Pavecernita - slujba de dupa masa de seara

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pavecernita - slujba de dupa masa de seara

Pavecernița, Dupăcinarea sau Noptânda, este slujba de seară care, după cum arată și denumirea ei, se săvârșește după cină. În primele secole creștine, Pavecernița se săvârşea de către călugări în biserică după masa de seară. Acest oficiu încheia cursul liturgic zilnic şi reprezenta slujba de seară. 

Despre vechimea acestei slujbe ne informează Eusebiu al Cezareii, de la care aflăm că, la începutul secolului al patrulea, cea de-a șaptea Laudă bisericească zilnică – Pavecernița, se săvârșea între masa de seară și culcare. Cel mai probabil este că Sfântul Vasile cel Mare a consacrat această slujbă în serviciul divin public al Bisericii, întrucât în lucrarea „Regulile monahale mari”, el prescria că trebuie făcută o rugăciune între ultima masă a zilei și culcare, adică între Vecernie și Miezonoptică. 

Categoria: Liturgica

Cautare:

Pavecernita - slujba de dupa masa de seara

Vizualizari: 351

Id: 25362

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.