Sfantul Ierarh Chiril al Alexandriei in iconografie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfantul Ierarh Chiril al Alexandriei in iconografie

Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei, este zugrăvit conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna sub chipul unui bătrân cu barba deasă și lungă, despicată în două, pleșuv la frunte și cu părul rar și galben, ușor încărunțit. Are obrazul lat și buzele groase și este puțin neted la față și la frunte. Sprâncenele îi sunt groase, mari și rotunde, iar nasul este coroiat și gros la nări.

Pe cap poartă un acoperământ împodobit cu cruci și în mână ține un pergament desfășurat pe care sunt scrise cuvintele: „Mai ales pentru Preasfânta, Preacurata, Preabinecuvântata și pururi Fecioara Maria”.                 

De obicei, Sfântul Ierarh Chiril este zugrăvit alături de Sfântul Atanasie al Alexandriei, în icoana prăznuirii lor din 18 ianuarie. În cadrul programului iconografic, Sfântul Ierarh Chiril este pictat în registrul din altar, alături de ceilalți Sfinți Ierarhi, cât și în icoana Sinodului al III-lea Ecumenic de la Efes, alături de ceilalți Sfinți Părinți, șezând pe scaune lângă împăratul Teodosie al II-lea.

Pentru că unele biserici poartă hramul Sfântului Chiril, chipul acestuia mai este zugrăvit și în registrul icoanelor împărătești (icoana hramului) de pe catapeteasmă. Un alt loc unde sfântul este zugrăvit după rânduiala lui Dionisie din Furna, este trapeza. Aici el ține în mâna înscrisul: „Cei ce leapădă armele postirii, de la îmbuibarea pântecelui primesc împiedicare”.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Sfantul Ierarh Chiril al Alexandriei in iconografie

Vizualizari: 611

Id: 25256

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.