului..., Slava... Si acum... a Nascatoarei si celelalte. Se pune apoi Ceasul 1 si celelalte, si Otpustul final. Apoi se face obisnuita iesire in pridvor, iar dupa aceea se face Litie pentru cei adormiti.
La Ceasuri se pune Troparul Mucenicului, Slava... al Cuviosului, Si acum... al Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Sfinte Dumnezeule... punem Condacele Sfintilor
La Liturghie se pun Fericirile din Octoih. Prochimenul glas 7: Veseli-se-va dreptul de Domnul si va nadajdui spre Dansul..., cu Stihul: Auzi Dumnezeule glasul meu... Apostolul din Cartea cea catre Romani: Fratilor stim ca celor ce-l iubesc pe Dumnezeu..., Aliluia glas 4: Dreptul ca finicul va inflori... Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul: Eu sunt vita cea adevarata... si Priceasna: Bucurati-va dreptilor...
3) IN ZIUA A TREIA POMENIREA SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC ANTIM EPISCOPUL NICOMIDIEI SI A CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU TEOCTIST IMPREUNA PUSNICUL MARELUI IEFTIMIE
Seara la Vecernie se citeste obisnuita Catisma. La: Doamne strigat-am... se pun Stihirile Sfintilor pe sase, trei ale Sfantului Antim glas 1, Podobia: Prea laudatilor Mucenici... si trei ale Sfantului Teoctist glas 1, aceeasi Podobie, Slava... a Sfantului Antim glas 6, insusi glasul: Preot dupa lege ai fost..., Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Crucii Nascatoarei. Stihoavna se pune din Octoih, apoi Slava... a Cuviosului glas 6: Cuvioase parinte in tot pamantul..., Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Nascatoarei Crucii. Apoi Acum slobozeste... si celelalte Rugaciuni incepatoare, iar dupa Tatal nostru... punem Troparul Sfantului Antim glas 4: Si partas obiceiurilor..., Slava... al Cuviosului glas 8: Cu curgerile lacrimilor tale..., Si acum... al Nascatoarei sau al Nascatoarei Crucii.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Sfantului Antim (de doua ori), Slava... al Cuviosului (o data ), Si acum... al Nascatoarei. Punem obisnuitele Catisme, apoi Sedelnele din Octoih si Citirile. Se pune Canonul Octoihului, cu Irmosul pe sase si doua Canoane ale Sfintilor, cu Irmoasele pe opt, al Sfantului Antim glas 8 si al Cuviosului pe acelasi glas. Dupa Cantarea a treia se pune Sedealna Sfantului Antim glas 1, Slava... a Cuviosului glas 4, Si acum... a Nascatoarei Invierii, apoi Citirea. Dupa Cantarea a sasea punem Condacul Sfantului Antim glas 4, Podobia: Cela ce Te-ai inaltat...; Intre preoti cu buna credinta vietuind..., Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua punem Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului Antim Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna se pun Stihirile din Octoih, apoi Slava... a Sfantului Antim glas 4, insusi glasul: Astazi impreuna cu cetatea Nicomidiei... Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Nascatoarei Crucii. Ceasurile se fac dupa randuiala obisnuita, si celelalte.
La Sfanta Liturghie punem Fericirile Octoihului, pe patru si ale Sfantului Antim, de la Cantarea a treia, tot pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor aduceti-va aminte de invatatorii vostrii..., Aliluia glas 2: Preotii tai Doamne..., cu Stihul: Fericit barbatul... Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul: Eu sunt usa..., si Priceasna: Intru pomenire vesnica ...
4) IN ZIUA A PATRA SFINTITUL MUCENIC VAVILA EPISCOPUL ANTIOHIEI SI POMENIREA SFANTULUI PROOROC SI DE DUMNEZEU VAZATORUL MOISE
Seara la Vecernie: Doamne strigat-am... punem Stihirile pe sase, trei ale Sfantului Vavila glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si... si trei ale Proorocului, glas 4 Podobia: Cela ce esti chemat de sus..., Slava... a Sfantului Vavila glas 6, insusi glasul: Treapta de suire a castigat biserica..., Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Nascatoarei Crucii. Stihoavna se pune din Octoih, Slava... a Sfantului Vavila glas 6, insusi glasul: Stand inaintea divanului tiranului..., Si acum... a Nascatoarei. Dupa: Sfinte Dumnezeule, Troparul Sfantului Vavila pe glas 4: Si partas obiceiurilor, Slava... Troparul Proorocului, glas 2 a Proorocului Moise Si acum... a Nascatoarei Invierii.
La Utrenie: Dumnezeu este Domnul ,Troparul Sfantului Vavila (de doua ori) Slava... Proorocului, Si acum... a Nascatoarei Invierii si Catismele cele obisnuite, Sedelnele Octoihului si Citirea, apoi Canonul Octoihului unu, cat si ale Sfintilor doua, pe opt al Sfantului Vavila glas 6 pe patru si al Proorocului glas 4 pe patru. Dupa Cantarea a treia Condacul Proorocului glas 2: Iata Proorocilor impreuna cu Moise si cu Aaron. Si Sedealna Sfantului Vavila glas 3: Slava... a Proorocului glas 4: Si acum... a Nascatoarei Invierii. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului Vavila glas 8, Podobia: Ca niste parga a firii; Si ca pe un Propovaduitor a Bunei Credinte Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului: Slava... Sfantului Vavila Si acum... a Nascatoarei, Stihul Octoihului, Slava... glas 2 al Proorocului: Bucurati-va proorocilor cinstiti, Si acum... a Nascatoarei.
La Liturghie, Fericirile Octoihului, Prochimenul glas 4: Sfintilor care sunt pe pamantul Lui minunat le-a facut Domnul toate voile Sale intr-insii." Stihul: Mai-nainte vedeam pe Domnul, apoi Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, Sfintii toti prin credinta... Aliluia, glas 4: Strigat-au dreptii... apoi Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul: Nu te teme turma mica. Priceasna: Bucurati-va dreptilor.
5) IN ZIUA A CINCEA, POMENIREA SFANTULUI PROROC ZAHARIA, TATAL CINSTITULUI IOAN INAINTEMERGATORUL
Seara la Vecernie, Catisma obisnuita, la Doamne strigat-am... Stihurile pe sase glas 4, Podobia: Dat-am semn... si Podobia: Fiind impodobit cu ingerii; Slava... pe glas 8, insusi glas: Imbracat fiind cu podoaba preotiei; Si acum... a Nascatoarei Invierii sau Nascatoarei Crucii. La Stihoavna se pune Octoihul: Slava Sfantului... pe glas 2: Ca un preot curat...; Si acum... a Nascatoarei si celelalte. Troparul pe glas 4: Cu haina preotiei fiind imbracat; Slava... ; Si acum... a Nascatoarei pe acelasi glas.
La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul..., Troparul Proorocului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei si obisnuitele Catisme, Sedelnele Octoihului si Citirile, apoi Canoanele Octoihului amandoua, fara de Mucenicine; al Sfantului pe sase glas 8 dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului glas 8 (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Nascatoarei Crucii, dupa Cantarea a sasea Condacul Sfantului glas 3, Podobia: Sa ceara astazi...; Proorocul astazi si preotul celui Preainalt... apoi Icosul si Sinaxarul dupa Cantarea a noua Luminanda Octoihului Slava... a Sfantului Si acum... a Nascatoarei la Stihoavna se pune a Octoihului Slava... Sfantului glas 8: Jertfa aducand; Si acum... a Nascatoarei Invierii si celelalte.
La Liturghie, Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului Cantarea a treia pe patru. Prochimenul glas 7: Veseliti-va dreptul de Domnul... ; se pune Stihul: Aud Dumnezeule glas meu, Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor lui Avraam i-a fagaduit Dumnezeu, apoi Aliluia glas 7: Lumina a rasarit dreptului..., apoi Evanghelia de la Matei: Vai voua carturarilor si fariseilor fatarnici si Priceasna: Intru pomenirea vesnica.
6) IN ZIUA A SASEA, POMENIREA MINUNII CERESTI CE S-A FACUT IN COLOSE DE CATRE ARHANGHELUL MIHAIL SI A SFANTULUI MUCENIC TEODOSIE SI A CELOR CE AU PATIMIT IMPREUNA CU DANSUL SI A CUVIOSULUI PARINTELE NOSTRU ARHIP
Seara la Vecernie, se citeste obisnuita Catisma; La Doamne strigat-am... Stihirile Arhanghelului pe sase glas 4 Podobia: Ca pe un viteaz...; Al Dumnezeirii in trei straluciri..., apoi Slava... glas 6 insusi glas: Bucurati-va impreuna cu noi. Si acum... a Nascatoarei Invierii: Bucurati-va impreuna cu noi toate cetele Fecioarelor. La Stihoavna, se pune a Octoihului apoi Slava... Si acum... glas 8: Ca cel ce esti incepator al cetelor..., apoi Acum slobozeste si dupa Tatal nostru, Troparul glas 4: Mai marele voivod al ostilor ceresti... Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Nascatoarei Crucii.
Insemnare: Slujba Sfantului Odoxie se canta la Pavecernita.
La Utrenie: la Dumnezeu este Domnul, Troparul Arhanghelului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei Crucii si Catismele obisnuite. Sedelnele Octoihului si Citirile; apoi se pun amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine si apoi al Arhanghelului pe sase glas 4 dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 8: Slava... Si acum... a Nascatoarei acelasi glas. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4: Arhanghele a lui Dumnezeu slujitorule... Icosul si Sinaxarul dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Arhanghelului, Si acum... a Nascatoarei. La Laude, Stihirile Arhanghelului pe patru, glas 1 Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Si ingereste cei din lume..., Slava... acelasi glas: Incepatorul cetelor puterilor celor de sus... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna, se pune a Octoihului, Slava... a Arhanghelului glas 5: Unde salasluieste darul Tau... Si acum... a Nascatoarei. Apoi Ceasurile si celelalte si Otpustul.
La Liturghie, Fericirile din Canonul Arhanghelului, Cantarea a treia si a sasea, Prochimenul glas 4: Cela ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc... apoi Stihul: Binecuvinteaza suflete-al meu pe Domnul. Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor daca a fost cuvantul ingerilor cel grait catre noi... Aliluia glas 5: Laudati pe Domnul toti ingerii Lui laudati-L pe El cu toate puterile Lui, Stihul: Ca El a zis si s-a facut, El a poruncit si s-a zidit. Apoi Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul cel ce va asculta pe voi... Priceasna: Cele ce faci pe ingerii Tai duhuri.
7) IN ZIUA A SAPTEA, INAINTEPRAZNUIREA NASTERII PREASFINTEI NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI POMENIREA SFANTULUI MUCENIC SOZONT
Seara la Doamne, strigat-am... Stihurile Inaintepraznuirii in numar de trei glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti; Si astazi razele cele gandite ale bucuriei cele a toata lumea au rasarit lumii... si trei ale Mucenicului pe glas 4, Podobia: Dat-am semn... Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii glas 4: Preacinstita nasterea Ta... iar de este vineri seara: Slava... a Inaintepraznuirii, Si acum... a Nascatoarei, Dogmatica glasului de rand. La Stihoavna, Stihirile glas 8, Podobia: O Preaslavita Minune... si: O Preaslavita Minune ca din Maica neroditoare... cu Stihurile; Stihul intai: Asculta fiica...,Stihul al doilea: Fetei Tale se vor ruga... Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii glas 4: Bucuria a toata lumea..., apoi: Acum slobozeste... si celelalte, si dupa Tatal nostru, Troparul Sfantului: Mucenicul tau Doamne, Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii: Din radacina lui Esei si din coastele lui David...
La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul..., Troparul Inaintepraznuirii (de doua ori), Slava... al Mucenicului, Si acum... al Inaintepraznuirii si Catismele obisnuite. Dupa prima Catisma, se pune Sedealna glas 1, Podobia: Piatra fiind pecetluita... si: Ceea ce cu Preaslavire Te-ai nascut..., Slava... Si acum ..., acelasi glas, dupa cele doua Acatisme, Sedealna glas 5, Podobia: Cuvantul cel impreuna fara de inceput... si: Toate cele ceresti se bucura... Slava... Si acum..., tot acelasi glas si Citirea, Canonul Inaintepraznuirii cu Irmosul pe opt, glas 4 si al Mucenicului pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Mucenicului, glas 2: Pe adevaratul si pe purtatorul de Dumnezeu mucenic..., Icosul si Sedealna glas 4 Podobia: Degrab ne intampina pe noi; Mantuindu-te prin credinta Sozonte mult nevoitorule... apoi: Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii glas 8: Sa se bucure cerul... Dupa Cantarea a sasea, Condacul Inaintepraznuirii, glas 3 Podobia: Fecioara astazi si de Dumnezeu Nascatoarea Maria... Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Mucenicului Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii. La Stihoavna Stihirile glas 2, Podobia: Casa Efratului... si: Veniti cei din Avraam, apoi: Slava... Si acum... glas 2, insusi glas: Imparateasa tuturor si mai-nainte randuita lacas a lui Dumnezeu. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si celelalte. Dupa Tatal nostru, Troparul Mucenicului, Slava... Si acum ...a Inaintepraznuirii. Ectenia apoi Ceasul intai si Otpustul.
La Liturghie Fericirile Inaintepraznuirii din Canonul Inaintepraznuirii, de la Cantarea a treia se pun pe patru si din Canonul Sfantului de la Cantarea a sasea se pun tot pe patru. Prochimenul glas sase: Veselise-va drept de Domnul apoi Stihul: Auzi Dumnezeule glas meu. Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor intariti-va intru Domnul apoi Aliluia glas patru: Strigat-au dreptii... cu Stihul: Multe sunt supararile dreptilor. Apoi Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul: Acestea Va poruncesc voua si apoi: Intru pomenire vesnica.
Tot intru aceasta zi pomenirea celui intru Sfinti a Parintelui nostru Ioan Arhiepiscopul Novogorodului Facatorul de Minuni. Se savarseste Slujba acestui Sfant acolo unde sant Moastele sale sau unde este Hramul lui.
Alta insemnare: De se va intampla inainte Praznuirea Nasterii Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu si a Sfantului Mucenic Sozont duminica atunci, sambata seara la Vecernia cea Mica se spun Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu dupa obicei. Dupa: Acum slobozeste si Tatal nostru, Troparul Invierii: Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii.
La Vecernia cea mare, dupa Catisma, la Doamne, strigat-am, Stihirile Invierii in numar de trei si doua ale lui Anatolie si trei ale Inaintepraznuirii si trei ale Mucenicului, Slava...Inaintepraznuirii, Si acum... a Nascatoarei glasului de rand. La Litie, Stihira Hramului apoi Stihirile Stihoavnei Vecerniei Inaintepraznuirii. Slava... Si acum... Inaintepraznuirii care este inscrisa la Stihoavna Utreniei. La Stihoavna, Stihirile Invierii, Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii la Binecuvantarea painilor, Troparul Nascatoarei de Dumnezeu Fecioara (de doua ori) si al Inaintepraznuirii (o data) si Citirea din Faptele Apostolilor.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Invierii (de doua ori) Slava... Mucenicului Si acum... al Inaintepraznuirii. Dupa Catisme, Sedelnele Invierii si cu Stihirile Nascatoarei lor si Citire din Talcuirea Evangheliei a duminicei celei dinaintea Inaltarii Cinstitei Cruci. Dupa acestea se pune: Fericiti cei fara de prihana ... si Troparul Invierii apoi Ipapui si Citire a duminicii celei care este de rand. Antipoanele Prochimenul glasului apoi toata suflarea Evanghelia Invierii, Invierii lui Hristos vazand, Psalmul cincizeci, Stihira: Inviind Iisus din mormant. Apoi Canonul Invierii, Irmosul pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu, Irmosul pe doi si al Inaintepraznuirii, Irmosul pe patru si al Mucenicului cu Irmosul tot pe patru. Catavasiile Crucii: Crucea insemnand Moisi..., dupa Cantarea a treia, Condacului si Icosul Inaintepraznuirii si al Mucenicului, Slava... Sedealna Mucenicului, Si acum... a Inaintepraznuirii dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii si se citeste Sinaxarul dupa Cantarea a noua cantam: Ceea ce Esti mai cinstita..., apoi Luminanda Invierii, Slava... a Mucenicului, Si acum ...a Inaintepraznuirii. La Laude, Stihirile Invierii in numar de patru si una a Sfantului Anatolie si trei Podovnice ale Inaintepraznuirii ale Stihoavnei cu Stihurile lor apoi: Slava... Stihira Evangheliei Si acum...: Preabinecuvantata esti... si se pune Doxologie mare, Troparul Invierii se pune doar el singur. Ectenia si Otpustul si apoi Invatatura Sfantului Teodor Studitul. Apoi obisnuita iesire in pridvor si Ceasul intai. La Ceasul intai, Troparul Invierii, Slava... al Inaintepraznuirii, Si acum... al Nascatoarei Ceasului. Dupa Tatal nostru, Condacul Inaintepraznuirii si Otpustul final la Ceasul trei, Troparul Invierii, Slava... al Mucenicului Si acum... al Nascatoarei Ceasului dupa Tatal nostru, Condacul Invierii. De asemenea, si la celelalte Ceasuri zicem Troparul Invierii mai intai, apoi al Inaintepraznuirii si al Mucenicului schimbandu-le. Iar Condacul Invierii si al Inaintepraznuirii le zicem schimbandu-le unul dupa altul.
