Mijloceasul al treilea

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Mijloceasul al treilea

 


Mijloceasul al treilea


 


 


Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Sfinte Dumnezeule… Presfanta Treime… Tatal nostru… Ca a Ta este imparatia… Doamne miluieste (de 12 ori), Slava… Si acum… Veniti sa ne inchinam… (de 3 ori), si apoi se citesc acesti psalmi:


 


Psalmul 29


 


Inalta-Te-voi, Doamne, ca m-ai ridicat si n-ai veselit pe vrajmasul meu impotriva mea. Doamne, Dumnezeul meu, strigat-am catre Tine si m-ai vindecat. Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mantuitu-m-ai de cel ce se coboara in groapa. Cantati Domnului cei cuviosi ai Lui si laudati pomenirea sfinteniei Lui. Ca iutime este intru mania Lui si viata intru voia Lui; seara se va salaslui plangerea, iar dimineata bucuria. Iar eu am zis intru indestularea mea: ” Nu ma voi clatina in veac!” Doamne, intru voia Ta, dat-ai frumusetii mele putere; dar cand Ti-ai intors fata Ta, eu m-am tulburat. Catre Tine, Doamne, voi striga si catre Dumnezeul meu ma voi ruga. Ce folos ai de stngele meu de ma pogor in stricaciune? Oare, Te va lauda pe Tine tarana, sau va vesti adevarul Tau? Auzit-a Domnul si m-a miluit; Domnul a fost ajutorul meu! Schimbat-ai plangerea mea intru bucurie, rupt-ai sacul meu si m-ai incins cu veselie, ca slava mea sa-Ti cante Tie si sa nu ma mahnesc; Doamne, Dumnezeul meu, in veac Te voi lauda!


 


Psalmul 31


 


Fericiti carora s-au iertat faradelegile si carora s-au acoperit pacatele. Fericit barbatul, caruia nu-i va socoti Domnul pacatul, nici nu este in gura lui viclesug. Ca am tacut, imbatranit-au oasele mele, cand strigam toata ziua. Ca ziua si noaptea s-a ingreunat peste mine mana Ta, si am cazut in suferinta cand ghimpele Tau ma impungea, pacatul meu l-am cunoscut si faradelegea mea n-am ascuns-o impotriva mea. Zis-am: ” Marturisi-voi faradelegea mea Domnului” ; si Tu ai iertat nelegiuirea pacatului meu. Pentru aceasta se va ruga catre Tine tot cuviosul la vreme potrivita, iar potop de ape multe de el nu se va apropia. Tu esti scaparea mea din necazul ce ma cuprinde, bucuria mea; izbaveste-ma de cei ce m-au inconjurat. Intelepti-te-voi si te voi indrepta pe calea aceasta, pe care vei merge; atinti-voi spre tine ochii Mei. Nu fi ca un cal si ca un catar, la care nu este pricepere; cu zabala si cu frau falcile lor voi strange, ca sa nu se apropie de tine. Multe sunt bataile pacatosului, iar pe cel ce nadajduieste in Domnul, mila il va inconjura. Veseliti-va in Domnul si va bucurati, dreptilor, si va laudati toti cei drepti la inima.


 


Psalmul 60


 


Auzi, Dumnezeule, cererea mea; ia aminte la rugaciunea mea. De la marginile pamantului catre Tine am strigat; cand s-a mahnit inima mea, pe piatra m-ai inaltat. Povatuitu-m-ai, ca ai fost nadejdea mea, turn de tarie in fata vrajmasului. Locui-voi in locasul Tau in veci; acoperi-ma-voi cu acoperamantul aripilor Tale, ca Tu, Dumnezeule, ai auzit rugaciunile mele; dat-ai mostenire celor ce se tem de numele Tau. Zile la zilele Imparatului adauga, anii lui din neam in neam. Ramane-va in veac inaintea lui Dumnezeu; mila si adevarul va pazi. Asa voi canta numelui Tau in veacul veacului, ca sa implinesc fagaduintele mele zi de zi.


 


Slava… Si acum… Sfinte Dumnezeule… Presfanta Treime… Tatal nostru… ca a ta este imparatia…, si se zic troparele acestea, glasul al 4-lea:


 


Dumnezeul parintilor nostri, Care faci cu noi, dupa blandetile tale, nu indeparta mila Ta de la noi, ci, pentru rugaciunile lor, in pace ocarmuieste viata noastra.


 


Slava…


 


Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au luat de la Tine, Dumnezeul nostru, ca avand taria ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au si ale diavolilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre.


 


Si acum…, al Nascatoarei de Dumnezeu:


 


Nascatoare de Dumnezeu Feciaora, care esti zid nesurpat noua, crestinilor, catre tine scapand, nevatamati ramanem; si iarasi gresind, pe tine te avem rugatoare. Pentru aceea multumind stigam tie: Bucura-te, ceea ce esti cu dar daruita, Domnul este cu tine.


 


Doamne miluieste (de 40 de ori), Slava… Si acum… Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii… Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri… Si se zice rugaciunea Sfantului efrem Sirul: Doamne si Stapanul vietii mele… asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi aceasta


 


Rugaciune a Marelui Vasile


 


Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce dai pacea Ta oamenilor si harul Presfantului Tau Duh l-ai trimis Ucenicilor si Apostolilor Tai si prin limbile cele de foc cu puterea Ta ai deschis gurile lor, deschide si gurile noastre, ale pacatosilor, si ne invata cum se cuvine a ne ruga pentru toate trebuintele. Indrepteza viata noastra cea cu valuri de liman lin si arata noua calea pe care vom merge. Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale noastre si cu duh stapanitor intareste cugetele noastre ca sa nu alunece; ca in toate zilele, de Duhul Tau cel bun fiind povatuiti catre cele de folos, sa ne invrednicim a face poruncile Tale si a ne aduce aminte pururea de preslavita a doua venire, cand vor fi cercetate faptele oamenilor, si sa nu fim aflati amagiti de frumusetile cele stricacioase ale acestei lumi; ci ne intarestea dori rasplatirea bunatatilor ce vor sa fie, ca bine esti cuvantat si laudat de toti sfintii tai, in vecii vecilor. Amin.

Categoria: Ceaslov

Cautare:

Mijloceasul al treilea

Vizualizari: 947

Id: 947

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.