www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Mijloceasul intai

Mijloceasul intai


Mijloceasul intai


Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Sfinte Dumnezeule… Preasfanta Treime… Tatal nostru… Ca a Ta este imparatia… Veniti sa ne inchinam… (de 3 ori), si apoi acesti psalmi:


Psalmul 45


Dumnezeu este scaparea si puterea noastra, ajutor intru necazurile ce ne impresoara. Pentru aceasta nu ne vom teme cand se va cutremura pamantul si se vor muta muntii in inima marilor. Venit-au si s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au muntii de taria Lui. Apele raurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preainalt a sfintit locasul Lui. Dumnezeu e in mijlocul cetatii, nu se va clatina; o va ajuta Dumnezeu dis-de-dimineata. Tulburatu-s-au neamurile, plecatu-s-au imparatiile; dat-a Cel Preainalt glasul Lui, cutremuratu-s-a pamantul. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob. Veniti si vedeti lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pamant. Pune-va capat razboaielor pana la marginile pamantului, arcul va sfarama si va frange arma, iar pavezele in foc le va arde. Opriti-va si cunoasteti ca Eu sunt Dumnezeu, inalta-Ma-voi pe pamant. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru, Dumnezeul lui Iacob.


Psalmul 91


Bine este a lauda pe Domnul si a canta numele Tau, Preainalte, a vesti dimineata mila Ta si adevarul Tau in toata noaptea, in psaltire cu zece strune, cu cantece din alauta. Ca m-ai veselit, Doamne, intru fapturile Tale si intru lucrurile mainilor Tale ma voi bucura. Ca s-au marit lucrurile Tale, Doamne, adanci cu totul sunt gandurile Tale! Barbatul nepriceput nu va cunoaste si cel neintelegator nu va intelege acestea, cand rasar pacatosii ca iarba si se ivesc toti cei ce fac faradelegea, ca sa piara in veacul veacului. Iar Tu, Preainalt esti in veac, Doamne. Ca iata vrajmasii Tai, Doamne, vor pieri si se vor risipi toti cei ce lucreaza faradelegea. Si se va inalta puterea mea ca a inorogului si batranetile mele unse din belsug. Si a privit ochiul meu catre vrajmasii mei si pe cei vicleni, ce se ridica impotriva mea, ii va auzi urechea mea. Dreptul ca finicul va inflori si ca cedrul cel din Liban se va inmulti. Rasaditi fiind in casa Domnului, in curtile Dumnezeului nostru vor inflori. Inca intru batranete unse se vor inmulti si bine-vietuind vor fi, ca sa vesteasca: Drept este Domnul Dumnezeul nostru si nu este nedreptate intru Dansul.


Psalmul 92


Domnul a imparatit, intru podoaba S-a imbracat; imbracatu-S-a Domnul intru putere si S-a incins, pentru ca a intarit lumea care nu se va clinti. Gata este scaunul Tau de atunci, din veac esti Tu. Ridicat-au raurile, Doamne, ridicat-au raurile glasurile lor, ridicat-au raurile valurile lor; dar mai mult decat glasul apelor clocotitoare. Mai mult decat zbuciumul neasemuit al marii, minunat este intru cele inalte, Domnul. Marturiile Tale s-au adeverit foarte. Casei Tale se cuvine sfintenie, Doamne, intru lungime de zile.


Slava… Si acum… fara Aliluia. Sfinte Dumnezeule…, cu trei inchinaciuni. Preasfanta Treime… Tatal nostru… Ca a Ta este imparatia… si troparele acestea, glasul al 6-lea:


Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pr noi.


Slava…


Doamne, miluieste-ne pe noi ca intru Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomenii faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi sumtem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.


Si acum…, al Nascatoarei de Dumnezeu:


Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de dumnezeu, ca sa nu pierim noi, cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne mantuim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.


Doamne miluieste (de 40 de ori), Slava… Si acum… Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii… Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri… Si se zice rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: Doamne si Stapanul vietii mele…, asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi aceasta


Rugaciune a Marelui Vasile


Dumnezeule cel vesnic si fara de inceput, Lumina pururea fiitoare, Facatorule a toata faptura, Izvorule al milei, adancul bunatatilor si noianul cel neurmat al iubirii de oameni, arata peste noi lumina fetei Tale; Doamne, straluceste in inimile si in cugetele noastre soarele dreptatii si umple de a Ta veselie sufletele noastre. Invata-ne pe noi ca sa spunem judecatile Tale si sa ne marturisim Tie neincetat, Stapanului nostru si Facatorului de bine. Mainile noastre le indrepteaza spre lucrarea voirii Tale si fa cu noi ca sa Te iubim si sa sporim bine-facand cele placute Tie, ca si intru noi, nevrednicii, sa se slaveasca preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh: o Dumnezeire si o Imparatie, Careia se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea in vecii vecilor. Amin.


Apoi zi si aceasta


Rugaciune a Marelui Vasile


Cel ce trimiti lumina si purcezi si rasari soarele peste cei drepti si peste cei nedrepti, peste cei rai si peste cei buni si cu lumina cea de ziua luminezi toata lumea, lumineaza si inimile noastre, Stapane al tuturor. Daruieste noua si in ziua ce vine, sa facem cele placute Tie. Pazeste-ne de tot pacatul si de toata lucrarea cea rea. Izbaveste-ne pe noi de toate sagetile ce zboara ziua si de puterile cele potrivnice, pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarea, ale cerestilor puteri, slujitorilor Tai cei fara de trup, si ale tuturor sfintilor care din veac au bineplacut Tie. Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mantuiesti pe noi, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si putrurea si in vecii vecilor. Amin.


Otpustul mic

Categoria: Ceaslov

Cautare:

Mijloceasul intai

Vizualizari: 1420

Id: 945

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.