PALADIU :: Patristica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

PALADIU :: Patristica

PALADIU

Viata.

Paladiu s-a nascut pe la 364, in Galatia. S-a format pe langa Evagrie Ponticul.

El a venit in Alexandria prin 388. Aici, el a stat trei ani in manastirile din jurul orasului, un an in muntii Nitriei si noua ani in Chiliile din pustiul scetic, unde a si cunoscut pe Evagrie Ponticul.

Pleaca in Palestina, iar mai apoi ajunge in Bitinia, unde e ales episcop. Se reintoarce in Palestina unde se stabileste un an la Betleem si trei ani pe Muntele Maslinilor. Pleaca din nou in Egipt, unde ramane patru ani printre monahii din Tebaida.

Prin 400 el ia parte la un sinod convocat de Sf. Ioan Gura de Aur la Constantinopol. Tot aici a redactat si Istoria Lausiaca.

In cele din urma, in 406, este exilat ca ioanit in sudul Egiptului.

Sf. Epifaniu a denuntat pe Paladiu ca origenist.

A murit inainte de 431.

Opera.

- Istoria Lausiaca sau Lavsaikonul - isi datoreste numele sambelanului imperial Lausus, caruia ii este dedicata. Paladiu precizeaza ca obiectul cartii il formeaza vietile "prietenilor lui Dumnezeu", monahi si monahii, mai ales din Egipt si Palestina. Istoria Lausiaca trebuie socotita ca un izvor exceptional de important pentru istoria veche a monahismului si pentru ideile ce o conduc.

- Dialogul istoric despre viata si activitatea Fericitului Ioan, episcopul Constantinopolului - dialogul are loc intre un episcop oriental si pe un diacon Teodor, avand drept tema lupta dintre Ioan Gura de Aur si dusmanii lui.

E mai mult o apologie decat o biografie. Episcopul oriental - Paladiu - vrea sa elimine minciunile ce se adunasera despre Ioan. El ia atitudine impotriva acuzatiilor lui Teofil al Alexandriei, pe care acesta le formulase intr-o lucrare - pamflet. Impotriva acestui pamflet se presupune ca s-a indreptat Dialogul lui Paladiu.

Acest Dialog este unul din cele mai importante izvoare asupra ultimilor ani ai Sf. Ioan Gura de Aur - avea cantitate mare de material si spirit critic.

Lucrare neautentica:

- Despre popoarele Indiei si despre brahmani

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.