CAPITOLUL 40 :: Limonariu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CAPITOLUL 40 :: Limonariu

VIATA LUI AVVA COSMA EUNUCUL

Avva Vasile , preotul manastirii Bizantilor, ne istorisea spunand:

Pe cand eram in sfanta cetate a Antiohiei la avva Grigorie partiarhul, a venit la Ierusalim avva Cosma eunucul care traia in lavra Faran, monah cu adevarat ortodox si foarte zelos. Acesta avea si o cunostinta temeinica a dumnezeiestilor Scripturi. Dupa putine zile de sedere batranul a murit. Patriarhul pentru cinstea trupului celui raposat, a poruncit sa-l ingroape in cimitir unde era ingropat si un episcop. Dupa doua zile, povesteste avva Vasile, m-am dus sa ma inchin la mormantul batranului. Deasupra mormantului lui statea un sarman paralitic, care cerea de pomana celor ce se duceau la biserica. Cand saracul m-a vazut ca fac trei metanii si ma rog preotului mi-a zis:

- Mare cu adevarat a fost avvo, batranul pe care l-ati ingropat aici acum doua zile.

- De unde stii? l-am intrebat

- Eram paralitic de doisprezece ani si prin el m-a vindecat Domnul. Cand sunt suparat vine si ma mangaie si-mi da liniste. Inca multe alte lucruri minunate poti sa auzi despre avva Cosma. Dupa ce l-au ingropat, intr-o noapte , il aud ca striga si spune episcopului: "Nu ma atinge, eretice si vrajmase al adevarului si al sfintei Biserici sobornice a lui Dumnezeu!"

Cand am auzit acestea de la paraliticul vindecat, m-am dus si am spus totul patriarhului. Si l-am rugat pe acest preasfant barbat ca sa luam trupul lui avva Cosma de acolo si sa-l punem in alt mormant. Atunci patriarhul ne spune:

- Credeti-ma fiilor, ca avva Cosma nu-i vatamat cu nimic din pricina ereticului. Toate acestea s-au intamplat ca sa ne faca cunoscut virtutea batranului si cat este de mare zelul lui dupa plecarea din lumea aceasta . De asemenea ca sa ne fie aratata credinta episcopului, daca nu l-am socoti ortodox.

* * *

Iata ce ne mai spunea inca avva Vasile despre batranul acesta, avva Cosma, zicand:

- M-am dus la el pe cand statea in lavra Faran. Si mi-a spus batranul: Odata mi-a trecut prin minte urmatorul gand: Ce inseamna cuvintele pe care le-a spus Domnul ucenicilor Lui: "Cel care are haina sa si-o vanda si sa cumpere sabie." Iar ei i-au spus: "Iata aici doua sabii" (Luca, XXII, 36:38). Cu toate ca am cugetat mult asupra cuvintelor, totusi nu le-am putut afla sensul, asa ca am plecat din chilia mea, trebuind sa plec la lavra Turnurilor, la avva Teofil, si sa-l intreb pe el. Cand am ajuns in pustiu, aproape de lavra Calamon, vad un balaur foarte mare coborandu-se din munte spre Calamon. Si era atat de mare incat gaurea pamantul pe unde trecea. Si m-am vazut pe neasteptate, trecut nevatamat prin urma lasata de el. Am cunoscut, povesteste batranul, ca diavolul a vrut sa impiedice ravna mea, dar m-au ajutat rugaciunile lui avva Teofil, i-am vorbit despre acest text scripturistic. Si mi-a spus ca sensul celor doua sabii este fapta si contemplatia. Daca vei avea aceste doua virtuti esti desavarsit.

* * *

Am venit la avva Cosma in lavra Faran, caci am trait in ea zece ani. Pe cand imi vorbea despre mantuirea sufletului, a citat si un cuvant al sfantului Atanasie, arhiepiscopul Alexandriei. Si mi-a spus batranul:

- Cand vei gasi un cavant de-al sfantului Atanasie si n-ai avea hartile ca sa-l copii, scrie-ti-l pe haina!

Atat de mare dragoste avea batranul pentru sfintii nostri parinti si dascali.

* * *

Se mai spunea inca despre el si acestea: In noaptea spre sfanta Duminica statea pana dimineata cantand si citind in chilia sa in in biserica, fara sa mai stea cineva. Cand rasarea soarele si-si implinea canonul, citea din sfanta Evanghelie pana la inceperea slujbei.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.