www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

Pomenirea Sfantului Sfinţitului Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor
(20 iunie)

Metodie, plăcutul lui Dumnezeu, încredinţîndu-se Lui din tinereţe, s-a arătat vas curat şi locaş al Sfîntului Duh. Drept aceea, cu ştiinţa dumnezeiască, s-a învrednicit şi de cinstea arhierească. El a luat păstoria oilor cuvîntătoare, din cetatea Patara, care este în părţile Liciei. Acolo păştea turma sa bine şi cu iubire de Dumnezeu, luminînd cu cuvinte alese plinirea Bisericii. În acea vreme, se răspîndise eresul lui Origen, care înşela pe mulţi. Acel eres văzîndu-l arhiereul lui Hristos că se întăreşte, s-a ridicat împotriva lui, ca un păstor ales, şi cu cuvintele sale l-a ars pe acela, ca şi cu nişte foc dumnezeiesc, pierzînd tot întunericul şi ceaţa ereticească cu preaînţeleptele sale învăţături şi cu darul cel dumnezeiesc.

Cuvintele lui, cele de Dumnezeu insuflate, au strălucit în toată lumea ca nişte fulgere şi vestirea lui ca un glas de trîmbiţă a răsunat în tot pămîntul. Drept aceea, vrăjmaşul cel nevăzut, nesuferind îndrăzneala şi ostenelile lui cele mari pentru Biserica lui Hristos şi pentru dreapta credinţă, a înarmat asupra lui pe vrăjmaşii cei văzuţi, pe slugile sale, adică pe elinii care se închinau idolilor, îndemnîndu-i ca prin chinuri să ucidă pe slujitorul lui Dumnezeu, care mai înainte de mucenicie se îmbrăcase cu înfrînarea trupului cea făcătoare de viaţă. Deci păgînii, prinzînd pe Metodie, arhiereul lui Hristos, i-au tăiat capul cu sabia şi prea-sfinţitul s-a mutat la viaţa cea mai bună. Astfel, că cel ce mai înainte slujea Mielului lui Dumnezeu, după aceea, ca un mieluşel junghiat, s-a adus singur jertfă vie lui Dumnezeu.

Pentru aceea, s-a împodobit şi cu îndoite cununi, fiind apărător viteaz al dreptei credinţe. El s-a luptat împotriva eresurilor şi înaintea elinilor a mărturisit pe Hristos cu îndrăzneală, pînă la vărsarea sîngelui şi la sfîrşitul său cel mucenicesc. El a pătimit pentru Hristos în împărăţia lui Avrilian.

Categoria: Vieţile Sfinţilor pe luna iunie

Cuvinte cheie: Sfantul Mucenic Metodie

Cautare:

Pomenirea Sfantului Sfintitului Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

Vizualizari: 1162

Id: 3118

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.