MONAHIA MARIA STURZA :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

MONAHIA MARIA STURZA :: Pateric romanesc


MONAHIA MARIA STURZA -
Manastirea Agapia


(+ 1920)


Aceasta calugarita vrednica de pomenit fusese in tinerete sotia printului Grigorie Mihail Sturza, din satul Miclauseni-Iasi. Desi era din familie de domnitori moldoveni, din copilarie iubea pe Hristos, citea Sfintele Scripturi si impodobea bisericile cu vesminte si broderii cusute cu migala de mainile ei.


Raposand sotul ei, Raluca Sturza imparti cea mai mare parte de avere - pamant, bani, carti si odoare - la biserici, la manastiri si la oameni saraci. Apoi, renuntand la toate, imbratisa viata monahala la Manastirea Agapia. Era spre sfarsitul secolului XIX. Dupa cativa ani de rugaciune si smerenie, sora Raluca Sturza se calugari cu numele de Maria. Si era foarte blanda, duioasa si milostiva. Ca pe toate le ajuta, cu toate vorbea duhovniceste si pentru fiecare avea un cuvant bun, o carte, un mic dar lucrat de mainile ei. De aceea o iubea tot soborul si o numea “buna noastra mama”.


Cunostea si limbi straine, citea multe carti alese, stia sa brodeze si sa coasa vesminte in fir de aur, scria foarte frumos si facea ornamente si miniaturi in culori naturale de flori, ca nimeni alta. Dar mai presus de toate, cunostea bine Sfanta Evanghelie si se silea sa o implineasca. Stia sa rabde, sa taca, sa se smereasca si mai ales sa se roage. Pentru aceea, toate se foloseau de nevointa si smerenia ei si o cinsteau ca pe o adevarata mama duhovniceasca.


Dupa arderea Manastirii Agapia din anul 1903, maica Maria Sturza s-a dovedit cea dintai si cea mai mare donatoare. Adunand ajutoare de la rudele ei si de la alte familii de credinciosi, a incurajat soborul manastirii, a refacut paraclisul cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” si a contribuit la innoirea chiliilor din incinta.


Asa a trait si asa s-a jertfit pentru dragostea lui Hristos aceasta floare aleasa din pamantul Moldovei. Deci, ajungand la adanci batraneti, maica Maria Sturza s-a mutat la odihna cea de sus in anul 1920, plansa de tot soborul.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

MONAHIA MARIA STURZA :: Pateric romanesc

Vizualizari: 736

Id: 1182

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.