La Liturghie, Fericirile Octoihului pe sase cu TriCantarea si ale Inaintepraznuirii de la Cantarea a treia pe patru. Dupa Vohod, Troparul Invierii si al Inaintepraznuirii apoi al Hramului Sfantului si al Mucenicului apoi Condacul Invierii si al Sfantului al carei este Hramul, Slava... Mucenicului, Si acum... al Inaintepraznuirii Prochimenul, Apostolul, Aliluia, Evanghelia mai intai a duminicii celei dinaintea Inaltarii Cinstitei Cruci si apoi a duminicii celei de rand iar dupa aceea a Sfantului Prochimenul glasului nu se mai pune, apoi Priceasna: Laudat fie Domnul... si a Mucenicului: Intru pomenirea vesnica.
8) IN ZIUA A OPTA, NASTEREA PREASFINTEI NASCATOARE NOASTRE DE DUMNEZEU SI PURUREA FECIOAREI MARIA
Seara la Vecernia cea mica, la Doamne, strigat-am ...Stihirile pe patru glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti... si: Ioachim si Ana praznuiesc. Slava... Si acum... glas 4: Preacinstita nasterea Ta. La Stihoavna, Stihirile glas 2, Podobia: Casa Efratului si: Bucura-te Ioachime, cu Stihirile lor. Stihul intai: Asculta fiica si vezi, Stihul al doilea: Fetei tale se vor ruga... Slava... Si acum... acelasi glas si Podobia: Biserica esti a lui Dumnezeu. Troparul glas 4: Nasterea Ta de Dumnezeu Nascatoare Fecioara.
La Vecernia cea mare, dupa Psalmul cel de inceput, cantam: Fericit barbatul... Slava... cea dintai, iar la Doamne, strigat-am... punem Stihirile pe opt glas 6 Samoglasnicele: Astazi Dumnezeu cela ce pe scaunele cele gandite se odihneste... Slava... Si acum... si prima Stihira: Astazi Dumnezeu... Apoi Vohodul, Prochimenul zilei si trei Citiri, prima de la Facere: Iesit-a Iacov; a doua de la Proorocia lui Iezechiel: Asa zice Domnul Dumnezeu va fi in ziua a opta..., a treia de la Pilde citire: Intelepciunea si-a zidit pentru sine casa. Apoi Ectenia: Sa zicem toti, apoi: Invredniceste-ne Doamne in seara aceasta... si iarasi Ectenia: Sa plinim Rugaciunea noastra cea de seara. La Litie, Stihirile Samoglasnice glas 1: Incepatura Mantuirii noastre... Slava... Si acum... glas 8: In ziua cea Binevestita a Praznicului nostru... La Stihoavna, Stihirile Samoglasnice glas 4: Bucuria a toata lumea din cei drepti a rasarit noua. Cu Stihurile care s-au scris la Vecernia cea mica, Slava... Si acum... glas 8: Fericiti toti credinciosii. Apoi: Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru, la Binecuvantarea painilor, Troparul glas 4: Nasterea ta de Dumnezeu Nascatoare Fecioara... (de trei ori) apoi: Fie numele Domnului Binecuvantat... (de trei ori) Cuvantarea si Psalmul 33: Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea..., pana la Stihul: Bogatii au saracit si au flamanzit iar cei ce il cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele. Si se impart apoi painile cele Binecuvantate dupa obicei. Apoi preotul zice: Binecuvantarea Domnului peste noi... si se adauga apoi Citirea Praznicului Cuvantul Sfantului Andrei Criteanul a carui inceput este: Dac-ar fi pamantul masurat cu palma...(Iar acolo unde nu se face Priveghere dupa Acum slobozeste..., Troparul si Otpustul. Iar Miezonoptica o cantam dupa obicei. La aceasta, in locul Cantarii: Iata mirele vine...se zice Troparul Praznicului. Dupa al doilea Sfinte Dumnezeule zicem Condacul, apoi Doamne miluieste (de doisprezece ori) si Otpustul. Iar Rugaciunea pentru cei adormiti adica: Pomeneste Doamne... nu o mai spunem).
La Utrenie, dupa cei sase Psalmi la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Praznicului il punem (de trei ori). Dupa prima Catisma, Sedealna Praznicului, glas 4, Podobia: Spaimantatu-sa Iosif; si Striga Davide, Slava...... Si acum... tot aceasta. Si Citirea Praznicului. Dupa Catisma a doua, Sedealna glasului si Podobia aceeasi si citim apoi Cuvantul Sfantului Ioan Damaschin al carui inceput este: Veniti toate neamurile...iar dupa citire se dau lumanari fratilor, urmeaza Polieleul si, dupa Polieleu, Psalmii cei alesi, apoi Sedealna Praznicului glas 8, Podobia: Porunca cea cu taina ;si: Sa se bucure cerul... Slava... Si acum..., acelasi glas: Innoieste-te Adame. Si citim cuvintele de lauda a Praznicului si cuvantul lui Metafrast cel de lauda la Praznicul Nascatoarei de Dumnezeu. Apoi Antifonul glas 4, Prochimenul glas 4: Pomeni-voi numele Tau intru tot neamul si neamul... cu Stihul: Raspuns-a inima mea cuvant bun. Toata suflarea sa laude pe Domnul Stihul: Laudati-l pe Dumnezeu intru sfintii Lui, apoi Evanghelia de la Sfantul evanghelist Luca: In zilele acelea sculandu-se Maria... apoi Psalmul 50: Slava... Pentru Rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Si acum... aceeasi apoi Stihul: Miluieste-ma Dumnezeule... cu Stihira Praznicului glas 6: Aceasta este ziua Domnului.
Apoi doua Canoane, unul al Sfantului Ioan, glas 2, iar altul al Sfantului Andrei, glas 8. Irmoasele se pun de la amandoua Canoanele de cate doua ori. Iar Troparele se pun pe doisprezece. Catavasiile Crucii: Crucea insemnand Moisi. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Praznicului, glas 4, Podobia: Spaimantatu-sa Iosif... si; Fecioara Maria si Nascatoarea de Dumnezeu..., Slava... Si acum... (se repeta aceasta din urma). Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4: Ioachim si Ana din Defaimarea Nenasterii de fii... si Icosul si se citeste Sinaxarul. La Cantarea a noua, fratii isi aprind lumanarile si nu se mai canta: Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii... ci se canta Stihirile Praznicului: Mareste suflete al meu pe Preaslavita Nasterea Maicii lui Dumnezeu... si pentru Canonul al doilea: Mareste suflete al meu pe ceea ce s-a nascut din cea stearpa pe Fecioara Maria... apoi Catavasia: Rai de taina esti Nascatoare de Dumnezeu... si cealalta Catavasie: Moartea ceea ce a venit neamului omenesc... cu Stihurile Praznicului apoi Ectenia cea mica, Luminanda Praznicului: Din Ana cea neroditoare a odraslit floare Nascatoare de Dumnezeu... (de doua ori), Slava... Si acum...: Adame innoieste-te. La Laude, Stihirile pe patru, glas 1, Podobia: O Preaslavita minune... si: O Preaslavita Minune, Izvorul vietii, apoi: Slava... Si acum..., glas 6: Aceasta este ziua Domnului. Se pune Doxologia mare iar dupa: Sfinte Dumnezeule, Troparul Praznicului (o data), Ectenia si Otpustul, dupa care fratii sunt Binecuvantati cu untdelemn sfintit, si noi cantam o Stihira Samoglasnica a Praznicului care o va vrea Eclesiarhul. Si urmeaza Rugaciunea care se spune de catre preot dupa cum este randuiala, la Litia cea de la slujba Vecerniei Invierii, adica: Stapane mult milostive... si Ceasul intai in pridvor. La care zicem: Slava... Troparul Praznicului, Si acum... al Nascatoarei Ceasului. Dupa: Sfinte Dumnezeule..., Condacul Praznicului si celelalte toate pana la sfarsit si Otpustul cel final.
La Liturghie, Fericirile din Canonul glas 2, trei Cantari se pun pe patru, iar pe glas 8, se pun sase Cantari pe patru. Dupa Vohod, Troparul Praznicului: Slava... Si acum... Condacul, apoi Prochimenul glas 3, Cantarea Nascatoarei de Dumnezeu: Mareste suflete-al meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu. Spun Stihul: Ca a cautat spre smerenia roabei sale, apoi Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor aceasta sa se cugete intru voi... Aliluia, glas 8: Asculta fiica si vezi si pleaca urechea ta, cu Stihul: Fetei tale se vor ruga bogatii poporului. Evanghelia lui Luca: In vremea aceea a intrat Isus intr-un oarecare sat... apoi, in locul lui: Cuvine-se sa te Fericim, Cantam Irmosul: Straina este maicilor fecioria. Pana la sfarsitul Praznicului nu se Canta Stihira lui. (Asa cantam in toate Praznicele cele Imparatesti si ale Sfintei Nascatoare de Dumnezeu.) Priceasna: Paharul mantuirii voi lua... si se face mangaiere mare la masa fratilor atat trupeste cat si duhovniceste. Daca se va intampla acest Praznic, sambata inaintea Inaltarii Cinstitei Cruci atunci Apostolul si Evanghelia secetei se citesc in ziua a treisprezecea iar Prochimenul, Aliluia si Priceasna se pun ale Innoirii.
Se cuvine sa stim: Ca in ziua Praznicului, seara la Vecernie, Catisma nu se zice pentru osteneala Privegherii. Asa se face la toate Praznicele atunci cand se face Priveghere. Dupa Psalmul cel de seara, la Doamne, strigat-am..., Stihirile Praznicului, si Stihoavna Praznicului si praznuim acest Praznic cinci zile pentru ca este aproape Praznicul Inaltarii Cinstitei si de Viata Facatoare Cruci.
Daca se va intampla Praznicul Nasterii Nascatoarei de Dumnezeu duminica, sambata seara:
La Vecernia cea mica, la Doamne, strigat-am..., Stihirile Invierii ale glasului de rand se pun pe patru, Slava... Si acum... a Praznicului. La Stihoavna, Stihira Invierii, prima Stihira a Invierii si Stihoavna Praznicului aceea de la Vecernia cea mare, cu Stihurile Praznicului, Slava... Si acum... a Praznicului apoi: Acum slobozeste... si celelalte, iar dupa Sfinte Dumnezeule, Troparul Invierii, Slava... Si acum... a Praznicului apoi Ectenia cea mica si Otpustul.
La Vecernia cea mare, dupa obisnuita Catisma, la Doamne, strigat-am... se pun trei Stihiri ale Invierii si unul a lui Anatolie, apoi sase ale Praznicului, Slava... Si acum... a Praznicului apoi Vohodul, Prochimenul zilei si trei Citiri ale Praznicului. La Litie, Stihirile, Slava... Si acum... se pun ale Praznicului. La Stihoavna, Stihirile Invierii, Slava... Si acum... a Praznicului. La Binecuvantarea painilor Troparul Praznicului (de trei ori) si Citire din Talcuirile la Faptele Apostolilor sau a Praznicului.
La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul..., Troparul Invierii de doua ori Slava... Si acum... a Praznicului dupa obisnuitele Catisme, Sedelnele Invierii cu Stihira Nascatoarei lor si Citirile din Talcuirea Evangheliei a duminicii celei mai inainte de Inaltare Cinstitei Cruci. Apoi Polieleul si Psalmii cei alesi cu Stihirile Marimurilor lor, apoi Troparele Invierii: Soborul ingeresc s-a mirat..., si Ipacoiul glasului. Apoi amandoua Sedelnele Praznicului, fiecare cate o data, Slava... Sedealna cea dupa Polieleu, Si acum ...cealalta Sedealna. Si Citirea Praznicului. Apoi Antifoanele glasului, Prochimenul si Evanghelia Praznicului, apoi Invierea lui Hristos; Psalmul 50 si se scoate Evanghelia spre sarutare dupa obicei. Dupa aceasta, Slava... Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu... Si acum... tot aceasta, apoi Stihira Praznicului. Canonul Invierii cu Irmosul pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu, Irmosul pe doi si al Praznicului amandoua Canoanele pe opt. Catavasiile Crucii: Crucea insemnand Moisi. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Invierii si Sedealna Praznicului (de doua ori). Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului si se citeste Sinaxarul. La Cantarea a noua nu cantam Stihurile Marimurilor Praznicului ci Cantam: Ceea ce esti mai cinstita.... Apoi Luminanda Invierii, Slava... Si acum... a Praznicului. La Laude, Stihirile Invierii in numar de patru si ale Praznicului tot in numar de patru cu Stihurile Praznicului, Slava... a Praznicului, Si acum... Preabinecuvantata esti... si Doxologia cea mare. Apoi Troparul Invierii numai el singur. Ectenia si Otpustul si apoi se ung fratii de catre preot cu untdelemn din candela Praznicului. Apoi: Slava... Si acum... Stihira Evangheliei si se citeste Invatatura Sfantului Teodor Studitul si se iese ca de obicei pentru Ceasul intai in pridvor la care zicem Troparul Invierii, Slava... al Praznicului Si acum... al Nascatoarei glasului. Dupa Tatal nostru... Condacul Invierii si Otpustul asa se face si la celelalte Ceasuri cand zicem Troparul Invierii, Slava... al Praznicului Si acum... al Nascatoarei Ceasului. Condacul Praznicului si al Invierii le zicem schimbandu-le.
La Sfanta Liturghie, Fericirile Invierii ale glasului se pun pe sase si ale Praznicului de la Cantarea a treia se pun pe patru. Dupa Vohod, Troparul Invierii si-al Praznicului, Slava..., Condacul Invierii, Si acum... al Praznicului. Apoi Prochimenul, Apostolul, Aliluia si Evanghelia care se pun mai intai acelea ale Duminicii celei mai inainte de Inaltarea Cinstitei Cruci, apoi cele de rand. Dupa aceasta a Nascatoarei de Dumnezeu iar Prochimenul glasului nu se mai pune. Chinonicul, Priceasna: Laudati pe Domnul din ceruri... si apoi a Praznicului: Paharul mantuirii voi lua.
Daca se va intampla Odovania Praznicului Nasterii PreaSfintei Nascatoare de Dumnezeu duminica atunci, sambata seara, la Vecernia cea mica, se pun Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu dupa obicei.
La Vecernia cea mare, la Doamne, strigat-am... se pun trei Stihiri ale Invierii si una a lui Anatolie. Si apoi ale Praznicului ale aceleasi zile de rand in numar de trei si tot trei din Minei ale Sfantului. Iar daca se canta sase ale Sfantului din Minei sau daca Sfantul are si Polieleu cantam Stihirile Invierii in numar de trei si ale Praznicului tot in numar de trei si ale Sfantului in numar de patru, Slava... a Sfantului daca are iar daca nu are, Slava... a Praznicului Si acum... a Nascatoarei pe glas Troparului Sfantului apoi Vohodul, Prochimenul zilei si Ectenia. La Litie, Stihirile Praznicului cele de la Stihoavna Vecerniei zilei se pun in acelasi fel. Si ale Sfantului daca are Polieleu, apoi: Slava... Si acum... a Praznicului iar de are Sfantul Slava..., Slava... a Sfantului Si acum... a Praznicului. La Stihoavna, Stihirile Invierii Slava... a Sfantului iar daca nu are Slava... Si acum... a Praznicului la Binecuvantarea painilor, Troparul: Nascatoare de Dumnezeu fecioara... (de doua ori), iar a Praznicului o singura data. Apoi Citire din Talcuirile Faptelor Apostolilor.
