ALTI ALEXANDRINI :: Patristica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

ALTI ALEXANDRINI :: Patristica

Alti alexandrini

Intre partizanii de mai mica importanta ai lui Origen mentionam:

- Sextus Iulius Africanus (+ dupa 240), nascut la Ierusalim, stabilit la Emaus-Nicopolis, elev al lui Heracles, prieten al lui Origen, tinand legaturi cu casa domnitoare de la Edesa si cu imparatul Alexandru Sever, caruia i-a construit biblioteca in Panteon, ofiter, istoric, exeget, encicloped bogat, crestin preocupat de adevarurile precise ale Evangheliei, dar cu mintea deschisa si pentru realitatile lumii si culturii profane. Acest autor a scris:

- Cronica lumii - in cinci carti, fiind prima cronica crestina pastrata in fragmente. E o istorie universala, bazata pe date profane si biblice, pe o durata de circa 6000 ani, de la inceputul lumii pana la anul 221 d. Hr.;

- Broderii sau Varietati - o colectie de tot felul de curiozitati stiintifice, filosofice, magice, medicale, militare, agricole;

- Scrisori - dintre care una adresata lui Origen, punand problema autenticitatii cartii despre Istoria Susanei, iar cealalta, adresata unui oarecare Aristide, trata despre nepotrivirea genealogiei Mantuitorului la Matei si Luca.

- Firmilian (+ 268), episcop al Cezareei Capadociei, ucenic si prieten al lui Origen. S-a pastrat de la el o scrisoare adresata Sf. Ciprian in problema rebotezarii ereticilor;

- Teognost - conducator al Scolii alexandrine, a scris intre 250 si 280, 7 carti de "Schite" din care au pastrat fragmente. Fotie il acuza pe Teognost de origenism;

- Pieriu - conducator al Scolii alexandrine, predicator si savant de o astfel de eleganta, incat a fost supranumit "Origen cel Tanar". A scris:

- Despre proorocul Osea - un tratat foarte lung;

- 12 Cuvantari - probabil predici - citate de Fotie;

- Pamfil preotul - admirator si partizan al lui Origen, conducator al Scolii din Cezareea Palestinei si organizator al vestitei biblioteci lasate de Origen. Aruncat in inchisoare sub Maxim Daza (307), el scrie aici vestita "Apologie" a lui Origen, in cinci carti, la care scolarul sau, Eusebiu (istoricul) a adaugat-o pe a sasea. Pamfil a vrut sa stabileasca un text corect al Sf. Scripturi. O biografie a lui interesanta, scrisa de Eusebiu, s-a pierdut.

Pamfil a murit ca martir, dupa 2 sau 3 ani de temnita.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.