CUVIOSUL CALINIC PUSTNICUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSUL CALINIC PUSTNICUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL CALINIC PUSTNICUL - Manastirea Horaita-Neamt

(secolul XIX)

Acest cuvios s-a nevoit in prima jumatate a secolului XIX intr-o mica poiana, sub varful Muntelui Horaiciorul. Batranii spun ca era preot, ca s-a nevoit aici 40 de ani, ca ducea o viata sfanta si ca avea darul facerii de minuni. Veneau la el oameni bolnavi de prin sate, iar parintele ii vindeca cu post si cu rugaciune.

Cuviosul Calinic avea, de asemenea, mare evlavie la Maica Domnului, cu a carei icoana izgonea duhurile rele din oameni, alunga fiarele salbatice din gradina sa, biruia patimile si gandurile viclene din cugetul sau. Oriunde se ducea, purta cu sine icoana Maicii Domnului si era izbavit de tot raul.

Nevointa pustnicului Calinic era aceasta: manca o data pe zi dupa apusul soarelui, savarsea neincetat rugaciunea lui Iisus si priveghea noaptea cu cantari de psalmi si metanii. Iar indeletnicirea lui cea mai iubita era plantarea si altoirea de pomi fructiferi. Toata poiana din jurul chiliei sale a plantat-o cu meri, pruni si nuci. Ba mergea si la Schitul Horaicioara sau cobora jos in Manastirea Horaita de planta si altoia pomi de tot felul. Iar toamna aduna cu bucurie roadele ostenelilor sale si le impartea in dar la trecatori, “In numele Maicii Domnului!”
Aceasta era viata si nevointa Cuviosului Calinic pustnicul. Ajungand la adanci batraneti, a cazut bolnav la pat. Atunci au venit calugarii din schit si i-au zis:
- Parinte Calinic, am venit sa te coboram de vale, sa mori la manastire.
- Cu ajutorul Maicii Domnului, a raspuns batranul, ma cobor singur! Si indata, luand icoana Preasfintei Fecioare, s-a coborat inaintea tuturor in Manastirea Horaita. Apoi s-a inchinat in biserica, s-a marturisit la duhovnic, a cerut Preacuratele Taine si, dand tuturor sarutarea cea mai de pe urma, a adormit cu pace si cu bucurie in suflet. Locul unde s-a nevoit se numeste astazi “Poiana lui Calinic”.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL CALINIC PUSTNICUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 723

Id: 1141

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.