La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul..., Troparul Invierii (de doua ori), Slava... al Sfantului, iar daca acesta nu are Slava... Si acum... al Praznicului. Dupa Catisma, Sedelnele Invierii, cu Stihirile Nascatoarei lor si apoi Citire din Talcul Evangheliei a duminicii celei mai inainte de Inaltarea Cinstitei Cruci. Apoi: Fericiti cei fara de prihana... si Troparul Invierii: Soborul ingeresc... si Ipacoiul glasului. Apoi Citire din Talcul Evangheliei duminicei celei de rand, apoi Antifoanele si Prochimenul glasului si Evanghelia Invierii dupa care urmeaza Invierea lui Hristos si Psalmul 50 si celelalte ale Invierii, apoi Canonul Invierii cu Irmosul pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul pe doi si al Praznicului cu Irmosul pe patru si al Sfantului tot pe patru. Iar de are Polieleu, Canonul Invierii cu Irmosul pe patru si al Praznicului pe patru si al Sfantului pe sase. Catavasiile Crucii: Crucea insemnand Moisi. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului si al Sfantului daca are si Sedealna tot a Sfantului, Slava... Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea Condacul si Icosul Invierii, iar la Cantarea a noua, Cantam: Ceea ce esti mai cinstita... apoi: Luminanda Invierii, Slava... ...a Sfantului daca are, iar daca nu are Slava... Si acum... a Praznicului. La Laude, Stihirile Invierii le punem in numar de patru si ale Praznicului tot patru. Stihoavna se pune a aceleiasi zile ca si cea de la Slava... si se pune cu Stihirile Praznicului, iar daca Sfantul are Stihiri la Laude, Cantam Stihirile Invierii patru si ale Sfantului cu cele de la Slava... patru, plus Stihurile lui Slava... Stihira Evangheliei, Si acum ... Preabinecuvantata esti. Dupa Doxologia cea mare Troparul Invierii se canta numai el si Ectenia si apoi Otpustul. Se pune Invatatura Sfantului Teodor Studitul si se iese in pridvor pentru Ceasul intai. La Ceasul intai Troparul Invierii, Slava... al Praznicului Si acum... al Nascatoarei Ceasului. Apoi dupa Tatal nostru Condacul Praznicului si Otpustul final. La Ceasul trei, Troparul Invierii, Slava... al Sfantului iar daca nu are Sfantul Slava... al Praznicului. Dupa Sfinte Dumnezeule..., Condacul Praznicului si al Invierii le spunem schimbandu-le. Iar de este vreun Sfant care are Polieleu zicem si pe-al Sfantului.
La Liturghie, Fericirile glasului de rand ale Invierii le punem pe sase si ale Praznicului din Cantarea Canonului cea de rand le punem pe patru iar daca are si Sfantul Cantare le zicem pe ale Invierii pe patru si al Praznicului pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a sasea tot pe patru dupa Vohod punem Troparul Invierii, al Praznicului si al Hramului Sfantului sau al Sfintei si al Sfantului daca are. Apoi Condacul Invierii si al Hramului Sfantului sau al Sfintei Slava...al Sfantului daca are, iar daca n-are Slava... al Hramului Sfantului Si acum... al Praznicului se pune Prochimenul, Apostolul, Aliluia si Evanghelia, intai cea a duminicii celei mai dinainte de Inaltare iar apoi cea a zilei respective si dupa aceasta a Sfantului apoi Priceasna se pune: Laudati pe Domnul din ceruri si apoi a Sfantului daca are iar daca nu are se pune Priceasna Praznicului. De se va intampla Odovania Praznicului sambata inaintea Inaltarii Cinstitei Cruci atunci la Liturghie punem Prochimenul glas 3: Cantati Dumnezeului nostru, Cantati, cantati imparatului nostru, cantati Stihul: Toate neamurile bate-ti din palme..., apoi Apostolul din Cartea catre Corinteni: Fratilor, intelepciune zicem, apoi Aliluia pe glas 5: Milele Tale Doamne in veac le voi canta in neam si-n neam voi vesti adevarul tau, apoi Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul cela ce iubeste pe tatal sau sau pe mama sa...iar Apostolul si Evanghelia zilei celei de rand le zicem dupa aceea. Apoi ale Sfantului daca are si Priceasna zilei.
Se cuvine sa stim: Ca de se va intampla Odovania Praznicului Nasterii Nascatoarei de Dumnezeu sambata inaintea Inaltarii Cinstitei Cruci, Prochimenul, Aliluia si Priceasna Praznicului, Apostolul si Evanghelia se vor pune intai cele ale sambetei celei mai-nainte de Inaltarea Cinstitei si de Viata Facatoarei Cruci, apoi ale Praznicului, iar Prochimenul sambetei celei dinaintea Inaltarii Cinstitei si de Viata Facatoarei Cruci nu se mai pune. De se va intampla Odovania Praznicului duminica inaintea Inaltarii si Cinstitei Cruci.
La Utrenie citim de la Talcuirea Evangheliei Sfantului Ioan si apoi Talcuirea de la ziua cea de rand.
La Sfanta Liturghie: Prochimenul glas 6: Mantuieste Doamne pe poporul tau Stihul: Catre tine Doamne voi striga, apoi Apostolul din cartea cea catre Galateni: Fratilor veniti, vedeti felul in care v-am scris voua... Aliluia glas 1: Inaltat-am pe cel ales al meu..., Evanghelia de la Sfantul Ioan: Zis-a Domnul nimenea nu s-a suit in cer..., apoi Evanghelia cea de rand si Priceasna zilei.
9) IN ZIUA A NOUA, POMENIREA SFINTILOR SI DREPTILOR DUMNEZEIESTI PARINTI IOACHIM SI ANA SI A SFANTULUI MUCENIC SEVERIAN
Seara, la: Doamne, strigat-am... cantam trei Stihiri ale Praznicului pe glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti; si: Ioachim si Ana praznuiesc. Si ale Sfintilor tot in numar de trei pe glas intai cu Podobia: Dat-ai semn... si: Veniti acum sa dantuim, Slava... Si acum..., glas 5, insusi glas: O, Fericita doime. Iar daca se va intampla vineri seara, atunci spunem Slava... a Praznicului Si acum... a Nascatoarei Invierii cea dintai a glasului de rand.
La Stihoavna, Stihirile Praznicului pe glas 2 cu Podobia: Cand de pe lemn si: Ana Preainteleapta... si acestea cu Stihurile lor Slava... Si acum... a Praznicului, glas 8, insusi glas: Cei ce din coapse nepoftitoare a-ti odraslit... Dupa: Sfinte Dumnezeule... Troparul Sfintilor pe glas 2: Pomenirea dreptilor Dumnezeiesti Parinti... Slava... Si acum... a Praznicului: Nasterea Ta de Dumnezeu Nascatoare si Otpustul.
Iar slujba Sfantului Severian se canta la Pavecernita dupa: Cuvine-se sa Te Fericim si dupa: Sfinte Dumnezeule Condacul Praznicului. Asa se pune in toate zilele cele de dupa Praznic.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul, Troparul Praznicului (de doua ori) Slava... al Dumnezeiestilor Parinti, Si acum... al Praznicului. Dupa Catisme, Sedelnele Praznicului, Canonul Praznicului, glas 2, cu Irmosul pe sase si al Sfintilor acelasi glas tot pe sase. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului si Sedealna Sfintilor, glas 5, Slava... Si acum...acelasi glas, dupa Cantarea a sasea Condacul Dumnezeiestilor Parinti pe glas 2, Podobia: Cele de sus cautand... si Bucurase-va acuma Ana. Si Icosul si Sinaxarul dupa Cantarea a opta Luminanda, Podobia: Cercetatu-ne pe noi... si: Ceea ce din blestemul Evei ne va izbavi pe noi acum se naste, apoi: Slava... Si acum... a Praznicului: Ca dintr-un soare luminos si ca dintr-o luna... La Stihoavna, Stihirile Praznicului, glas 2, Podobia: Casa Efratului... si: Multumire iti aducem Tie Izbavitorule si purtatorule de griji al tuturor. Cu Stihurile lor Slava... Si acum..., glas 2: Astazi Curata cea cu totul fara prihana. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului, Sfinte Dumnezeule si celelalte, Tatal nostru, apoi Troparul Sfintilor Dumnezeiestilor Parinti, Slava... Si acum... al Praznicului. Ectenia si Otpustul, apoi Ceasul intai la care zicem intai Troparul Praznicului, Slava... al sfintilor Si acum... al Nascatoarei Ceasului. La fel se face si la celelalte Ceasuri.
La Liturghie, Fericirile Praznicului, din Cantarea intai a Canonului glas 2 pe patru se pune si al Sfintilor din Cantarea a tasea se pun pe patru. Dupa Vohod, Troparul Praznicului ti al Hramului Sfantului si al Sfintilor, Slava... Condacul sfintilor Si acum... al Praznicului iar de este Hramul Domnului Hristos zicem mai intai Troparul Hramului Domnului Hristos si-al Praznicului Nascatoarei de Dumnezeu si al Sfintilor. Apoi Condacul Hramului Domnului Hristos Slava... al Sfintilor Si acum... al Praznicului. (asa zicem Troparele si Condacele de dupa Vohod in toate celelalte zile). Prochimenul Praznicului, care se pune pana la Odovania Praznicului dupa aceasta se pune Prochimenul Sfantului pe glas 4: Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, Stihul: In biserici Bine este cuvantat Dumnezeu. Apostolul din Epistola catre Galateni: Fratilor Avraam a avut doi fii..., Aliluia pe glas 1: Mantuirea dreptilor este de la Domnul, Evanghelia de la Luca: zis-a Domnul: Nimenea nu aprinde faclia..., Priceasna Praznicului care se va pune pana la Odovania Praznicului si a Sfintilor: Bucurati-va dreptilor intru Domnul.
Intru aceeasi zi Pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Iosif Facatorul de Minuni. Se savarseste Slujba acestui Sfant in biserica in care sunt Moastele si unde este Hramul lui.
10) IN ZIUA A ZECEA, POMENIREA SFINTELOR MUCENICE MINODORA, MITRODORA SI NIMFODORA
Seara la: Doamne strigat-am..., Stihirile Praznicului in numar de trei pe glas 8, Podobia: O, Preaslavita minune... si ale Sfintelor in numar de trei pe glas patru Podobia: Ca pe un viteaz intre mucenici Slava... Si acum... a Praznicului glas 2: Ce sunet se face de cei ce praznuiesc. La Stihoavna, Stihirile Praznicului cu Stihurile lor Slava... Si acum... a Praznicului glas 2: Imparateasa cea mai-nainte hotarata spre salasluirea lui Dumnezeu, apoi dupa Tatal nostru, Troparul Praznicului si Otpustul.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul, Troparul Praznicului (de trei ori) si Catismele obisnuite, Sedelnele Praznicului. Canonul Praznicului, glas opt cu Irmosul pe opt si al Sfintelor glas 4 cu Irmosul pe patru dupa Cantarea a treia Condacul Mucenicelor, glas 4, Podobia: Cela ce te-ai inaltat si Podobia: Pentru Treime cu rabdare patimim, apoi Sedealna Mecenitelor Slava Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea Condacul si Icosul Praznicului, iar dupa Cantarea a opta Luminanda Praznicului. La Stihoavna Stihirile Praznicului Slava...Si acum... a Praznicului pe glas 4: Bucuria a toata lumea din cei drepti...
La Sfanta Liturghie, Fericirile Praznicului din Cantarea a patra si din Cantarea a cincea se pun pe opt.
11) IN ZIUA A UNSPREZECEA POMENIREA CUVIOASEI MAICII NOASTRE TEODORA CEA DIN ALEXANDRIA. AICI SE CANTA SI SLUJBA SFANTULUI MUCENIC AFTONOM.
Seara la: Doamne strigat-am, Stihirile Cuvioasei in numar de trei pe glas 4, Podobia: Ca pe un viteaz si apoi a Sfantului Aftonom, trei si aceeasi Podobie, Slava... Si acum... pe glas 3, insusi glas: Primind mai-nainte vestirea Ingerului. La Stihoavna Stihul Praznicului, Slava... Si acum... a Praznicului, glas 4: Ana cea stearpa si neroditoare. Dupa: Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru Troparul Sfintei pe glas 8: Intru Tine Maica cu osardie, Slava... Si acum... al Praznicului.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Praznicului (de doua ori) Slava... al Sfintei Si acum... al Praznicului si obisnuitele Catisme Sedelnele Praznicului si Canonul Praznicului glas 2 cu Irmosul pe sase si al Cuvioasei pe glas 4 cu Irmosul pe patru si al Sfantului Aftonom glas 8 cu Irmosul pe patru. Dupa Cantarea a treia Condacul Sfintei, glas 2, Podobia: Cele de sus cautand si: Trupul tau cu postire topindu-ti..., si apoi a Sfantului Condacul pe glas 2 si Podobia: Cele de sus cautand... si cealalta: Cele Dumnezeiesti intelepte cu cinste le-ai invatat..., apoi Sedealna Sfintei, Slava... a Mucenicului Si acum... a Praznicului dupa Cantarea a sasea Condacul
si Icosul Praznicului dupa Cantarea a opta, Luminanda Praznicului. La Stihoavna, Stihirile Praznicului, Slava... Si acum..., glas 8: In ziua cea bine vestita a Praznicului nostru. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si celelalte, iar dupa Tatal nostru, Troparul Sfintei, Slava... a Mucenicului, Si acum... a Praznicului. Ecteniile si Ceasul intai si Otpustul.
La Liturghie, Fericirile Praznicului Cantarea a saptea si a opta pe opt, Prochimenul glas 4: Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, cu Stihul: In biserici Bine cuvantat este Dumnezeu, apoi Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor mai inainte de venirea credintei..., Aliluia glas 1: Asteptand, am asteptat pe Domnul si a luat
aminte la mine... Apoi Evanghelia de la Ioan: In vremea aceea au adus carturarii la Iisus o femeie prinsa in curvie...si apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica.
12) IN ZIUA A DOISPREZECEA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC AUTONOM
Tot pentru aceasta zi se oranduieste Praznicul Nasterii Prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu si se canta toata slujba Praznicului.
Seara la Vecernie, Catisma obisnuita, la: Doamne, strigat-am... Stihurile Praznicului pe sase, Slava... Si acum... a Praznicului (iar de este vineri seara, Slava... Praznicului Si acum... dogmatica glasului de rand), Prochimenul zilei in afara de Vohod si de Paremii care nu se pun si imediat se pune: Invredniceste-ne Doamne..., Ectenia: Sa plinim rugaciunile noastre cele de seara Domnului. La Stihoavna, Stihirile Praznicului Slava... Si acum... a Praznicului. Dupa Tatal nostru Troparul Praznicului (o singura data), Ectenia si Otpustul.
La Pavecernita, Condacul Praznicului. Iar Miezonoptica o cantam dupa obicei cu Catisma si cu Troparele cele obisnuite, iar nu cu ale Praznicului. Si apoi spunem si rugaciunea: Pomeneste Doamne pe cei ce intru nadejdea Invierii...
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul, Troparul Praznicului (de doua ori) Slava... Si acum... iar acelasi. Dupa Catisma, Sedelnele Praznicului si Citirea si Psalmul 50, Canonul Praznicului, primul Canon, cu Irmosul pe opt iar al doilea cu Irmosul pe sase. Iar Irmoasele la cele doua Canoane le cantam de cate doua ori. Catavasiile: Crucea insemnand Moisi... Dupa Cantarea a treia Sedealna Praznicului (de doua ori), dupa Cantarea a sasea Condacul si Icosul Praznicului. La Cantarea a noua nu cantam: Ceea ce esti mai cinstita ci cantam Marimurile Praznicului la sfarsit punem Catavasia: Rai de taina Esti si celelalte Catavasii: Moartea care a venit cu mancarea din pumn. Cu Stihurile Marimurilor Praznicului. Luminanda Praznicului (de doua ori). La laude, Stihirile Praznicului pe patru, Slava... Si acum... a Praznicului si apoi Doxologia cea mare dupa: Sfinte Dumnezeule, Troparul Praznicului (o data) Ectenia si Otpustul. Si apoi se iese in pridvor la Ceasul intai. La Ceasuri, Troparul si
Condacul Praznicului.
La Liturghie: Fericirile din Cantarea a noua din amandoua Canoanele pe opt. Dupa Vohod, Troparul Praznicului Slava... Si acum..., Condacul Praznicului, Prochimenul, Aliluia si Priceasna Praznicului, Apostolul si Evanghelia zilei si a Praznicului.
Se cuvine sa stim ca daca se va intampla Odovania Praznicului Nasterii Nascatoarei de Dumnezeu duminica atunci, sambata seara la Vecernia cea mica punem Stihirile Invierii dupa obicei.
La Stihoavna, Stihira Invierii (o singura data) si Stihoavna Praznicului cu Stihurile sale cele de Vecernia cea mare, Slava... Si acum... a Praznicului, Troparul Invierii, Slava... Si acum... a Praznicului.
