Sfanta Mare Mucenita Ecaterina in iconografie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina in iconografie

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este zugrăvită conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, sub chipul unei tinere, înveșmântată ca o împărăteasă, având pe cap o coroană, iar în mâini ținând o Cruce și o ramură de finic.

Asemenea celorlalți mucenici, Sfânta Ecaterina este înveșmântată cu o tunică roșie, prevăzută cu mâ­neci lungi, strânse cu mânecuţe. Aceasta este împodobită la gât, talie, poale și mânecuțe cu un tiv de aur și pietre prețioase. Culoarea roșie a tunicii reprezintă culoarea sângelui, a jertfei lui Hristos și simbolizează moartea martirică.

În unele icoane ale sfintei, alături de ea, se mai zugrăvește și o roată cu țepi mari din fier la exterior, ca mărturie a chinurilor la care a fost supusă pentru credința în Hristos.

Dionisie din Furna se oprește și asupra anumitor momente importante din viața Sfintei Mucenițe Ecaterina, povățuindu-l pe iconar în realizarea acestora. Astfel, putem întâlni icoane ale Sfintei care o înfățișează pe aceasta primind învățături de la duhovnic, botezându-se, arătând îndrăzneală înaintea împăratului, contrazicându-se cu cei 50 de ritori, fiind în temniță, fiind pusă pe roată de ostași, tăierea capului Sfintei Ecaterina, mutarea sfintelor sale moaște de către îngeri în Muntele Sinai și îngroparea.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina in iconografie

Vizualizari: 387

Id: 24814

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.