A cincea porunca dumnezeiasca

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

A cincea porunca dumnezeiasca


A CINCEA PORUNCA DUMNEZEIASCA


Ce ne cere a cincea porunca dumnezeiasca?


Sa cinstim pe tatal si mama noastra.


Cum trebuie sa-i cinstim pe parinti?


Trebuie sa ii pretuim, sa le ascultam sfaturile, sa acordam atentie experientei lor, sa le multumim si sa-i iubim asa cum si ei ne iubesc pe noi; sa-i ajutam la batranete, iar dupa  moartea lor sa-i pomenim in rugaciune si sa facem fapte de milostenie spre a lor pomenire.


De ce este atat de important sa ne respectam parintii?


In primul rand, din motive foarte clare: prin ei Dumnezeu ne-a dat viata si fiinta; prin jertfirea de sine, prin grijile, prin truda si jertfele lor nepretuite, ei ne-au crescut si educat. In al doilea rand, pentru ca parintii nostri, ca un trup, simbolizeaza pe Dumnezeu Tatal, asa cum noi simbolizam pe Dumnezeu Fiul. Aceleasi sunt si legaturile noastre cu  parintii nostri, care sunt simbolul relatiei noastre cu Dumnezeu, Sfanta Treime in Unime.


In al treilea rand, dupa cum noi ii respectam sau nu pe parintii nostri, tot asa si copiii nostri ne vor respecta sau nu pe noi, dupa cum ne arata experienta neamului omenesc.

Care este pedeapsa pentru calcarea acestei porunci?


Foarte grea. In Vechiul Testament, Dumnezeu a dat porunca ca “cel ce va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa, acela sa fie omorat” (Iesirea XXI, 17). Noe a blestemat pe urmasii lui Ham, pentru ca acesta a batjocorit goliciunea tatalui sau. Absalom, de asemenea, a fost pedepsit cu moarte infricosatoare, pentru ca s-a ridicat impotriva tatalui sau, imparatul David. (II Regi XVIII, 9)


Exista in Sfanta Scriptura pilde care arata ca copiii care asculta de parintii lor sunt binecuvantati?


Foarte multe. Minunata este pilda fiilor si nepotilor lui Rahav, care au ascultat porunca parintilor lor de a nu bea vin, si pentru care Dumnezeu i-a binecuvantat (Ieremia XXXV, 6- 19).


A cinstit Domnul Iisus aceasta porunca?


A cinstit-o si prin fapte si prin cuvinte (Matei XV, 3-7; Luca II, 51; Ioan XIX, 26).In ce alt chip ne mai este de folosinta cinstirea parintilor?


Prin cinstirea parintilor noi invatam si ne pregatim pentru respectarea autoritatilor, fie duhovnicesti, fie lumesti.

Categoria: Catehismul Bisericii Ortodoxe - Sfantul Nicolae VELIMIROVICI

Cautare:

A cincea porunca dumnezeiasca

Vizualizari: 645

Id: 430

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.