La Vecernia cea mare, dupa Catisma obisnuita la: Doamne, strigat-am..., Stihirile Invierii in numar de trei si una a lui Anatolie si apoi ale Praznicului in numar de sase, care s-au cantat in chiar ziua Praznicului. Slava... a Praznicului Si acum... a Nascatoarei, Dogmatica glasului de rand. La Litie, Stihirile si Slava... Si acum... a Praznicului. La Stihoavna, Stihirile Invierii, Slava... Si acum... a Praznicului. La: binecuvantarea painilor Troparul Nascatoarei de Dumnezeu (de doua ori) si al Praznicului (o data) si Citirea din Faptele Apostolilor.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Invierii (de doua ori), Slava... Si acum... al Praznicului. Dupa Catisme, Sedelnele Invierii cu Stihirile Nascatoarei lor si Citire din Talcul Evangheliei a duminicii celei mai inainte de Inaltarea Cinstitei Cruci. Dupa aceasta: Fericiti cei fara de prihana... si Ipacoiul Praznicului si apoi se face citire a duminicii celei de rand. Antifoanele glasului si Prochimenul: Toata suflarea...; urmeaza Evanghelia Invierii, apoi Invierea lui Hristos, Psalmul 50, Stihira Invierii si celelalte dupa obicei. Canonul Invierii cu Irmosul pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul pe doi si al Praznicului, amandoua Canoanele cu Irmoasele pe opt. Catavasia: Crucea insemnand Moisi... Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului si Sedealna Praznicului (de doua ori). Dupa Cantarea a sasea Condacul si Icosul Invierii si Sinaxarul. La Cantarea a noua cantam: Ceea ce esti mai cinstita... apoi Luminanda Invierii Slava... Si acum... a Praznicului.
La Laude, Stihirile Invierii pe patru si ale Praznicului pe glasul Invierii, pe patru apoi aceste se pun cu Stihirile Praznicului, Slava... se pune Stihira Invierii Si acum... Prea binecuvantata esti . Se pune Doxologie mare si dupa: Sfinte Dumnezeule Troparul Invierii numai el singur apoi Ecteniile si Otpustul. Acum se pune si Invatatura Sfantului Teodor Studitul si dupa aceea se iese in pridvor pentru Ceasul intai si Otpustul cel final. La Ceasuri, Troparul Invierii, Slava... al Praznicului Si acum... al Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Tatal nostru, Condacul Praznicului si al Invierii le zicem schimbandu-le.
La Liturghie, Fericirile Invierii ale glasului pe sase si ale Praznicului din Cantarea a opta le punem pe patru. Dupa Vohod, Troparul Invierii si-al Praznicului Slava... Condacul Invierii Si acum... al Praznicului, Prochimenul, Apostolul, Aliluia si Evanghelia a duminicii celei mai-nainte de Inaltarea Cinstitei Cruci si apoi a duminicii celei de rand apoi a Nascatoarei de Dumnezeu. Priceasna: Laudati pe Domnul din ceruri, apoi cealalta a Praznicului: Paharul mantuirii.
13) IN ZIUA A TREISPREZECEA, POMENIREA INNOIRII SFINTEI BISERICI DIN IERUSALIM, A INVIERII DOMNULUI IISUS HRISTOS DUMNEZEUL NOSTRU SI INAINTEPRAZNUIREA INALTARII CINSTITEI SI DE VIATA FACATOAREI CRUCI SI TOT IN ACEASTA ZI SFINTITUL MUCENIC CORNELIU SUTASU.
Seara la Vecernie, obisnuita Catisma. La: Doamne, strigat-am..., Stihirile pe sase ale Innoirii trei pe glas 6 si ale Sfantului Trei, glas 4, Podobia: Dat-ai semn apoi, Slava... a Innoirii glas 6, insusi glasul: Pomenirea Innoirii, Si acum... a Inaintepraznuirii acelasi glas: Astazi Domnul s-a aratat. (iar de este vineri seara Si acum... a Nascatoarei Dogmatica dintai a glasului de rand) apoi Vohodul, Prochimenul zilei si trei Citiri: una a Innoirii din Cartea a treia a Regilor: Sa duca Solomon; a doua de la Pilde: Dumnezeu, cu intelepciune a intemeiat pamantul si a treia tot de la Pilde, Intelepciunea si-a zidit siesi casa. Apoi Ectenia. La Stihoavna Stihirile Crucii glas 5, Podobia: Bucura-te cruce de viata purtatoare... cu Stihurile lor. Stihul intai: Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru, al doilea Stih: Iar Dumnezeu Imparatul nostru mai-nainte de veac; Slava... a Innoirii, glas 2, insusi glasul: Innoirea savarsind; Si acum..., a Inaintepraznuirii acelasi glas: Dumnezeiasca visterie cea ascunsa in pamant. Dupa: Sfinte Dumnezeule, Troparul Innoirii pe glas patru: Ca buna podoaba a tariei celei de sus, Slava... al Mucenicului, acelasi glas: Si partas obiceiurilor; Si acum... al Inaintepraznuirii glas 2: De Viata Facatoare Cruce a bunatatii Tale. Si Otpustul. La Pavecernita, dupa: Sfinte Dumnezeule..., Condacul Innoirii.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Innoirii (de doua ori) Slava... al Sfantului Si acum... al Inaintepraznuirii. Dupa obisnuitele Catisme si dupa Catisma intai Sedealna Innoirii, glas 4, Podobia: Degraba ne intampina, si: Pe toate le-a luminat Hristos cu venirea sa; Slava... Si acum... tot aceasta si Citirile dupa Catisma a doua, Sedealna glasului, Podobiile tot acelea si cea de-a doua zi de Praznic a Innoirilor; Slava... Si acum... tot aceasta si Citirea. Se pun trei Canoane ale Innoirii glas 2 cu Irmosul pe sase si al Inaintepraznuirii, acelasi glas cu Irmosul pe patru si al Sfantului, glas 5 cu Irmosul pe patru Catavasiile: Crucea insemnand Moisi; dupa Cantarea a treia Condacul Innoirii, glas 4. Arata-te-ai astazi... si: Cerul cel mult luminos, apoi Sedealna, glas 8 Slava... a Sfantului, glas 4 Si acum... a Inaintepraznuirii, acelasi glas. Dupa Cantarea a sasea Condacul si Icosul Innoirii si Sinaxarul dupa Cantarea a noua, Luminanda Innoirii, Podobia: Cu Duhul in biserica si Pe care cu Preacinstit sangele Tau; Slava... Si acum... a Inaintepraznuirii: Cu razele cele de lumina datatoare. La Laude, Stihirile Innoirii pe sase, glas 4, Podobia: Dat-ai semn si: Astazi Dumnezeiasca si Sfintita..., apoi alte Stihiri, glas 1, insusi glasul: Innoieste-te, innoieste-te noule Ierusalime. Slava..., glas 3: Vino-ti intru sine omule, Si acum... a Inaintepraznuirii acelasi glas: Hristoase Dumnezeul nostru, apoi Doxologie mare. Dupa: Sfinte Dumnezeule, Troparul Invierii, Slava... Sfantului, Si acum... al Crucii. Apoi Ecteniile si Otpustul si urmeaza Ceasul intai. La Ceasul intai, Troparul Innoirii, Slava... al Crucii Si acum... al Nascatoarei glasului. La Ceasuri, Condacele le spunem schimbandu-le.
La Liturghie, Fericirile din Canonul Innoirii Cantarea a treia si din Cantarea a sasea le punem pe opt. Dupa Vohod, Troparul Innoirii si al Crucii si al Sfantului Slava... Si acum... Condacul Innoirii, Prochimenul, glas 4: Casei Tale Doamne se cuvine sfintenie intru lungime de zile. Stihul: Domnul a imparatit intru podoaba s-a imbracat; Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor Sfinti care sunteti partasi la chemarea cea din ceruri; Aliluia, glas 2: Temeliile Lui in muntii cei Sfinti. Stihul: Preaslavite s-a gandit pentru Tine o Cetate a lui Dumnezeu; Evanghelia de la Matei: In zilele acelea a venit Iisus in partile Cezareii lui Filip. Priceasna: Doamne, iubit-am bunacuviinta casei tale si locul salasluirii slavei Tale si Aliluia (de trei ori).
De retinut si aceste: De se va intampla Inaltarea Cinstitei Cruci duminica, sambata, inaintea Inaltarii la Liturghie se pune Prochimenul si Aliluia Innoirii care este unul. Iar al sambetei celei mai-nainte de Inaltare, Prochimenul nu se mai pune. Apostolul si Evanghelia, mai intai se pun ale Innoirii , dupa aceea ale sambetei celei mai-nainte de Inaltare. Priceasna se pune a Innoirii iar Apostolul si Evanghelia se pun cele de rand. De asemenea si Apostolul si Evanghelia duminicii celei mai-nainte de inaltarea Cinstitei Cruci se citesc in duminica cea care a trecut.
Insemnare: Se cuvine sa stim ca daca se va intampla slujba Innoirii in ziua a treisprezecea in zi de duminica, atunci se lasa slujba Sfantului Cornelie si se canta cand va socoti Eclersiahul de cuviinta. Iar duminica se canta slujba Invierii impreuna cu cea a Innoirii si cu a Inaintepraznuirii Cinstitei Cruci.
La Vecernia cea mica, Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu dupa obicei, dupa: Sfinte Dumnezeule..., Troparul Invierii Slava... Si acum... a Nascatoarei.
La Vecernia cea mare se canta: Fericit barbatul..., Catisma toata. La: Doamne, strigat-am..., Stihirile Invierii in numar de trei si o Stihire a lui Anatolie si apoi ale Innoirii in numar de trei si ale Crucii tot in numar de trei, glas 5. Podobia: Bucura-te camara... care sunt scrise la Stihoavna; Slava... a Innoirii Si acum... a Nascatoarei Dogmatica glasului de rand. Vohodul si trei citiri ale Innoirii.
La Litie, Stihira Hramului si apoi a Innoirii celei de la Laude, glas 1: Innoieste-te, innoieste-te... si apoi ale glasului 4: Innoieste-te astazi, acelasi glas: Inaltat fiind in mijlocul pamantului Slava..., glas 5: Ceea ce din sanurile pamantului; Si acum... glas 6: Astazi lemnul s-a aratat. La Stihoavna, Stihirile Invierii ale glasului, Slava..., glas 2: Innoirea savarsindu-se; Si acum... a Crucii acelasi glas: Dumnezeiasca vistierie. La binecuvantarea painilor Troparul Nascatoarei de Dumnezeu (de doua ori) si al Innoirii (o data) si citirea din Faptele Apostolilor.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Invierii (de doua ori) Slava... al Innoirii Si acum... al Crucii. Dupa Catisma, Sedealna Invierii Slava... Si acum... al Innoirii iar Stihirile Nascatoarei se lasa. Si citire din Talcul Evangheliei duminicei celei mai inainte Inaltarii Cinstitei Cruci. Dupa: Fericiti cei fara prihana..., Ipacoiul glasului si citire din Talcul Evangheliei din duminica cea de rand. Antifoanele si Prochimenul glasului: Toata suflarea; Evanghelia Invierii. Apoi: Invierea lui Hristos... si Psalmul 50, apoi Stihira Invierii, apoi Canonul Invierii cu Irmosul pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu pe doua si al Innoirii pe patru si al Crucii pe patru. Catavasia: Crucea insemnand; dupa Cantarea a treia Condacul si Icosul Innoirii si Sedealna, Slava... Si acum... a Crucii si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii si Sinaxarul. La Cantarea a noua cantam: Ceea ce esti mai cinstita, Luminanda Invierii Slava... a Invierii Si acum... a Crucii.
La Laude cantam Stihirile Invierii in numar de patru si ale Innoirii glas 4, Podobia: Dat-ai semn, care se pune de doua ori si apoi doua Samoglasnice, glas 3: Vino-ti intru sine omule, si a doua: Hristos Dumnezeul nostru si cu Stihurile lor: Cel dintai: Casei Tale se cuvine sfinteniei Doamne intru lungime de zile si cel de-al doilea: Domnul a imparatit, intru podoaba s-a imbracat; Slava..., Stihira Evangheliei Si acum... Preabinecuvantata esti Nascatoare de Dumnezeu fecioara. Doxologia mare iar dupa Sfinte Dumnezeule Troparul Invierii numai el singur, Ecteniile si Otpustul si Invatatura din Sfantul Teodor Studitul. Apoi se face obisnuita iesire in pridvor pentru Ceasul intai. La Ceasuri, Troparul Invierii, Slava... al Innoirii Si acum... a Nascatoarei ceasurilor. Dupa Tatal nostru, Condacul Invierii si al Innoirii si le zicem schimbandu-le.
La liturghie, Fericirile Invierii ale glas 6 si ale Innoirii Cantarea a treia pe patru. Dupa Vohod, Troparul Invierii si al Innoirii si al Crucii. Apoi Condacul Invierii Slava... Si acum..., al Innoirii, Prochimenul, Apostolul, Aliluia, si Evanghelia mai intai ale duminicii celei mai inainte de Inaltarea Cinstitei Cruci si dupa aceea a zilei celei de rand, adica a duminicii, apoi a Innoirii. Priceasna: Laudati pe Domnul din ceruri si apoi a Innoirii.
14) IN ZIUA A PAISPREZECEA, SARBATOAREA INTREGII LUMI A INALTARII CINSTITEI SI DE VIATA FACATOAREI CRUCI SI ADORMIREA INTRU SFINTI A PARINTELUI NOSTRU IOAN GURA DE AUR, ARHIEPISCOPUL CONSTANTINOPOLULUI
Insemnare: Trebuie sa se stie ca slujba Sfantului care cade in aceasta zi nu se canta nicaieri din cauza Praznicului Imparatesc a Inaltarii Sfintei Cruci ci intreaga lui slujba s-a mutat in ziua a treisprezecea a lunii noiembrie, aceasta pentru ca sa nu fie slujbele neimplinite si lipsite. Deci, mergand inainte prin Sinaxar, vei afla ca slujba Sfantului Ioan nu se pune impreuna cu Praznicului Cinstitei Cruci, nu pentru ca nu ar fi posibil, ci pentru ca nici la Ierusalim nu se canta si pentru asa s-a scris in toate Tipicele. Deci, de aceea, nici noi nu o punem. Ca nu cumva sa ne despartim si sa ne deosebim intru ceva.
Tot intru aceasta zi, dupa Otpustul Vecerniei celei mici preotul si Eclesiarhul impreuna cu paraclisierul in locul unde se pastreaza Sfintele Vase si impreuna cu fratii aduc tamaiere si iau Cinstitul Lemn al Crucii cantand si Troparul :Mantuieste Doamne poporul tau, si il duc in biserica si il pun pe Sfanta masa. Si inaintea lui va sta o lumanare aprinsa toata noaptea, asa dupa cum se arata in Tipicul cel grecesc. Iar in Tipicul cel slavonesc, se spune asa: "In vremea vecerniei, paraclisierul luand binecuvantare de la cel mai mare, bate clopotul, iar preotul intra la locul unde se pastreaza sfintele vase si pune cinstita cruce impodobita cu busuioc bine mirositor pe jertfelnic (Sfantul potir si pe Sfantul disc)".
Si cantam la Vecernia cea mica la: Doamne, strigat-am, Stihirile Praznicului pe patru, glas intai, Podobia: Ceea ce esti bucuria celor ceresti... si Cruce se inalta... Slava... Si acum...glas 6, insusi glasul :Astazi samanta vietii. Apoi: Lumina lina, Prochimenul zilei; Invredniceste-ne Doamne. La Stihoavna, Stihirile glas 2, Podobia: Casa Efratului, cu Stihurile lor, apoi: Cu apa cea de Dumnezeu facatoare. Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru; Iar Dumnezeu Imparatul nostru mai inainte de veac; Slava... Si acum..., glas 6, insusi glasul: Astazi lemnul s-a aratat. Acum slobozeste si dupa Tatal nostru, Troparul Praznicului, glas 1: Mantuieste Doamne poporul tau. Ectenia cea mica si Otpustul. Dupa Otpustul Vecerniei celei mici intra eclesiarhul impreuna cu diaconul si cu paraclisierul in Altar cu lumanari si preotul si diaconul se imbraca. Si apoi cadeste Cinstita Cruce si zice diaconul: Binecuvinteaza Stapane !, iar preotul spune: Bine este cuvantat Dumnezeul nostru !. Apoi: Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru, Troparul Crucii: Mantuieste Doamne poporul tau, apoi: Slava... Si acum..., Condacul: Cela ce Te-ai inaltat pe Cruce de buna voie, apoi preotul ridica Sfanta Cruce cu discul pe cap si o duce pe ea in Sfantul Altar. Mergand inaintea lor doua faclii aprinse si apoi pun Cinstita Cruce pe Sfanta Masa in locul Sfintei Evanghelii, iar Evanghelia o pune la locul ei, un pic mai sus si aprinde inaintea lor lumanarile care stau aprinse toata noaptea.
