CAPITOLUL 39 :: Limonariu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

CAPITOLUL 39 :: Limonariu

VIATA UNUI MONAH DIN MANASTIREA LUI AVVA SEVERIAN: IN CE CHIP S-A INTORS DIN FATA UNEI FETE DE TARA, CA SA NU PACATUIASCA CU EA

Cand am ajuns in Antiohia cea mare, am auzit pe un preot al bisericii povestind ca spunea patriarhul Anastasie asa:

Un monah, din manastirea lui avva Severian a fost trimis pentru o treaba in partile Elevteropolei si a poposit la un satean credincios. Acesta avea o singura fata; mama ei murise mai demult. Monahul statea de mai multe zile in casa sateanului. Diavolul care intotdeauna ispiteste pe oameni, a bagat in inima fratelui ganduri necurate, si-l chinuia cu fata, asa ca monahul cauta acuma prilejul sa traiasca cu ea. Diavolul, care-I bagase ispita in suflet, a facut sa aiba si prilej. Pe cand tatal fetei era plecat la Ascalon pentru niste treburi, calugarul a ramas singur cu fata. Stiind ca nu-i nimeni in casa decat el si fata, s-a dus la ea cu gandul sa o siluiasca Ea vazandu-l tulburat si totusi pornit spre fapta i-a spus:

- Nu te tulbura si nici sa nu faci vreo fapta rusinoasa cu mine. Tatal meu nu vine acasa nici azi, nici maine. Asculta-ma mai intai ce-ti spun. Martor mi-e Dumnezeu ca am sa fac tot ce doresti.

Dupa ce l-a poftit cu aceste cuvinte, a adaugat:

- De cati ani esti frate , in manastire?

- De saptesprezece ani, i-a raspuns el.

- Ai cunoscut vreo femeie vreodata?

- Nu.

- Si vrei atunci ca intr-un ceas sa-ti pierzi toata osteneala vietii tale? Cate lacrimi n-ai varsat, ca sa infatisezi lui Hristos trupul tau lipsit de orice pata! Si vrei acum sa pierzi toata osteneala ta pentru o placere de o clipa? In ce ma priveste pe mine, te ascult. Daca te culci cu mine, trebuie sa ma iei si de nevasta. Ai cu ce sa ma tii?

- Nu, i-a raspuns calugarul.

- Adevarat ca nu mint, i-a raspuns fata. Daca ma necinstesti, ai sa ajungi pricina a multor rele.

- Care?

- Primul, ca-ti pierzi sufletul tau; al doilea ca ti se va cere de la tine sufletul meu. Ti-o spun ca sa stii si te incredintez prin juramant, pe Cel care a spus: "Nu minti!" (Lev.19:11), ca daca ma necinstesti ma spanzur, asa ca vei fi ucigas, iar la judecata vei fi osandit ca ucigas. Pleaca deci la manastirea ta, inainte de-a ajunge pricina atator rele si ai sa-mi fi recunoscator.

Calugarul si-a venit in fire, s-a desteptat din betia s-a si a plecat la manastirea lui. Aici si-a cerut iertare staretului, rugandu-l ca pe viitor sa nu-l mai trimita din manastire. A mai trait trei luni si a plecat catre Domnul.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.