www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sfanta Taina a Nuntii

Sfanta Taina a Nuntii


6. SFANTA TAINA A NUNTII


Ce este Sfanta Taina a Nuntii?


Nunta sau Cununia este Sfanta Taina prin care Duhul Sfant uneste intr-o fiinta pe femeia si barbatul crestini, care inaintea preotului declara cu hotarare ca toata viata se vor iubi si vor fi credinciosi unul altuia si care primesc binecuvantare spre nasterea si educarea copiilor.


Cum a binecuvantat Dumnezeu prima familie?


Domnul Dumnezeu a binecuvantat in Rai pe stramosii nostri Adam si Eva si le-a spus: “Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul” (Facerea l, 28).


Cum este aceasta unire dintre barbat si femeie in casnicie?


Este legatura cea mai stransa dintre toate legaturile omenesti, caci spus este: “De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup” (Facerea II, 24).


A intarit Domnul Hristos aceasta lege veche a casatoriei?


Da. El a repetat aceleasi cuvinte din Vechiul Testament si, vorbind impotriva ruperii casatoriei, a adaugat: “Ce a impreunat Dumnezeu omul sa nu desparta” (Matei XIX, 6). Hristos a sfintit casatoria prin prezenta Sa la nunta din Cana Galileii si prin prefacerea apei in vin la aceasta nunta (Ioan II).


A dat El prin aceasta un sens mai adanc casatoriei?


Da, asa cum apa s-a preschimbat in vin, tot astfel, prin prezenta Sa, iubirea trupeasca dintre doi oameni se preface in iubire duhovniceasca.


A adus Noul Testament vreo schimbare cu privire la nasterea de copii?


Nasterea de copii in vremea de dinainte de crestinism avea ca scop “umplerea pamantului”, pe cand casatoria crestina are ca scop umplerea Bisericii lui Hristos pe pamant si in cer, in concluzie - umplerea Raiului.


Are casatoria crestina un sens simbolic mai adanc?


Are. Sfantul Apostol Pavel compara legatura casatoriei dintre barbat si femeie cu unirea dintre Hristos si Biserica Sa: “Barbatul este capul femeii asa cum Hristos este Capul Bisericii”. La fel cum barbatul si femeia devin una in casnicie, la fel sunt una si nedespartiti Hristos si Biserica Sa.

Categoria: Catehismul Bisericii Ortodoxe - Sfantul Nicolae VELIMIROVICI

Cautare:

Sfanta Taina a Nuntii

Vizualizari: 1131

Id: 423

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.