Alta insemnare: se cuvine ca daca se va intampla acest Praznic sa cada duminica, atunci nu se pun nimic din cele ale Invierii, nici Stihurile Invierii, nici: Fericiti cei fara de prihana, nici Antifoanele glasului, nici Evanghelia Invierii nu se citeste, ci se zice numai: Invierea lui Hristos, si nici nu se pune: Sfant este Domnul Dumnezeul nostru, ci cantam toata slujba Praznicului.
La Vecernia cea mare, de se va intampla sambata seara cantam: Fericit barbatul, toata Catisma, iar de este duminica seara, cantam: Fericit barbatul, prima Slava..., iar de este alta zi, Catisma nu se mai spune. Ci dupa Psalmul cel obisnuit, cantam: Doamne strigat-am, pe glas 6 si cantam Stihirile Praznicului pe opt, glas 6. Podobia: Toata nadejdea punandu-si ;si: Cruce se inalta astazi ! si apoi: Slava... Si acum... glas 2: Veniti toate neamurile. Apoi Vohodul, Prochimenul zilei. Iar daca se va intampla Praznicul sambata, atunci vineri seara Prochimenul zilei nu se mai pune ci se canta Prochimenul cel Mare, glas 7: Dumnezeul nostru in cer si pe pamant. Apoi se pun trei Paremii: prima de la Iesire: Luat-a Moise pe fiii lui Israel; a doua de la Pilde: Fiule nu defaima invatatura Domnului; a treia, din proorocirea lui Isaia: Aceste zice Domnul: se vor deschide portile Ierusalimului. Iar dupa acestea se pune Ectenia: Sa zicem toti..., apoi: Invredniceste-ne Doamne si iarasi Ectenia: Sa plinim rugaciunea noastra cea de seara.
La Litie, Stihirile Samoglasnice ale glas 1: Astazi cu adevarat glas lui David, cel cu adevarata sfintenie, sfarsit rasunator a aflat, si celelalte Slava... Si acum... glas 4: Lucrarea Cinstitei Cruci Hristoase mai inainte a inchipuit-o Moise si obisnuitele Rugaciuni ale Privegherii. La Stihoavna, Stihirile Praznicului, glas 5, insusi glasul. Podobia: Bucura-te Cruce de viata purtatoare, cu Stihurile lor care sunt scrise la Vecernia cea Mica, Slava... Si acum..., glas 8: Pe care de demult o a inchipuit Moise. Apoi: Acum slobozeste... si Sfinte Dumnezeule..., iar dupa Tatal nostru, Troparul Crucii, glas 1: Mantuieste Doamne poporul Tau (de trei ori), care si acesta este scris la Vecernia cea Mica. Si obisnuita binecuvantare a painilor si impartirea lor. Apoi: Fie numele Domnului binecuvantat (de trei ori) care se canta, apoi Psalmul 38 care se canta Bine voi cuvanta pe Domnul... si citim cuvantul pentru Cinstitul Lemn.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul, Troparul Praznicului (de trei ori) si obisnuitele Catisme. Dupa prima Catisma, Sedealna glas 1, Podobia: Piatra fiind pecetluita; Lemnului Crucii tale ne inchinam !. Slava... Si acum...tot aceasta din urma. Dupa Catisma a doua, Sedealna glas 6: Numai cat s-a infipt lemnul Crucii Tale Hristoase, Slava... Si acum...tot aceasta si apoi citirea Praznicului, iar dupa citire se dau fratilor lumanari si apoi Polieleul si Psalmii cei alesi cu Stihurile lor. Apoi Aliluia (de trei ori) si Ectenia. Dupa Ectenie, Sedealna Praznicului, glas 8. Podobia: Porunca cea cu taina; In Urai mai inainte.... Apoi Citirea Praznicului, apoi Antifonul glas 4, Prochimenul glas 4: Vazut-a toate marginile pamantului mantuirea Dumnezeului nostru. Stihul al doilea: Cantati Domnului Cantare noua, apoi: Toata suflarea sa laude pe Domnul, Stihul al doilea: Laudati-L pe Domnul intru Sfintii Lui. Evanghelia de la Ioan se pune de la jumatatea ei: Zis-a Domnul Parinte preaslaveste numele Tau. Apoi: Invierea lui Hristos si Psalmul 50: Slava...glas 2: Tu esti acoperamantul meu cel tare, Cruce a lui Hristos; Si acum... aceeasi Stihira de la Stihoavna.
Iar daca este in bisericile cele nesobornicesti nu se mai face inaltarea Crucii, ci se face numai inchinaciunea Crucii, precum s-a aratat in duminica a treia a Sfantului Post. Dupa aceea preotul intra in Altar si diaconul zice Ectenia: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule. Iar preotul zice Ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti. Iar diaconul zice: Sa plinim rugaciunile noastre cele de dimineata, iar preotul Ecfonisul: Ca Tie Ti se cuvine a ne milui !. Si dupa: Amin !, diaconul zice: Intelepciune !, iar strana raspunde: Binecuvinteaza !. Preotul zice: Cela ce este binecuvantat... , strana raspunde: Intareste Dumnezeule ..., iar preotul spune: Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu..., iar fratii raspund: Ceea ce esti mai cinstita... si Otpustul. Apoi se face Ceasul intai. Dupa Ceasul intai, se spune Troparul Praznicului, iar dupa Tatal nostru, Condacul Praznicului si se face Otpustul cel final.
La Liturghie se spune: Antifonul intai, glas 2, dupa Psalmul douazeci si unu :Dumnezeule, Dumnezeul meu pentru ce m-ai parasit ; Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu... si strana zice al doilea Stih: Departe de mantuirea mea sunt cuvintele greselilor mele, iar cantaretii raspund: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu.... Apoi se zice al treilea Stih: Dumnezeul meu, striga-voi ziua si noaptea si nu va fi spre pricepere mie. Se raspunde: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu.... Apoi a doua strana spune Stihul al patrulea: Iar tu intru Cel Sfant locuiesti, lauda lui Izrael. Se raspunde: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu... apoi: Slava... Si acum..., Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu... Antifonul al doilea, glas 2, Psalmul 73, primul Stih: Pentru ce Dumnezeule ne-ai lepadat pe noi pana in sfarsit , iar strana raspunde: Mantuieste-ne pe noi Fiul lui Dumnezeu cel ce cu trupul Te-ai rastignit, pe noi cei ce cantam Tie, Aliluia. A doua strana spune Stihul al doilea: Adu-ti aminte de adunarea Ta cea pe care o ai castigat-o intru inceput. Se raspunde: Mantuieste-ne pe noi... .Apoi prima strana zice al treilea Stih: Muntele Sionului acesta intru care Te-ai salasluit intr-insul , iar strana raspunde: Mantuieste-ne pe noi... .Apoi, a doua strana spune al patrulea Stih: Iar Dumnezeu, Imparatul nostru mai inainte de veci a lucrat mantuire in mijlocul pamantului. Strana raspunde: Mantuieste-ne pe noi..., Slava... Si acum.... Urmeaza: Unule Nascut Fiule... care se canta de amandoua stranile. Antifonul al treilea, glas 1, Psalmul 98: Primul Stih: Domnul a imparatit sa se manie popoarele. Strana raspunde: Mantuieste Doamne poporul Tau...(din Troparul Crucii). Cealalta strana spune acelasi Stih: Domnul a imparatit sa se manie popoarele , Cel ce sade pe Heruvim sa se cutremure pamantul. Strana raspunde: Mantuieste Doamne poporul Tau..., apoi prima strana zice Stihul al treilea: Domnul in Sion este mare si inalt, este peste toate popoarele. Strana raspunde: Mantuieste Doamne poporul Tau... Apoi a doua strana zice Stihul al patrulea: Marturiseasca-se numelui Tau celui Sfant ca infricosat si Sfant este. Strana raspunde Troparul: Mantuieste Doamne poporul Tau...Apoi se face Vohodul, iar diaconul zice: Intelepciune drepti !. Iar strana spune Stihul Vohodului: Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va inchinati asternutului picioarelor Lui ca Sfant este, apoi se canta iarasi Troparul: Mantuieste Doamne poporul Tau..., Slava... Si acum..., Condacul: La ce te-ai inaltat pe Cruce, iar in locul lui: Sfinte Dumnezeule, cantam: Crucii Tale ne inchinam Stapane si Sfanta Invierea Ta o slavim.
Urmeaza Prochimenul, glas 7: Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru, cu Stihul: Domnul a imparatit sa se manie popoarele. Apostolul din cartea cea catre Corinteni a Sfantului Pavel: Fratilor, cuvantul Crucii... Iar sfarsitul este: Pe Hristos puterea si intelepciunea lui Dumnezeu. Apoi: Aliluia ! pe glas 1: Adu-ti aminte de adunarea Ta pe care o ai castigat-o intru inceput, apoi Stihul: Iar Dumnezeu Imparatul nostru mai inainte de veci a lucrat mantuire in mijlocul pamantului. Apoi urmeaza Evanghelia de la Ioan: In vremea ceea arhiereii au facut sfat. Apoi Priceasna: Insemnatu-s-a peste noi Lumina Ta Doamne, si sfarsitul obisnuit. Iar la masa se face mangaiere fratilor cu untdelemn si cu vin si cu alte mancaruri din seminte. Iar de branza, oua si peste sa nu indraznim nicidecum sa ne atingem.
15) IN ZIUA A CINCISPREZECEA POMENIREA SFANTULUI MARELUI MUCENIC NICHITA
Seara la Vecernie, nu punem Catisma pentru osteneala Privegherii. La: Doamne strigat-am..., punem trei Stihiri ale Praznicului , Slava... glas 5. Podobia:Bucura-te, cruce de viata facatoare...; si trei ale Sfantului, pe glas 1, Podobia:Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Slava... a Sfintului, glas 6: Luminator al luminatorilor pe tine te-am cunoscut...; Si acum... a Praznicului, acelasi glas: Glasurile proorocilor tai... Vohodul, Prochimenul, glas 7: Dumnezeul nostru in cer si pe pamant, toate cate a voit a facut..., primul Stih: Intre iesirea lui Israel din Egipt a casei lui Iacov dintre popoarele barbare, stihul al doilea: Marea a vazut si a fugit, Iordanul s-a intors inapoi..; stihul al treilea: Ce-ti este tie mare ca ai fugit, si tie, Iordane, ca te-ai intors inapoi... Iar dupa fiecare Stih se zice: Dumnezeul nostru in cer si pe pamant toate cate a voit a facut. Dupa aceasta, Ectenia: Sa zicem toti... si Invredniceste-ne, Doamne... Si apoi, cealalta Ectenie: Sa plinim rugaciunile noastre de seara... (Asa se cuvine sa cantam la toate Praznicele Imparatesti, la care este Vohod si Prochimen mare). Apoi la Stihoavna punem Stihirile Praznicului glas 6, Podobia:Toata nadejdea punandu-ti... ; Crucea inaltindu-se preacurata patima a celui ce s-a inaltat pe dansa..., cu Stihurile lor. Apoi Slava... a Sfantului glas 8: Dupa numele biruintei te-ai aratat mucenic Nichita preacinstite...; Si acum... a Crucii. acelasi glas: Glasul prorocului Tau Mucenic s-a implinit Dumnezeule.... Apoi, Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...... Troparul Sfantului, glas 4: Mucenicul tau, Doamne..., Slava ... Si acum ... al Praznicului . Ectenia si Otpustul.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Praznicului (de doua ori), Slava... al Sfantului, Si acum... a Praznicului. Obisnuitele Catisme, Sedelnele Praznicului, si Citirea. Canonul Praznicului, cu Irmosul, pe sase si al Sfantului cu Irmosul, tot pe sase, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului, Sedealna Sfantului (de doua ori), Slava... Si acum... al Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Sfantului. Iar dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului (de doua ori); (Asa se spune la toti Sfintii care se canta pe sase si se savarseste Slujba lor dupa Praznice.) Slava... Si acum... a Praznicului. La Stihoavna se pun Stihirile Praznicului glas 2, Podobia:Casa Efratului..., impreuna cu Stihurile cele scrise mai inainte, Slava... a Sfantului, glas 6: Astazi toata lumea se bucura...; Si acum... acelasi glas: Astazi pomul vietii... Dupa: Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule...si Tatal nostru... punem Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Praznicului, Ecteniile si Otpustul. Urmeaza Ceasul 1. La Ceasuri zicem Troparul Praznicului, Slava... al Sfantului, Si acum... al Nascatoarei Invierii, a Ceasurilor. Dupa: Tatal nostru..., zicem Condacul Praznicului la toate Ceasurile, si Opustul.
La Liturghie, Fericirile Praznicului, de la Cantarea intai pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a sasea tot pe patru. Dupa Vohod cantam: Mantuieste-ne pe noi, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce cu trupul Te-ai rastignit, pe noi cei ce iti cantam Tie Aliluia. (Asa cantam pana la Odovania Praznicului). Apoi Troparul Praznicului si al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu,sau al Sfantului, sau al Sfintei. Apoi Condacul Praznicului sau al Hramului; Slava... Condacul Sfantului; Si acum... al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu. Acolo unde nu este Hramul Nascatoarei de Dumnezeu, se pune: Si acum... al Praznicului. Iar unde Biserica poarta Hramul Domnului Hristos in timpul Praznicelor Imparatesti si dupa acestea pana la Odovania Praznicelor nu se canta Troparul si Condacul Hramului. Daca Sfantul cel de rand nu are Condac atunci se pune: Slava... al Hramului Sfantului, Si acum... al Praznicului .
(Asa dupa cum am aratat aici, zicem Troparele si Condacele in toate zilele dupa Praznice pana la Odovania Praznicelor.) Apoi Prochimenul Praznicului si al Sfantului, pe glas 7: Veseliti-va ca dreptul de Domnul si va nadajdui intr-insul... cu Stihul: Auzi, Dumnezeule, glas meu... .Apoi Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei, intareste-te intru darul lui Dumnezeu..., apoi Aliluia, glas 4: Dreptul ca finicul va inflori...; Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul: Iata, eu va trimit pe voi... apoi Priceasna Praznicului care se pune pana la Odovania Praznicului, si apoi a Sfantului: Intru Pomenirea vesnica... (Asa cantam la toate Praznicele Imparatesti si dupa Praznice pana la Odovanie).
SAMBATA DUPA INALTAREA CINSTITEI CRUCI
Apostolul il spunem din Cartea catre Corinteni: Fratilor, vedeti chemarea voastra...; Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul: Eu Ma duc si Ma veti cauta pe Mine...
DUMNICA DUPA INALTAREA CINSTITEI CRUCI
Sse pune Prochimenul Praznicului, apoi Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor, stiind ca nu se indrepteaza omul...; Evanghelia de la Marcu: Zis-a Domnul: Cela ce voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine... Priceasna zilei si apoi a Praznicului.
INSEMNARE: asa se cuvine, ca de se va intampla Inaltarea Cinstitei Cruci, Sambata, atunci Apostolul si Evanghelia duminicii celei dupa Inaltare se citeste a doua zi Duminica dupa Praznic, iar Sambata viitoare la Odovania Praznicului, la Liturghie Prochimenul, Aliluia si Priceasna se pun ale Praznicului, iar Apostolul si Evanghelia se pun ale Sambetei celei de dupa Inaltare, apoi cele de rand.
Se cuvine sa stim: de se va intampla dupa Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci, Duminica sa fie un Sfint care este de rand ce se canta pe patru, sau pe sase, sau daca are si Polieleu atunci:
Sambata la Vecernia cea mica, se pun Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu din Octoih. Dupa: Acum slobozeste... si Tatal nostru...... se pune Troparul Invierii, Slava...Si acum... al Nascatoarei Invierii. Ectenia mica si Otpustul. La Vecernia cea mare dupa Catisma obisnuita la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii si una a lui Anatolie,apoi trei ale Praznicului ale aceleiasi zile si trei ale Sfantului din Minei. Iar daca Sfantul se canta pe sase, sau daca are Polieleu, cantam trei Stihiri ale Invierii , trei ale Praznicului si patru ale Sfantului. Slava... a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei pe glasul primului tropar. La Litie punem Stihirile Praznicului, ale Stihoavnei zilei de rand; Slava...Si acum... a Praznicului, care este scrisa la Stihoavna Utreniei. Iar daca Sfantul are Slava... atunci punem: Slava... a Sfantului, Si acum... a Praznicului. La Stihoavna punem Stihirile Invierii, Slava... a Sfantului, daca are, Si acum...a Praznicului, iar daca nu are, Slava...Si acum... a Praznicului. La Binecuvintarea painilor, Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (de doua ori) si a Praznicului (o data ).
