EPISCOPUL IOAN :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

EPISCOPUL IOAN :: Pateric romanesc


EPISCOPUL IOAN 
al Tomisului


(secolul V)


Dupa episcopul Timotei, scaunul episcopal din Tomis a fost ocupat de un alt mare teolog al secolului V si aprig aparator al Ortodoxiei in Dacia Pontica, anume Sfantul episcop Ioan.


Acest episcop a luat permanent parte la disputele teologice din preajma Sinodului IV ecumenic de la Calcedon (451), fiind prezent adesea in Constantinopol. El poseda o vasta cultura latina si greaca, traducand mai multe scrieri bisericesti din limba greaca in cea latina. Scriitorul latin contemporan Marius Mercator scrie despre episcopul tomitan Ioan ca era “unul din cei mai buni teologi ai timpului” si unul din “cei mai aprigi adversari ai nestorianismului si eutihianismului” (monofizismului), dovedindu-se, ca si toti ierarhii tomitani, un devotat aparator al invataturii ortodoxe, cum reiese din putinele fragmente pastrate de la el. Inainte de anul 449, episcopul Ioan s-a savarsit cu pace la Tomis si s-a adaugat inaintasilor sai.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

EPISCOPUL IOAN :: Pateric romanesc

Vizualizari: 459

Id: 975

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.