www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SF. GRIGORIE TAUMATURGUL :: Patristica

SF. GRIGORIE TAUMATURGUL :: Patristica

Sfantul Grigorie Taumaturgul

Viata.

Din numeroasele izvoare privitoare la viata acestui autor, reiese ca el s-a nascut pe la 213, la Neocezareea Pontului, dintr-o familie pagana. A primit formatie retorica si juridica, iar in jurul anului 233, Sf. Grigorie, care se numea pe atunci Teodor, dorind impreuna cu fratele sau, Atenodor, sa se perfectioneze in aceste discipline la scolile vestite din Berit, se indreapta spre acest oras. In cursul calatoriei ei s-au abatut din drum si s-au oprit la Cezareea Palestinei, unde aveau o sora. Aici, Teodor si Atenodor au fost castigati de elocinta si de stiinta lui Origen, care i-a initiat in filosofie si in cunoasterea crestinismului. Au renuntat la studiile de la Berit si s-au consacrat cu entuziasm studiilor teologice sub conducerea marelui dascal alexandrin. Statura aici cinci ani fara intrerupere.

In cuvantul sau de adio, numit "Panegiric" sau "Cuvant de multumire adresat lui Origen", in prezenta acestuia si a publicului, Sf. Grigorie l-a calificat pe dascalul si educatorul Origen drept "paradisul placerilor" (duhovnicesti) si descrie metoda de lucru si programa analitica a invatamantului superior crestin ce se preda la Cezareea si Alexandria. Intorsi in patrie, cei doi frati au fost facuti episcopi. Sf. Grigorie a ocupat scaunul episcopal nou infiintat la Neocezareea. El e marele misionar al Pontului, convertind foarte multi pagani. Sf. Vasile, a carui bunica dupa tata, Macrina, fusese catehizata de Sf. Grigorie, spune lucruri mari, unele minunate, despre Sf. Grigorie.

Cand a venit episcop la Neocezareea a gasit numai 17 crestini in aceasta cetate, dar a reusit sa crestineze toata cetatea si regiunile taranesti din jur. Avea puterea facerii de minuni, cu care schimba cursul raurilor, seca lacurile, alunga demonii, avea darul proorociei si multe alte daruri, ceea ce ii aducea chiar din partea dusmanilor supranumele de "al doilea Moise". Sf. Vasile il socoteste impreuna cu Apostolii si proorocii, marea faclie stralucitoare a Bisericii, traitor in intimitatea lui Dumnezeu. Toate aceste fapte facura sa i se dea numele de "Taumaturgul", adica facatorul de minuni.

A trebuit sa faca fata invaziei gotilor si borazilor. In 264-265, Sf. Grigorie lua parte, impreuna cu fratele sau Atenodor, la un sinod, la Antiohia, contra lui Pavel de Samosata.

A murit sub Aurelian (270-275).

Opera

Activitatea literara nu e prea mare, pentru ca el a fost mai mult un om de actiune decat un speculativ. Critica socoteste urmatoarele opere autentice:

- Cuvant de multumire catre Origen - autorul multumeste lui Dumnezeu, ingerului sau pazitor si marelui sau dascal Origen, care i-a entuziasmat pe cei doi frati pentru filosofia crestina;

- Un Simbol de credinta - pastrat de Sf. Grigorie de Nyssa in Viata Sf. Grigorie Taumaturgul, simbol descoperit autorului de catre Maica Domnului si Sf. Evanghelist Ioan. Cuprinde o expunere scurta, clara si precisa a invataturii despre Sf. Treime;

- Scrisoare canonica - adresata unui episcop necunoscut cu indicatii asupra tratamentului penitential aplicat crestinilor care s-au facut vinovati de abateri cu prilejul invaziei gotilor si borazilor. E un document important de drept canonic;

- Metrafasa la Eclesiast - o transpunere in greaca clasica a versiunii Eclesiastului din Septuaginta. Aceasta lucrare e atribuita in manuscrise Sf. Grigorie de Nazianz, dar Ieronim si Rufin sustin ca ea apartine Sf. Grigorie Taumaturgul;

- Catre Teopomp - despre nepatimirea si patimirea lui Dumnezeu, pastrata in traducere siriaca. Dumnezeu nu e supus suferintei. Cand Fiul lui Dumnezeu a vrut sa patimeasca, aceasta a fost pentru ca, prin patimirea Sa, sa-i mantuiasca pe oameni, invingand patimile si triumfand asupra mortii, El a aratat nepatimirea Sa. Faptul ca Dumnezeu a intrat in moarte fara ca sa fie stapanit de ea, a insemnat moartea mortii.

Printre scrierile pierdute mentionam:

- Dialog cu Elian

- Scrisorile - de care vorbeste Ieronim.

Scrieri de autenticitate indoielnica:

- Catre Filagriu - despre unitatea de esenta s-a pastrat in greceste, sub numele Sf. Grigorie de Nazianz si Sf. Grigorie de Nyssa

- Cuvant scurt despre suflet catre Tatian.

- Predici.

Neautentice:

- Credinta in fiecare din partile sale;

- 12 Capitole despre credinta;

Predici:

- trei la Buna Vestire si care se cred a fi ale lui Apolinarie.

Caracterizare.

Sf. Grigorie Taumaturgul a fost unul din cei mai de seama episcopi ai Bisericii rasaritene. El a contribuit mult la progresul crestinismului din epoca sa. Viata lui ingereasca si plina de jertfa a fost de timpuriu infrumusetata cu aureola minunii. Ca elev si admirator al lui Origen, el pastreaza traditia unei utilizari largi a filozofiei grecesti, adaptata punctului de vedere crestin. E un aparator darz al Sf. Treimi.

A fost un mare pastor si un scriitor de talent.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.