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Invierii (de doua ori); Slava... al Sfantului daca are, Si acum... a Praznicului, iar daca Sfantul nu are Slava..., se pune Slava... Si acum...a Praznicului. Dupa Catisme, Sedelnele Invierii cu Stihirile Nascatoarei lor, si citim din Talcuirea Evangheliei, a Dumnicii celei de dupa Inaltare. Si apoi punem: Fericiti cei fara de prihana..., cu Troparele lor, apoi Ipacoiul glasului si Citire din Talcuirea Evangheliei duminicii celei de rand. Iar de are Sfantul Polieleu, dupa cele doua Catisme, cantam Polieleul Sfantului. Si dupa Polieleu punem Troparele: Soborul ingeresc ..... si Ipacoiul glasului. Apoi se pun toate Sedelnele Sfantului, Citirile, Antifoanele, Prochimenul glasului si: Toata suflarea... Apoi Evanghelia Invierii; si: Invierea lui Hristos vazind... si Psalmul 50. Apoi Stihira Invierii si celelalte ale Invierii. Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe doi, al Praznicului cu Irmosul, pe patru si al Sfantului tot pe patru. Catavasia Praznicului, iar daca Sfantul are Polieleu sau Doxologie atunci cantam Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru, al Praznicului pe patru si al Sfantului pe sase. Dupa Cantarea a treia Condacul si Icosul Praznicului si al Sfantului daca are, si Sedealna Sfantului; Slava... Si acum... a Praznicului, si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii si Sinaxarul. La Cantarea a noua cantam: Ceea ce esti mai cinstita..., si apoi urmeaza Luminanda Invierii, Slava... a Sfantului, daca are, iar daca nu, Slava... Si acum...a Praznicului.
La Laude, punem patru Stihiri ale Invierii si trei Podobnice ale Sfantului daca are, apoi Samoglasnica cea de la Slava... pe care o cantam cu Stihurile ei. Iar daca Sfantul nu are Stihiri la Laude atunci cantam patru Stihiri ale Invierii si patru ale Praznicului , ale Stihoavnei, Utreniei ale acelei zile, cu Stihurile Praznicului, apoi Slava... Stihira Evangheliei Si acum: Preabinecuvantata esti... si urmeaza Doxologia mare; Dupa: Sfinte Dumnezeule...punem numai Troparul Invierii , apoi Ectenia si Otpustul si Invatatura Sfantului Teodor Studitul. Apoi se face obisnuita iesire in pridvor pentru Ceasul 1 . La Ceasul 1 se pune Troparul Invierii, Slava... al Praznicului, Si acum...al Nascatoarei Ceasului; dupa Tatal nostru... Condacul Praznicului. Tot la fel se zice si la celelalte Ceasuri; Condacul Praznicului si al Invierii le spunem schimbandu-le, chiar daca Sfantul are Polieleu.
La Liturghie punem Fericirile glasului pe sase si ale Praznicului din Cantarea cea de rand pe patru. Iar daca are si Sfantul Cantare, Fericirile Invierii pe patru si ale Praznicului din Cantarea cea de rand pe patru si ale Sfantului din Cantarea a sasea tot pe patru. Dupa Vohod , Troparul Invierii si al Praznicului, apoi al Hramului si al Sfantului daca are, Slava... Condacul Sfantului, Si acum... al Praznicului. Iar daca nu are Sfantul Tropar si Condac zicem Condacul Invierii, Slava... al Hramului, Si acum...al Praznicului. Prochimenul, Apostolul, Aliluia si Evanghelia Duminicii celei dupa Inaltare, apoi a Sfantului daca are, iar daca nu are a zilei celei de rand. Prochimenul glasului nu se mai pune. Urmeaza Priceasna: Laudati pe Domnul din ceruri... si apoi aceea a Sfantului daca are, iar daca nu are se pune Priceasna Praznicului.
16) IN ZIUA A SAISPREZECEA POMENIREA SFINTEI MAREI INTRU TOT LAUDATEI MUCENITE EUFIMIA
Seara la Doamne strigat-am... se pun trei Stihiri ale Praznicului si trei ale Sfintei glas 4, apoi Podobia:Ca pe un viteaz...; Slava... a Sfintei glas 6: Ceea ce esti inflorita cu faptele bune...; Si acum... a Praznicului, acelasi glas: Lumea cea cu patru margini... La Stihoavna se pune Stihira Praznicului, Slava... a Sfintei glas 8: Toata lumea sa se miste astazi..., Si acum... a Praznicului, acelasi glas: Pe care de demult Moise... . Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru...... Troparul Sfintei: Mieluseaua Ta, Iisuse, Eufimia..., Slava...Si acum... al Praznicului.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., Troparul Praznicului (de doua ori), Slava... a Sfintei, Si acum... a Praznicului. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Praznicului , Citirile si apoi Psalmul 50. Se pune Canonul Praznicului cu Irnosul pe sase si al Sfintei cu Irnosul pe sase, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului si Sedealna Sfintei pe glas 8, (de doua ori); Slava... Si acum...a Praznicului, acelasi glas. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Sfintei: Intru patimirea ta bine te-ai nevoit... Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfintei (de doua ori); Slava... Si acum... a Praznicului. La Laude punem Stihirile Sfintei pe patru , glas 3, apoi Samoglasnicele, Slava..., glas 6: De-a dreapta Mantuitorului... Si acum... al Praznicului, acelasi glas: Astazi mergi inainte... La Stihoavna Stihirile Praznicului cu Stihurile lor, apoi Slava... a Sfintei cu glas 1: Astazi adunandu-se cetele Parintilor...; Si acum... al Praznicului, acelasi glas: Astazi cu adevarat graiul cel cu sfintenie grait lui David, a luat sfarsit...; Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... iar dupa Tatal nostru... Troparul Sfintei, Slava... Si acum... al Praznicului; apoi Ecteniile, Otpustul, Ceasul 1, si Otpustul cel desavarsit.
La Liturghie: Fericirile Praznicului de la Cantarea a treia pe patru si ale Sfintei de la Cantarea a sasea tot pe patru; Prochimenul glas 4: Minunat este Dumnezeu intre Sfintii Sai, Dumnezeul lui Israel..., cu Stihul: In Biserici binecuvantati pe Domnul. Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, ajutorandu-va si va rugam... Apoi Aliluia pe glas 6: Asteptand am asteptat pe Domnul si a luat aminte la mine... Evanghelia de la Luca: In vremea aceea l-a rugat pe Iisus cel mai mare dintre farisei... Priceasna: Intru pomenire vesnica.
17) IN ZIUA A SAPTESPREZECEA POMENIREA SFINTEI MUCENITE SOFIA SI A CELOR TREI FIICE ALE EI, PISTIS, AGAPIS SI ELPIDIS
Seara la Doamne strigat-am...punem trei Stihiri ale Praznicului si trei ale Sfintelor pe glas 4, Podobia:Dat-ai semn... apoi Slava...Si acum... a Praznicului glas 1: Lemnul vietii cu adevarat cel sadit in locul capatanii... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului, Slava...Si acum... glas 1: Mai inainte inchipuind Crucea Ta, HristoasePatriarhul Iacov...; Acum slobozeste si dupa Tatal nostru... Troparul Praznicului, Ecteniile si Otpustul .
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Praznicului (de trei ori )si obisnuitele Catisme, Sedelnele Praznicului si Citirile. Canonul Praznicului cu Irnosul pe opt si al Mucenitelor pe patru, glas 1. Dupa Cantarea a treia, Condacul Mucenitelor glas 1, Podobia:Mormantul tau, Mantuitorule...; Cinstitele si Sfintele odrasle ale Sofiei..., si Sedealna, apoi Slava...Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Praznicului. La Stihoavna punem Stihirile Praznicului, Slava...Si acum... a Praznicului glas 2: Veniti toate neamurile... Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... si Sfinte Dumnezeule...; si dupa Tatal Nostru... Troparul Praznicului si celelalte, apoi Otpustul si Ceasul 1. Dupa aceea Ectenia si Otpustul cel final.
La Liturghie, Fericirile de la Cantarea a patra pe sase iar Priceasna se spune a Praznicului.
18) IN ZIUA A OPTSPREZECEA POMENIREA PREACUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU EUMENIE, EPISCOPUL GORTINIEI, FACATORUL DE MINUNI
Seara la Vecernie, se pun trei Stihiri ale Praznicului si trei ale Sfantului pe glas 4. Podobia:Ca pe un viteaz... Slava... Si acum... a Praznicului glas 2: Dumnezeiasca visterie... La Stihoavna punem Stihirile Praznicului, Slava... Si acum... glas 4: Lucrarea Cinstitei Tale Cruci, Hristoase... Apoi Acum slobozeste... si dupa Sfinte Dumnezeule..., Troparul Praznicului, Ecteniile si Otpustul.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul..., se pune Troparul Praznicului (de trei ori); Dupa Catisma, Sedelnele Praznicului si Psalmul 50. Canonul Praznicului cu Irmosul, pe opt si al Sfantului pe patru, glas 2. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfantului, glas 2, Podobia:Cele de sus cautandu-le...; Cu lumina dumnezeiasca stralucind, preafericite.... si Sedealna pe glas 5; Slava...Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, se pun Condacul si Icosul Praznicului, iar dupa Cantarea a noua, Luminanda Praznicului. La Stihoavna punem Stihirile Praznicului; Slava...Si acum... a Praznicului pe glas 4. Samoglasnica: Chipul stelelor cel de lumina stralucitor Te-a aratat pe Tine mai inainte...; apoi: Bine e sa ne marturisim Domnului... Sfinte Dumnezeule..., si dupa Tatal nostru...... Troparul Praznicului, apoi Ecteniile si Otpustul . Ceasul 1, apoi Otpustul cel desavarsit.
La Liturghie Fericirile Praznicului din Cantarea a cincea si de la Cantarea a sasea se pun pe sase. Priceasna Praznicului.
19) IN ZIUA A NOUASPREZECEA POMENIREA SFINTILOR MUCENICI TROFIM, SAVATIE SI DORIMEDONT
La Vecernie se pun trei Stihiri ale Praznicului si trei ale Sfintilor, glas 8, Podobia:Mucenicii Tai, Doamne..., apoi Slava...Si acum... a Praznicului pe glas 4: Sa batem din palme astazi... La Stihoavna, Stihirile Praznicului Slava...Si acum... a Praznicului pe glas 5: Glasurile prorocilor tai... Apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... ,Troparul Sfintilor pe glas 8: Dumnezeu cel in Treime laudat a preamarit Treimea Mucenicilor...; apoi Slava...Si acum... a Praznicului, Ecteniile si Otpustul.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Praznicului (de trei ori) apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Praznicului si Psalmul 50; Canonul Praznicului cu Irmosul, pe opt si al Sfintilor cu Irmosul, pe patru. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfintilor pe glas 1, Podobia:Ca niste parga a firii...; Ca o temelie a patimitorilor si intarire a binecuvantarii...; si Sedealna glas 1, apoi Slava...Si acum... a Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului, iar dupa Cantarea a noua, Luminanda si Stihoavna Praznicului.
La Liturghie, punem Fericirile Praznicului din Cantarea a saptea le punem pe sase, iar Priceasna o punem a Praznicului.
Tot in aceasta zi se pomeneste si mutarea moastelor binecredinciosului marelui viteaz Teodor si a fiilor sai marilor viteji David si Constantin ai Papadociei si ai Ierusalimului, Facatorii de minuni. Se savarseste soborul lor acolo unde sunt moastele lor sau la Biserica care le poarta Hramul.
20) IN ZIIUA A DOUAZECEA POMENIREA SFANTULUI MARELUI MUCENIC EUSTATIE SI A CELOR IMPREUNA CU DANSUL
Seara la Doamne strigat-am...,punem trei Stihiri ale Praznicului si trei ale Sfantului pe glas 4 , Podobia:Dat-ai semn... apoi Slava... a Sfantului pe glas 2: Al doilea Iov te-ai aratat, Eustatie...; Si acum... a Praznicului acelasi glas: Schimbarea mainilor... La Stihoavna, Stihirile Praznicului, Slava... al Sfantului pe glas 6: Diamantule cu sufletul acum dupa vrednicie te vom lauda...; Si acum... a Praznicului, acelasi glas: Crucea lui Hristos, nadejdea crestinilor... Acum slobozeste.... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal Nostru... Troparul Sfintilor glas 4: Mucenicii tai, Doamne..., apoi Slava...Si acum... a Praznicului , Ectenia si Otpustul.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul..., punem Troparul Praznicului (de doua ori), Slava... al Mucenicilor, Si acum... al Praznicului. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Praznicului si Psalmul 50. Canonul Praznicului, cu Irmosul, pe sase si al Sfintilor tot pe sase, glas 4. Dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului si Sedealna Sfantului, glas 8 (de doua ori). Slava... Si acum... a Praznicului, acelasi glas. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului pe glas 2, Podobia:Cele de sus cautand...; Patimilor lui Hristos aratat mormant... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului (de doua ori), Slava...Si acum... a Praznicului. La Laude, Stihirile Sfantului pe patru, apoi Samoglasnica intai, pe glas 4 (de doua ori) si una pe glas 6 si alta pe glas 8, apoi Slava... glas 8: Voievozii ostii imparatesti cei de jos luand...; Si acum... a Praznicului, acelasi glas: Pe care de demult mai inainte Moise... La Stihoavna, Stihirile Praznicului, Slava... a Sfantului, glas 8: Precum Pavel chemarea nu de la oameni luand-o, mucenice Eustatie...; Si acum... a Praznicului, acelasi glas: Glasul proorocului tau, Moise... Apoi, Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., Troparul Sfintilor, Slava...Si acum... al Praznicului. Ecteniile si Ceasul 1, apoi Otpustul cel final.
La Liturghie, punem Fericirile Praznicului din Cantarea a opta pe patru si ale Sfantului din Cantarea a sasea tot pe patru. Prochimenul glas 4: Sfintilor celor care sunt pe pamantul lui... cu Stihul: Mai inainte vedeam pe Domnul, ce este inaintea mea de-a pururea... Apostolul din Cartea cea catre Efeseni: Fratilor, intariti-va in Domnul...; Aliluia, glas 4: Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit pe dansii...; Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: paziti-va de oameni... Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...
Tot intru aceasta zi Pomenirea Sfintilor Mucenici si Marturisitori, a marelui viteaz Mihail si a voievodului lui Teodor al Corintului, Facatorul de minuni. Se savarseste soborul lor unde sunt moastele lor.
21) IN ZIUA A DOUAZECI SI UNA POMENIREA SFANTULUI APOSTOL CODRAT CELUI DIN MAGNEZIA
Intru aceasta zi se odovaieste Praznicul Cinstitei si de viata Facatoarei Cruci si se canta toate ale Praznicului si la Vecernie si la Utrenie. Iar Slujba Sfantului se canta a doua zi impreuna cu a Sfantului Sfintitului Mucenic Foca.
Intrru aceasta zi Pomenirea celui intru Sfinti a Parintelui nostru Dimitrie mitropolitului Rostovului. Slujba Ierarhului se pune dupa Mineiul de obste.
Seara la Vecernie se pune obisnuita Catisma; la: Doamne strigat-am..., punem Stihirile Praznicului pe sase, cele care au fost cantate chiar in ziua Praznicului, Slava... Si acum...a Praznicului, iar daca este sambata, Slava... a Praznicului, Si acum... Dogmatica glasului de rand. La Stihoavna punem Stihirile ; Slava... Si acum... a Praznicului. Dupa Acum slobozeste... si dupa Sfinte Dumnezeule... Troparul Praznicului .Ecteniile si Otpustul. La Pavecernita, dupa Sfinte Dumnezeule... Condacul Praznicului. Iar Miezonoptica o cantam dupa obicei cu Troparele zilei.
La Utrenie la: Dumnezeul este Domnul... Troparul Praznicului (de trei ori). Dupa Catismele cele obisnuite, Sedelnele Praznicului si Psalmul 50. Canonul Praznicului pe doisprezece, Irmosul, punandu-se de cate doua ori. Si pe urma se pune acelasi Irmos in amandoua stranele. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Praznicului (de doua ori). Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Praznicului . La Cantarea a noua, nu cantam: Ceea ce esti mai cinstita..., ci cantam Stihirile Marimurilor Praznicului. Primul Canon cu Irmosul, pe opt si Canonul al doilea cu Irmosul, pe sase. Irmoasele celor doua Canoane ale Cantarii anuale le punem de cate doua ori. Apoi dupa sfarsitul Canoanelor cantam Irmosul, cu Stihirile Marimurilor lui: Rai de taina esti Nascatoare de Dumnezeu...; Si dupa aceasta si cealalta Stihira, cu Irmosul, al doilea: Moartea ceea ce a venit neamului omenesc... si ne inchinam odata. Apoi Luminanda Praznicului de doua ori. La Laude punem Stihirile Praznicului pe patru, Slava... Si acum...a Praznicului si Doxologie mare. Dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte,Troparul Praznicului, apoi Ecteniile si Otpustul. La Ceasuri Troparul si Condacul Praznicului.
