www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

PANTEN :: Patristica

PANTEN :: Patristica

Panten

Panten era un personaj vestit prin cultura care, mai inainte apartinuse sectei filosofice a stoicilor. Clement Alexandrinul, care i-a fost ucenic, ii da calificativul de albina siciliana pentru ca el sorbea din florile livezii profetice si apostolice si producea in sufletele ascultatorilor sai mierea curata a cunostintei. Panten era probabil din Sicilia si nu din Atena, cum pretinde Filip Sidetul. Ravna sa evanghelica l-a dus sa predice cuvantul lui Dumnezeu pana in India, adica pana in Arabia de Sud. Acolo el a gasit exemplarul ebraic al Evangheliei dupa Matei, dus de Apostolul Bartolomeu, care predicase la timpul sau in acele parti. El a adus la Alexandria acel exemplar. Dupa turneul sau misionar, Panten primeste conducerea scolii.

El talcuia prin viu grai si prin scrieri comorile dumnezeiestilor invataturi. Nici Eusebiu si nici altcineva nu ne-a transmis nici macar titlul uneia din lucrarile sale. Retinem insa ca invatamantul lui Panten era foarte gustat de ascultatorii sai. Cultura sa intinsa, cunoasterea adanca a Sf. Scripturi, experienta sa misionara si ravna sa de predicator faceau din el un dascal pretuit.

A murit pe la 200.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.