www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SOZOMEN :: Patristica

SOZOMEN :: Patristica


SOZOMEN

Viata.

Sozomen era, probabil, originar din Betelia, un sat in apropiere de Gaza si apartinea unei pioase familii crestine. Ajungand la Constantinopol, el va exercita profesiunea de avocat.

Opera.

"Istoria bisericeasca" - in noua carti, a suferit o severa cenzura din partea imparatului Teodosie II. Ea trateaza evenimentele bisericesti intre anii 324-425.

In prefata, autorul ne informeaza ca nu trateaza istoria Bisericii de la inceput, deoarece cu aceasta veche parte a istoriei bisericesti s-au ocupat si altii. Partea aceasta o va trata intr-un rezumat, in doua carti, dar acest rezumat s-a pierdut.

Istoria bisericeasca a lui Sozomen, tratand aproape aceeasi perioada de timp ca aceea a lui Socrat, se intalneste cu aceasta din urma. Sozomen depinde foarte mult de Socrat, care i-a fost model si izvor principal.

Sozomen nu pomeneste, nu citeaza izvoarele sale, cum o face Socrat.

Judecata istorica a lui Sozomen e inferioara aceleia a lui Socrat, Sozomen fiind mai credul si multumindu-se cu critica facuta de altii.

Ca si Socrat, el n-are o pregatire teologica si se multumeste, cel mai adesea, cu generalitati.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.