www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

CAPITOLUL 36 :: Limonariu

CAPITOLUL 36 :: Limonariu

VIATA LUI AVVA EFREM, PATRIARHUL ANTIOHIEI SI IN CE CHIP A CONVERTIT PE UN STALPNIC DIN EREZIA LUI SEVER

Unul din parinti ne povestea despre fericitul Efrem patriarhul Antiohiei, ca era un aparator calduros al credintei ortodoxe. Intr-o zi a auzit ca in partile Ierapolei traieste un stalpnic, care face parte din erezia lui severienilor si a achefalilor. A pornit deci la el cu gandul sa-l reintoraca la credinta ortodoxa. Cand a ajuns acolo a inceput dumnezeiescul Efrem sa-l sfatuiasca si sa-l indemne pe stalpnic sa mearga pe drumul tronului apostolic sis a aiba partasanie cu Sfanta , sobornica si apostolica Biserica. Stalpnicul i-a raspuns, zicandu-i:

- Eu, cu nici un chip, n-am nici o legatura cu Sinodul de la Calcedon.

- Cum vrei sa te vindeci de ratacirea ta, daca spui ca n-ai nici o legatura cu acest Sinod, care, prin harul Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos, a eliberat Sfanta Biserica de orice murdarie a invataturii eretice?

Stalpnicul i-a raspuns:

- Sa aprindem, Inaltpreasfintite , foc si sa intram in el si eu si tu! Cine va iesi nevatamat din foc, acela-i ortodox si lui trebuie sa-i urmam.

A spus asta ca sa-l inspaimante pe patriarh.

- Trebuia, fiule, i-a raspuns patriarhul, ca tu sa ma fi ascultatn ca pe tatal tau si sa nu fi cerut nimic mai mult de la mine. Dar pentru ca ai cerut un lucru care depaseste nevrednicia mea, voi face si asta pentrui mantuirea sufletului tau, avand incredere in milostivirea Fiului lui Dumnezeu.

Si atunci a spus dumnezeiescul Efrem celor de fata:

- Binecuvantat este Domnul. Aduceti lemne aici.

Dupa ce patriarhul a aprins lemnele aproape de stalp, a spus stalpnicului:

- Coboara-te de pe stalp ca sa intram amandoi in foc, potrivit hotararii tale!

Stalpnicul s-a inspaimantat de increderea ce o avea patriarhul in Dumnezeu si n-a vruit sa coboare.

Patriarhul a spus atunci:

- N-ai propus tu sa se faca asta? Pentru ce, deci, nu vrei sa o faci?

Atunci patriarhul si-a dezbracat omoforul pe care-l purta, s-a apropiat de foc si s-a rugat zicand:

- Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, care pentru noi ai binevoit sa te intrupezi cu adevarat din Stapana noastra Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, arata-ne noua adevarul!

Dupa ce si-a terminat rugaciunea si-a aruncat omoforul in mijlocul focului. Cu toate ca focul a arsa timp de trei ore pana ce s-au terminat toate lemnele, totusi a scos din foc omoforul intreg si nevatamat, fara sa fi suferit ceva din pricina focului. Atunci stalpnicul vazand intamplarea, s-a incredintat ca adevarata credinta este in Biserica Ortodoxa. L-a anatemizat pe Sever si erezia lui, avenit la sfanta Biserica, s-a impartasit din mainile fericitului Efrem si L-a prea slavit pe Dumnezeu.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.