La Liturghie, Fericirile din Canon de la Cantarea a noua se pun pe opt. Dupa Vohod punem Troparul Praznicului. Slava... Si acum... Condacul Praznicului. Apoi, Sfinte Dumnezeule...,Prochimenul, Aliluia, Apostolul si Evanghelia zilei si apoi Priceasna Praznicului.
Dupa Otpustul Liturghiei preotul iese cu cadelnita, iar diaconul iese cu faclie si preotul cadeste Cinstita Cruce. Si asa preotul ridica Cinstita Cruce, ajutat de diacon, pe capul sau si o pune pe dansa in Sfantul altar, in care intra pe Usile Imparatesti, mergand inaintea lui, diaconul cu lumina aprinsa si cadind Cinstita Cruce. Apoi preotul pune Cinstita Cruce pe Sfanta Masa si o cadeste in chipul Crucii. Si asa se odovaieste Praznicul Cinstitei si de viata Facatoarei Cruci.
INSEMNARE: se cuvine sa stim: ca daca se va intampla Odovania Praznicului Inaltarii Cinstitei CruciDuminica, atunci:
Sambata seara la Vecernia cea mica se pun Stihirile Invierii, Slava...Si acum... a Praznicului. La Stihoavna punem Stihira Invierii, apoi Stihoavna Praznicului si Stihurile ei, cele ale Vecerniei celei mari. Slava.. Si acum... a Praznicului. Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...... Troparul Invierii, Slava... Si acum... al Praznicului. Ectenia cea mica si Otpustul.
La Vecernia cea mare, dupa obisnuita Catisma, la: Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Invierii, una a lui Anatolie si sase ale Praznicului, cele cantate chiar in ziua Praznicului. apoi Slava... a Praznicului, Si acum... a Nascatoarei cea dintai a glasului de rand. La Litie Stihirile, Slava...Si acum... toate se pun ale Praznicului. La Stihoavna, Stihirile Invierii, Slava...Si acum... a Praznicului. La Binecuvantarea painilor Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (de doua ori) si a Praznicului o data si Citire din Faptele Apostolilor.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Invierii (de doua ori), Slava...Si acum... al Praznicului. Dupa Catisme Sedelnele Invierii cu Stihirile Nascatoarei lor si Citire din Talcuirea Evangheliei Duminicii cea dupa Inaltarea Cinstitei Cruci: Cei fara de prihana... Apoi Ipacoiul glasului si Citire din Duminica de rand. Antifoanele si Prochimenul glasului, apoi Toata suflarea..., Evanghelia Invierii, apoi: Invierea lui Hristos vazand... si Psalmul 50. Dupa aceea Stihira Evangheliei, apoi: Inviind Iisus din mormant..., si celelalte dupa obicei. Se pune Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe doi si al Praznicului cu Irmosul, pe opt. Catavasia Praznicului, iar dupa Cantarea a treia, Condacul si Icosul Praznicului Sedealna Praznicului (de doua ori) si Citirea Praznicului. Dupa Cantarea a sasea, Condacul si Icosul Invierii si Sinaxarul. La Cantarea a noua, cantam: Ceea ce esti mai cinstita... apoi Luminanda Invierii, Slava...Si acum... a Praznicului. La Laude punem patru Stihiri ale Invierii , si patru ale Praznicului, impreuna cu cele de la Slava... cu Stihirile Praznicului. Apoi Slava... Stihira Evangheliei, Si acum...: Preabinecuvantata esti... Doxologia mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte, Troparul Invierii pe glas 1. Ectenia si apoi Invatatura lui Teodor Studitul. Dupa care se face obisnuita iesire in pridvor si Ceasul 1 si Otpustul cel final. La Ceasuri punem Troparul Invierii, Slava... al Praznicului, Si acum... al Nascatoarei Ceasurilor. Dupa Tatal nostru... Condacul Praznicului si al Invierii le zicem schimbandu-le.
La Liturghie, Fericirile glasului le punem pe sase si ale Praznicului din Cantarea a noua pe patru. Dupa Vohod, Troparul Invierii si al Praznicului, apoi Slava... Condacul Invierii; Si acum... al Praznicului; Prochimenul zilei si al Praznicului, Apostolul si Evanghelia Duminicii celei de dupa Inaltare, si apoi a zilei; Aliluia si Priceasna, mai intai a Praznicului si apoi a zilei. Iar Slujba Sfantului Apostol se canta, dupa cum spuneam, in ziua urmatoare impreuna cu a Sfantului Sfintitului Mucenic Foca.
INSEMNARE: asa se cuvine: ca dupa Odovania Praznicului Cinstitei Cruci din ziua a douazeci si una a lunii septembrie sa incepem sa citim la Utrenie cate trei Catisme. Si facem patru Citiri in afara de Sinaxar. La Vecernie in toata saptamana citim Catisma a optsprezecea: Catre Domnul cand m-am necajit... Iar daca va fi vreun Sfant mare care sa aiba Polieleu atunci citim la Utrenie doua Catisme, iar la Vecernie citim a treia Catisma, cea de rand.
INSEMNARE: trebuie sa se stie si aceasta: ca incepand de Duminica se incepe si Psaltirea, iar incepand de Luni, in toate zilele pana pe data de doua decembrie se vor citi cate trei Catisme. Duminicile, la Utrenie citim cate doua Catisme si adaugam si Polieleul in toate duminicile pana pe data de doua decembrie. Iar de pe data de doua decembrie nu se mai canta Polieleu pana pe data de paisprezece ianuarie pana cand se odovaieste Praznicul Aratarii Domnului, adica a Bobotezei, in afara daca va cadea vreun Sfant mare care are Polieleu. Iar de pe data de paisprezece ianuarie cantam Polieleu in toate duminicile pana la Duminica Lasatului sec de branza. Catavasiile care se canta incepand de la Odovania Praznicului Cinstitei Cruci, sunt: Deschide-voi gura mea... pana pe data de douazeci si unu Noiembrie.
22) IN ZIUA A DOUAZECI SI DOUA POMENIREA SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC FOCA EPISCOPUL SINOPIEI SI A SFANTULUI PROOROC IONA SI A CUVIOSULUI IONA PREOTUL, TATAL SFANTULUI TEOFAN FACATORUL DE CANOANE SI A LUI TEODOR, SCRIBUL LUI
Seara la Vecernie, punem trei Stihiri ale Apostolului si trei ale Mucenicului ; Slava... a Mucenicului pe glas 4: Din pruncie te-am facut iubitor al Domnului... Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoarei. La Stihoavna se pune Stihoavna Octoihului, Slava... Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...... Troparul Apostolului pe glas 3: Apostole Sfinte, Codrate...; Slava... al Sfantului Foca, glas 4: Si partas obiceiurilor... (care se gaseste in ziua a treia a acestei luni).
Iar Slujba Sfantului prooroc Iona si a Cuviosului Iona se canta la Pavecernita.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Apostolului (de doua ori), Slava... al Mucenicului, Si acum... al Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului si Citirile. Canonul Octoihului, primul Canon cu Irmosul, pe sase si doua Canoane ale Sfantului pe opt, al Apostolului glas 2 si al Mucenicului glas 4. Dupa Cantarea a treia, Condacul Mucenicului glas 6, Podobia:Implinind randuiala cea pentru noi...; Ca un arhiereu Parinte aducand jertfa... , Icosul si Sedealna Apostolului; Slava... Mucenicului... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Apostolului glas 8, Podobia:Ca niste parga a firii... ; Ca un ierarh cinstit... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului si apoi Apostolului; Slava... a Mucenicului...Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna se pune Stihira Octoihului, Slava...Si acum... a Nascatoarei ei.Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... si dupa Sfinte Dumnezeule... Troparul Apostolului; Slava... al Mucenicului...Si acum... a Nascatoarei, cea de la sfarsitul Utreniei.
La Liturghie punem Fericirile Octoihului pe sase. Prochimenul glas 7: Cinstita este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui...cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apostolul din Cartea cea catre Evrei: Fratilor, avand Arhiereu mare ..., apoi Aliluia pe glas 2: Preotii Tai se vor imbraca intru dreptate..., apoi Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul Eu sunt usa... Priceasna: Intru pomenire vesnica...
23) IN ZIUA DOUAZECI SI TREIA ZAMISLIREA CINSTITULUI SLAVITULUI PROOROC,
INAINTEMERGATORULUI SI BOTEZATORULUI DOMNULUI IOAN
Seara la Vecernie punem obisnuita Catisma. La: Doamne strigat-am... se pun Stihurile Sfantului pe sase, glas 6: Podobia:Cela ce de sus esti chemat...; Propovaduind dumnezeiescul Zaharia... Apoi Slava... glas 6: Din pantece sterp astazi... Si acum... a Nascatoarei: Cine nu te va ferici pe tine... La Stihoavna, Stihirile glasului 6, Podobia:Toata nadejdea punandu-si... ; Mergand in Sfanta Sfintelor..., cu Stihurile ei; Slava... acelasi glas, insusi glasul: Inger din pantece nepoftitor ai iesit, Botezatorule...; Si acum... a Nascatoarei: Nimenea din cei ce alearga la tine... Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...... Troparul Sfantului glas 4: Ceea ce mai inainte erai stearpa si neroditoare, veseleste-te...; Slava... Si acum...a Nascatoarei, acelasi glas: Taina cea din veac ascunsa... . La Pavecernita dupa Sfinte Dumnezeule... punem Condacul Inaintemergatorului.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori); Slava...Si acum... a Nascatoarei: Taina cea din veac ascunsa... Dupa prima Catisma, Sedealna glas 5, Podobia:Cuvantul cel dimpreuna fara de inceput...; Elisabeta de nerodire s-a slobozit...; Slava...Si acum... a Nascatoarei. Dupa a doua Catisma, Sedealna glas 4, Podobia:Degrab ne intampina...; Turtureaua cea iubitoare de pustie Sfantul Botezatorul..., (de doua ori). Slava... Si acum... Nascatoarei; si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine
pe opt si apoi al Sfantului pe sase, glas 6. Catavasia: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 4, (de doua ori) Slava...Si acum...a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 1, Podobia:Ceata ingereasca...; Veseleasca-se luminat marele Zaharia... Apoi Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Mergatorului inainte (de doua ori), Podobia:Cu ucenicii...; Slavita zamislire a Mergatorului inainte...; Slava...Si acum...... a Nascatoarei. La Laude se pun Stihirile Sfantului pe patru, glas 1, Podobia: Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Veseleasca-se faptura intru zamislirea a ta... Slava... Si acum...... pe glas 6, insusi glasul: Elisabeta a zamislit pe Inaintemergatorul lui Hristos... apoi Doxologia cea mare. Dupa Sfinte Dumnezeule...si celelalte Troparul Sfantului; Slava...Si acum...: Taina cea din veac ascunsa... Apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1. Apoi dupa Ceasuri, Otpustul cel final. (Nu trebuie sa ne miram pentru Doxologia mare deoarece se poate canta asa dupa cum au zis cei ce au facut Tipicul si Octoihul pentru ca trebuie sa cantam si Domnului si sa facem si Doxologie mare).
La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Sfantului de la Cantarea a treia si de la Cantarea a sasea. Prochimenul glas 7: Veseli-se-va dreptul de Domnul si va nadajduind in Dansul... cu Stihul: Auzi Dumnezeule, glasul meu... . Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor, Avraam a avut doi fii... Aliluia glas 4: Dreptul ca finicul va inflori... cu Stihul: Rasadit fiind in casa Domnului... Evanghelia de la Luca: In zilele acelea fost-a in zilele lui Irod imparatul Iudeii... cu sfarsitul: ca sa ridice ocara mea dintre oameni... Apoi Priceasna: Intru Pomenirea vesnica...
24) IN ZIUA A DOUAZECI SI PATRA POMENIREA SFINTEI INTAIEI MUCENICE SI INTOCMAI CU APOSTOLII TECLA
Seara la Vecernie, dupa Catisma cea obisnuita la: Doamne strigat-am... se pun Stihirile Sfintei pe sase, glas 8, Podobia: Doamne de ai si statut inaintea judecatii lui Pilat... apoi Slava... glas 6: Cu lupte patimitoare de chinuri pe vrajmasul l-ai calcat... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna se pune Stihoavna Octoihului; Slava... a Sfintei glas 8: Pornirea leilor o ai calcat si pe Tamuris l-ai rusinat...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul glasului 4: Din cuvintele lui Pavel invatandu-te... sau Troparul: Mieluseaua ta, Iisuse...; Slava... Si acum... a Nascatoarei; Ecteniile si Otpusul.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Sfintei (de doua ori), Slava... Si acum...a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului si Citirile, apoi Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului fara de Mucenicine pe opt. si Canonul Sfintei pe sase glas 8. Dupa Cantarea a treia, Condacul glas 8, Podobia: Ca niste parga a firii...; Cu frumusetea fecioriei ai stralucit...apoi Sedealna Sfintei (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintei glas 2, Podobia:Cele de sus cautand......; Cu dragostea lui Hristos hranindu-se inima ta buna, fecioara... apoi Icosul. Iar dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului; Slava... a Sfintei...Si acum... a Nascatoarei. La Laude Stihirile Sfintei pe glas 4, insusi glasul, apoi Slava... glas 4: De patimirea ta cea mai presus de om intaie Mucenita a lui Hristos...; Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna se pune a Octoihului; Slava... glas 2: Veniti, iubitorilor de praznuiri...; Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului...; Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintei; Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1, apoi Otpustul cel final.
La Liturghie, Fericirile Octoihului se pun pe patru si ale Sfintei de la Cantarea a treia tot pe patru. Prochimenul glas 4: Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, Dumnezeu lui Israel... cu Stihul: In Biserici binecuvantati pe Dumnezeu...; Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei, urmat-ai invataturii mele...; Aliluia glas 1: Asteptand am asteptat pe Domnul... apoi Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul: Asemanatu-s-a imparatia cerurilor cu zece fecioare...; Priceasna: Bucurati-va, dreptilor, intru Domnul...
25) IN ZIUA A DOUAZECI SI CINCEA POMENIREA CUVIOASEI MAICII NOASTRE EUFROSINA
Seara la Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfantului pe glas 5, Podobia:Cuvioase parinte... ; Slava... a Sfintei pe glas 2, insusi glasul: Fecioria cea curata a curatiei tale fara de prihana de la barbati pazind-o... Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna se pune Stihoavna Octoihului; Slava... a Sfintei pe glas 6: Veniti toti iubitorilor de feciorie...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintei pe glas 8, Slava... Si acum... al Nascatoarei.
La Utrenie la: Dumnezeu este Domnul, punem Troparul Sfintei (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei . Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului , apoi Psalmul 50. Amandoua Canoanele Octoihului se pun pe opt si al Sfintei pe patru, glas 5. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfintei (de doua ori); Slava... Si acum... a Nascatoarei . Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfintei pe glas 2, Podobia:Cele de sus cautand...; Viata cea de sus dorind sa o castigi... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintei; Si acum... a Nascatoarei.
La Liturghie Fericirile Octoihului si celelalte dupa randuiala.
Tot in aceasta zi Pomenirea Prea Cuviosului Parintelui nostru Serghie egumenul Radonejenscului, Facatorul de minuni. Savarseste soborul lui in Biserica in care-i sunt Moastele sau in Bisericile care-i poarta Hramul. Iar in celelalte se pune numai Polieleul.
26) IN ZIUA A DOUAZECI SI SASEA MUTAREA (ADORMIREA) SFANTULUI SLAVITULUI INTRU TOT LAUDATULUI APOSTOL SI EVANGHELIST IOAN CUVANTATORUL DE DUMNEZEU
Seara la Vecernie cea mica, punem Stihirile Sfantului pe patru glas 2, Podobia:Cand de pe lemn..., Slava..., acelasi glas, insusi glasul: Verhovnice al Apostolilor trambita cuvantarii de Dumnezeu...; Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna Stihirile Sfantului, glas 1, Podobia:Prea laudatilor Mucenici...; cu Stihurile lor; cel dintai: In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor...; Stihul al doilea: Cerurile spun Slava... lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o povesteste taria...; Slava...glas 2, Bogoslove feciorelnice , ucenice iubite al Mantuitorului... Si acum... a Nascatoarei, acelasi glas: Toata nadejdea mea... . Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...... Troparul Sfantului glas 2: Apostole al lui Hristos de Dumnezeu iubite...; Slava...Si acum... a Nascatoarei: Toate tainele Tale sunt mai presus de minte... Ectenia cea mica si Otpustul.
