www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SCRISOAREA LUI PSEUDO-BARNABA :: Patristica

SCRISOAREA LUI PSEUDO-BARNABA :: Patristica

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba

"Scrisoarea lui Barnaba", pastrata intr-un original grec si o traducere latina, este mai degraba - o omilie, asa cum reiese din cuprins si din formulele de adresare pastrate de-a lungul textului. Textul scrisorii nu indica nici numele autorului, nici locul scrierii, nici destinatarii. Dar acestia din urma sunt o comunitate, in mijlocul careia autorul a predicat si care e amenintata cu propaganda iudaica sau iudaizanta in favoarea respectarii legii Vechiului Testament. Data compunerii scrisorii poate fi asezata intre 90 si 140.

Scrisoarea se imparte in doua parti:

1. - una dogmatica sau didactica (cap. 1-17) - tine sa demonstreze valoarea si semnificatia Vechiului Testament pentru intelegerea religiei crestine. Contine o critica severa, uneori excesiva, la adresa Legii vechi. Autorul scrisorii suprima aproape complet sensul literal si istoric al Legii vechi, pentru a retine exclusiv sensul spiritual sau alegoric.

2. - alta parenetica sau morala (cap. 18-21) - parte morala, trateaza despre cele doua cai, calea luminii si calea intunericului, sub puternica influenta a caii vietii si a caii mortii din "Invatatura celor 12 Apostoli". Aceste patru capitole nu se afla in versiunea latina a Scrisorii.

Nu se cunoaste autorul "Scrisorii lui Pseudo-Barnaba". Cu toate indicatiile lui Clement Alexandrinul, Origen, Eusebiu si Ieronim si ale traditiei nescrise, e lucru stabilit astazi ca autorul acestei scrisori nu e cunoscutul tovaras de calatorie al Sf. Apostol Pavel. Alegorismul scrisorii ne obliga sa cautam pe autor la Alexandria sau in jurul acestui oras, patria prin excelenta a alegorismului.

Doctrina.

Combate iudaismul - Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba e o opera cu teza. Ea combate iudaismul cu o inversunare putin comuna, folosind maxim alegorismul. Critica justificata de conflictul dintre iudei si crestinii ortodocsi, dar critica nedreapta prin procedeele folosite si pornirea dusmanoasa.

Intruparea Mantuitorului - Mantuitorul S-a intrupat pentru a face accesibil oamenilor rostul Lui soteriologic. Daca El n-ar fi venit in trup, ci in stralucirea firii Lui, oamenii n-ar fi ramas teferi privindu-L. Mantuitorul S-a intrupat spre a muri pentru oameni.

Ziua Duminicii - proclama inlocuirea Sambetei cu ziua a opta, a duminicii.

Caracterizare.

Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba e un document pretios prin ideile si atitudinea sa in problema raportului dintre Vechiul si Noul Testament, in domeniul soteriologiei, in cel al eshatologiei si liturgic. Ideea centrala care strabate intreaga scrisoare e ca religia crestina e un inceput nou de viata, este o lume noua.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.