Rugaciunile de la inceputul Vecerniei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Rugaciunile de la inceputul Vecerniei

La vremea cuvenită, cântărețul sau paraclisierul bate toaca, trage clopotul și aprinde candelele. Preotul intră în biserică și spune rugăciunea: „Intra-voi în casa Ta”, pregătindu-se pentru începerea Ceasului al IX-lea. Acest Ceas ne aduce aminte de cel mai înfricoșat, dar și cel mai fericit timp, când Domnul nostru Iisus Hristos, răstignit pe cruce, și-a dat sufletul lui Dumnezeu Tatăl și a adus sacrificiul deplin pentru păcatele lumii. Căci, prin moartea Domnului s-a omorât moartea și cei ce se aflau în iad se eliberează din el.

Deci, în acest caz, când slujba Ceasului al IX-lea o precede pe cea a Vecerniei, rugăciunile începătoare vor fi rostite doar în cadrul celei dintâi. Astfel, în timp ce la strană se citește rugăciunea de la sfârșitul Ceasului al IX-lea („Stăpâne Doamne, Iisuse Hritoase, Dumnezeul nostru”), preotul încheie ziua liturgică ce tocmai se sfârșește o dată cu slujba Ceasului IX și se pregătește pentru a începe slujba următoarei zile (Vecernia), deschizând dvera (perdeaua ușilor împărătești) și dând binecuvântarea  („Binecuvântat este Dumnezeul nostru”). În cazul în care înaintea Vecerniei nu se face Ceasul al IX-lea, Vecernia va cuprinde rugăciunile începătoare, adică: Împărate ceresc, Sfinte Dumnezeule, Preasfântă Treime, Tatăl nostru.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Rugaciunile de la inceputul Vecerniei

Vizualizari: 326

Id: 25460

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.