La Vecernia cea mare dupa obisnuitul Psalm citim: Fericit barbatul...prima Slava.... La: Doamne strigat- am... se pun Stihirile Sfantului pe opt glas 1, Podobia:Ceea ce esti bucuria cetelor ceresti...; Vazatorul descoperirilor celor negraite... Apoi Slava... glas 2: Pe fiul tunetului...; Si acum... a Nascatoarei: Trecut-a umbra legii... Vohodul, apoi Prochimenul zilei si trei Citiri: Prima din Epistola Soborniceasca a Sfantului Ioan: Iubitilor, daca inima noastra ne osandeste pe noi...;a doua: Iubitilor, daca asa ne-a iubit pe noi Dumnezeu...; si a treia: Iubitilor, daca cineva ar zice ca iubeste pe Dumnezeu ... La Litie , Stihira Hramului apoi Stihirile Apostolului pe glas 1: Rauri de teologii...,Slava... glas 4: Rezemandu-te pe pieptul Invatatorului Tau Hristos...; Si acum... acelasi glas: Fiul cel ce impreuna cu Tatal si cu Duhul se preamareste de Heruvimi intru cei de sus.... Si obisnuitele rugaciuni ale Litiei. La Stihoavna, Stihirile Sfantului glas 4, Podobia:Cela ce esti chemat de sus...; cu Stihurile lor; Slava... glas 6: Apostole al lui Hristos, si evanghelistule...;Si acum: Facatorul si izbavitorul meu... La: Binecuvantarea painilor, Troparul Sfantului glas 2: Apostole al lui Hristos Dumnezeu... (de doua ori) care este scris la Vecernia cea mica; si: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara..., o data. Apoi; Fie numele Domnului binecuvantat... ( de trei ori) ,si Psalmul 33: Bine voi cuvanta pe Domnul...., cu sfarsitul: Bogatii au saracit si au flamanzit pe acei ce-l cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele..., si Citirea.
La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... se pune Troparul Apostolului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei: Toate tainele Tale sunt mai presus de minte... Obisnuitele Catisme si Sedelnele Apostolului, cu Stihirile Nascatoarei lor si Citirile. Iar dupa Citiri se dau lumanari fratilor si cantam Polieleul cu obisnuitele Stihuri. Apoi Sedealna glas 8 , Podobia:Pe inteleptul si cuvantul...; Rezemandu-te pe pieptul lui Hristos..., (de doua ori) Slava...Si acum... a Nascatoarei: Pe usa cea cereasca...; si Citirea. Apoi Antifonul intai glas 4, Prochimenul glas 4:
In tot pamantul a iesit vestirea lui..., cu Stihul: Cerurile vestesc Slava... lui Dumnezeu... Apoi:Toata suflarea..., Evanghelia de la Ioan: In vremea aceea s-a aratat Iisus ucenicilor Sai dupa ce s-a sculat din morti... . Dupa Psalmul 50 , Slava... Pentru rugaciunile Apostolului Tau milostive...; Si acum... Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu...Apoi Stihul: Miluieste-ma Dumnezeule... si Stihira glas 2 :Bogoslovule feciorelnice... Canonul Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe sase si doua canoane ale Apostolului cu Irmoasele pe opt, unul pe glas 2 si altul pe glas 6. Catavasiile: Deschide-voi gura mea.... Dupa Cantarea a treia, Sedealna Apostolului glas 8, Podobia: Pe intelepciunea si cuvantul tau...; Pe pieptul intelepciunii rezemandu-te... (de doua ori), Slava...Si acum... Nascatoarei: Ceea ce ai nascut pe cuvantul..., si Citirea. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 2, Icosul si Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Apostolului, Slava...; cealalta tot a Apostolului, Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile pe patru, glas 8, Podobia:O, preaslavita minune...; Fericite Ioane preainteleptule...; Slava... glas 8 ,insusi glasul: Evanghelistule Ioane... Si acum...: Stapane, primeste rugaciunile robilor tai..; apoi Doxologia mare. Dupa Sfinte Dumnezeule... si celelalte, Troparul Apostolului, Slava...Si acum... a Nascatoarei: Toate tainele tale sunt mai presus de minte.... Ectenia si Otpustul, si cantam o Stihira Samoglasnica a Sfantului, pe care o va voi Eclesiarhul.
Apoi preotul iese cu cadelnita, inaintea lui mergand purtatorul de lumina cu sfestnicul aprins si cadeste preotul Icoana Sfantului Apostol cea de pe analog. Si apoi dand cadelnita sta de partea dreapta a analogului si vine egumenul la analog si face doua inchinaciuni si saruta Icoana Sfantului Apostol si dupa sarutare face inca o inchinaciune. Si luand apoi betisorul, care este gatit pentru aceasta, se insemneaza pe sine cu ulei din candela Sfantului in chipul Crucii pe frunte. La fel si fratii saruta Icoana Sfantului iar egumenul il miruieste intai pe preot cu untdelemn sfintit, apoi pe ceilalti frati. Iar dupa ungerea tuturor cu untdelemn sfintit cantam Ceasul 1. La Ceasuri zicem Troparul si Condacul Sfantului. si Otpustul cel final. (Asa se face miruirea intotdeauna si la Praznicele Imparatesti si la toate Praznicele Sfintilor celor Mari cand se face Priveghere).
La Liturghie punem Fericirile din Canonul glasului 2 ,de la Cantarea a treia pe patru si de la glas 6, din Cantarea a sasea tot pe patru. Dupa Vohod ,Troparul Hramului Domnului Hristos sau al Nascatoarei de Dumnezeu si al Apostolului iar ale Hramurilor Sfintilor, Troparele si Condacele, nu se zic. Dupa aceasta, Condacul Hramului Domnului Hristos, apoi Slava... Condacul Apostolului; Si acum... al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu. Iar de nu este Hramul Nascatoarei de Dumnezeu, Si acum... al Hramului Domnului Iisus Hristos. Iar daca nu este nici Hramul Domnului Hristos nici al Nascatoarei de Dumnezeu zicem Troparele asa: Troparul Apostolului Slava... Condacul lui; Si acum...:Ceea ce esti partinitoare a crestinilor... Prochimenul glas 8: In tot pamantul..., cu Stihul: Cerurile spun Slava... lui Dumnezeu...; Apostolul din Epistola Soborniceasca a Sfantului Ioan: Iubitilor pe Dumnezeu nimeni nu l-a vazut niciodata.... Apoi Aliluia glas 1: Marturisi-vor cerurile minunile tale Doamne..., cu Stihul: Dumnezeu se preaslaveste in sfaturile Sfintilor... . Evanghelia de la Ioan: In vremea aceea statea langa crucea lui Iisus... Priceasna: In tot pamantul...
27) IN ZIUA A DOUAZECI SI SAPTEA POMENIREA SFANTULUI MUCENIC CALISTRAT SI A CELOR IMPREUNA CU DANSUL
Seara la Doamne strigat-am... punem trei Stihiri ale Octoihului si trei ale Sfintilor, glas 8, Podobia:O preaslavita minune... ; Mucenice patimitorule Calistrate...;Slava... glas 4: Mai inainte de Cinstita Crucea Ta, infricosata era oamenilor moartea...;Si acum...a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna, Stihirile Octoihului; Slava...Si acum...a Nascatoarei. Acum slobozeste... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor de glas 4: Mucenicii tai, Doamne...; Slava...Si acum... Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.
La Utrenie la: Dumnezeu Domnul ...Troparul Sfintilor (de doua ori)Slava...Si acum... a Nascatoarei . Apoi obisnuitele Catisme si Psalmul 50. Se pun amandoua Canoanele Octoihului si Canonul Sfintilor pe patru, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Condacul Sfintilor glas 4, Podobia: Aratatu-te-ai astazi...; Astazi biserica praznuieste acum toata osteneala sfiintilor...;. apoi Sedealna glas 5 . Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 4, Podobia:Cela ce te-ai inaltat pe Cruce..., Rani de multe feluri rabdand... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfintilor, Si acum...a Nascatoarei. La Stihoavna Stihirile Octoihului; apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... si Sfinte Dumnezeule... iar dupa Tatal nostru... Troparul Sfintilor; Slava...Si acum... al Nascatoarei Ecteniile si Otpusul.
La Liturghie, punem Fericirile Octoihului si celelalte dupa randuiala.
Tot in aceasta zi Pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Sabatie al Solovitcului, Facatorul de minuni. Se savarseste soborul in biserica in care se afla Moastele sale si unde este Hramul lui.
28) IN ZIUA A DOUAZECI SI OPTA POMENIREA PREA CUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU HARITON MARTURISITORUL
Seara la Vecernie , cantam: Fericit barbatul..., prima Slava.... La: Doamne strigat-am... punem Stihirile pe sase glas 4, Podobia:Dat-ai semn...; apoi Slava... acelasi glas insusi glasul: De Dumnezeu purtator Haritoane, tu si dupa moarte in ceruri vietuiesti intru Hristos...; Si acum... a Nascatoarei: Proorocul David carele pentru tine este al lui Dumnezeu parinte.... Vohodul, Prochimenul zilei si apoi se pun trei Citiri, care se zic la Cuviosi; si Ecteniile. La Stihoavna Stihirile Sfantului glas 1, Podobia:Prealaudatilor mucenici...; cu Stihurile lor: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui... apoi ,Slava... glas 8: Multimile monahilor...;Si acum...: Fecioara nenuntita... . Dupa Tatal nostru... Troparul glas 8: Cu, curgerile lacrimilor tale...;Slava...Si acum...: Cela ce pentru noi Te-ai nascut din Fecioara..., si Otpustul.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... Troparul Sfantului (de doua ori) Slava...Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme, Sedealnele Sfantului si Polieleul cu cantarile lui. Sedealna a doua, Slava...Si acum... a Nascatoarei si citire. Apoi se pune Antifonul 1 glas 4, Prochimenul acelasi glas: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apoi: Toata suflarea ... , Evanghelia de la Matei: In vremea aceea mergea dupa Iisus popor mult.... Dupa, Psalmul 50, Stihira glas 6 :Cuvioase parinte, in tot pamantul a iesit vestea ispravilor tale.... Canonul Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe sase, glas 2: Adancul cel netrecut si neumblat...; si Canonul Cuviosului pe opt, glas 4: Adancul marii, celei de nevointa deschizandu-l ... Catavasiile: Deschide-voi gura mea.... Dupa Cantarea a treia, Sedealna glas 8 (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul Sfantului glas 2; Podobia: Pe Nascatoare de Dumnezeu cea intru rugaciuni...; Cu inchinarea indulcindu-te de Dumnezeu inteleptite...; si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Sfantului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Laude punem Stihirile Sfantului pe patru glas 4 , Podobia: Dat-ai semn... apoi Slava... glas 5: Cuvioase Parinte, glasul Evangheliei auzind...; Si acum... a Nascatoarei, apoi Doxologia cea mare. Dupa: Sfinte Dumnezeule... Troparul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei, apoi Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1. Apoi Otpustul cel final. La Ceasuri, punem Troparul si Condacul Sfantului.
La Liturghie, punem Fericirile din Canonul Sfantului de la Cantarea a treia si Cantarea a sasea. Prochimenul glas 7: Lauda-se-vor Cuviosii intru Slava... cu Stihul: Cantati Domnului cantare noua.... Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, Dumnezeu care a zis sa straluceasca lumina din intuneric...; Aliluia, glas 6 :Fericit barbatul care se teme de Domnul...; Evanghelia de la Luca: In vremea aceea statea Iisus la loc ses...;Priceasna: Intru pomenire vesnica va fi dreptul...
29) IN ZIUA A DOUAZECI SI NOUA POMENIREA PREACUVIOSULUI PARINTELUI NOSTRU CHIRIAC SIHASTRUL
La Vecernie, Stihirile Sfantului pe sase, glas 8, Podobia: Ce va vom numi pe voi...; Cu fraul infranarii stapanind patimile trupului... Apoi Slava... glas 8, insusi glasul: Multimile monahilor... Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna, se pun Stihirile Octoihului; Slava... a Sfantului glas 6: Cuvioase parinte Chiriac, in tot pamantul a iesit...; Si acum... a Nascatoarei. Acum slobozeste... si dupa Tatal nostru...Troparul glas 1: Locuitor al pustiului si inger in trup...;: Slava... Si acum... a Nascatoarei ,apoi Ecteniile si Otpustul.
La Utrenie, la Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei, apoi Catismele cele obisnuite si Sedelnele Octoihului. Dupa Psalmul 50 se pun amandoua Canoanele Octoihului si apoi al Sfantului pe sase, glas 8. Dupa Cantarea a treia, Condacul glas 8, Podobia: Aparatoare Doamne...; Ca pe un biruitor prea tare si aparator... Apoi Sedealna glas 5 (de doua ori), Slava... Si acum... a Nascatoarei. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 2, Podobia: Cele de sus cautand...; Prin curatia sufletului dumnezeieste te-ai intrarmat...; si Icosul. Dupa Cantarea a noua, punem Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna, Stihirile Octoihului, Slava... a Sfantului, glas 5: Cuvioase Parinte n-ai dat somn ochilor tai...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului...; Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...,Troparul Sfantului , Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul. Apoi Ceasul 1 si Otpustul cel desavarsit. Ceasurile dupa randuiala.
La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Cuviosului de la Cantarea a treia pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului lui..., cu Stihul: Ce vom rasplati Domnului... Apostolul din Cartea cea catre Galateni: Fratilor roada Duhului este...; apoi Aliluia glas 6: Fericit barbatul care se teme de Domnul... ; Evanghelia de la Luca: In vremea aceea statea Iisus la loc ses..., apoi Priceasna: Intru pomenire vesnica.
30) IN ZIUA TREIZECEA POMENIREA SFANTULUI SFINTITULUI MUCENIC GRIGORIE AL ARMENIEI CELEI MARI
Seara La Vecernie, se pun Stihirile pe sase, glas 6. Podobia: Toata nadejdea... Slava... acelasi glas, insusi glas: Cine dupa vrednicie va povesti biruintele faptelor bune ale tale...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. La Stihoavna, se pun Stihirile Octoihului, Slava... a Sfantului: In norul cel neapus al luminii celei negraite...; Si acum... a Nascatoarei sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Acum slobozeste... si Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru...Troparul, glas 4: Si partas obiceiurilor... Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul.
La Utrenie, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Sfantului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei. Obisnuitele Catisme si Sedelnele Octoihului. Psalmul 50, si se pun amandoua Canoanele Octoihului pe opt si Canonul Sfantului pe sase glas 4. Dupa Cantarea a treia, Sedealna Sfantului (de doua ori) Slava... Si acum... a Nascatoarei sau a Crucii Nascatoare. Dupa Cantarea a sasea, Condacul glas 2, Podobia:Pe propovaduitorii cei tari...; Pe cel bine slavit si ierarhul toti il cinstim ... si Icosul. Dupa Cantarea a noua, Luminanda Octoihului, Slava... a Sfantului, Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna se pun Stihirile Octoihului, Slava... Si acum... a Nascatoarei Invierii sau a Nascatoarei Crucii. Apoi: Bine este a ne marturisi Domnului... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru..., Troparul Sfantului, Slava... Si acum... a Nascatoarei. Ecteniile si Otpustul si Ceasul 1 , si Otpustul cel final. Apoi celelalte Ceasuri dupa randuiala.
La Liturghie, punem Fericirile Octoihului pe patru si ale Sfantului de la Cantarea a treia pe patru. Prochimenul glas 7: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului Lui..., cu Stihul: Ce vom rasplati Doamnului... Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor privegheti, stati in credinta...; Aliluia glas 2: Preotii tai Doamne se vor imbraca intru dreptate.... Apoi Stihul: Ca a ales Domnul...; Evanghelia de la Ioan: Zis-a Domnul: Eu sunt usa, prin Mine de va intra cineva... Priceasna: Intru pomenire vesnica va fi dreptul...
Tot intru aceasta zi Pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Grigorie cel de la raul Preajna al Volotcului, Facatorul de minuni. Se savarseste Slujba lui in Biserica lui si in Bisericile care-i poarta Hramul.
Categoria: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Cautare:
LUNA SEPTEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Vizualizari: 2417
Id: 2781
Imagine:
Share:
LUNA NOIEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA DECEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA IANUARIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA FEBRUARIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA MARTIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
CUM TREBUIE SA SE CITEASCA CANTARILE LUI MOISE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CITIREA CATISMELOR CUM TREBUIE SA SE CITEASCA IN TOT ANUL (de la duminica tomii (antipasha) si pina la odovania Inaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci a Domnului) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
POSTUL PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
SLUJBA CEASURILOR DIN SFANTA SI MAREA VINERI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA DECEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA MARTIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CUM SE CANTA CATAVASIILE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INTRU SFANTA SI MAREA SAMBATA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.