Vai mie, sarmanul si netrebnicul ! Ce raspuns voi da la ceasul Judecatii ? :: Marturii din viata monahala - Gheron Iosif

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Vai mie, sarmanul si netrebnicul ! Ce raspuns voi da la ceasul Judecatii ? :: Marturii din viata monahala - Gheron Iosif


Vai mie, sarmanul si netrebnicul ! Ce raspuns voi da la ceasul Judecatii ?

Copilul sufletului meu, fiul meu pe care l-am nascut cu Duhul lui Dumnezeu !

Am primit scrisoarea ta, iubitul meu fiu. Si vazand cele ce sunt in tine am plans cu amar. Iar mainile inaltandu-le catre Preadulcele nostru Iisus - cu cata putere am avut - am strigat din rarunchii iubirii mele :

" Deschide, dulcea mea suflare, Iisuse, Mantuitorul meu, deschide cerurile Dumnezeiescului Tau Duh si picura apa harului Tau mangaietor in sufletui fiului meu. Si mangaie-i sa vindeca inima, indulcind-o cu dulceata dumnezeiestii Tale placeri celei de nepatruns, pe care limba nu o poate grai. Trimite, Iisuse al meu, Datatorule de lumina, raza de luminare a cunostintelor Tale dumnezeiesti si fa sa lumineze in sufletul fiului meu lumina dumnezeiestii Tale straluciri; ca sa se bucure si sa tresalte precum cerbul si sa uite necazurile toate cele ale lumii. Da, mireasma a mea cea preadulce; da, suflarea mea cea inmiresmata; da, Hristoase al meu Cel iubit; ai mila de creatura Ta si nu o lasa sa sufere peste puterile ei ".

Toate acestea le strig catre Domnul pentru tine, dragul meu fiu. Le spun si ma rog cu adevarat. Mainile le intind cu durere in suflet si ud pamantul cu lacrimile mele.

" Daruieste - spun - dulcea mea suflare, Hristoase, viata mea; daruieste harul Tau robului Tau si izbaveste-l pe el de vrajmasii care l-au inconjurat; toate alunga-le si le preschimba minunat in liniste si pace, asa cum obisnuieste sa faca puterea Ta dumnezeiasca. Ca tu esti ajutorul si puterea, mila si milostivirea, si Tie slava inaltam, acum si in vecii nesfarsiti ".

Acestea toate le spun si le savarsesc, iubitul meu fiu, eu, smeritul tau Parinte duhovnicesc, de la prima scrisoare din care am aflat despre chinurile tale. Si iata, in timp ce eram in mare lupta a sufletului pentru tine, a venit si cosul Celui ce aduce tuturor bucurie. Si de indata am cautat sa aflu noutati despre tine. Dar cum am vazut ca nu s-au terminat chinurile, iarasi m-am intors la rugaciune. Si mancand din mar, sufletul meu binecuvanta pe Dumnezeu si ma rugam sa fii binecuvantat de Tatal, Fiul si Sfantul Duh; de Una, Sfanta, Cea Deofiinta si Nedespartita Treime, singurul izvor al tuturor bunatatilor si a toata binecuvantarea.

Imi scrii ca te straduiesti sa savarsesti lucrul lui Dumnezeu. Daca vei reusi sa-l duci la bun sfarsit, cu harul lui Dumnezeu sa stii ca l-ai savarsit, iar de vei fi impiedicat in vreun fel, sa nu te intristezi. Il vei face alta data, daca aceasta este voia lui Dumnezeu.

Multe lucruri sunt oprite pentru un timp, deoarece nu a sosit ceasul lor; altele, pentru ca oamenii insisi le stau impotriva - pentru ca, asa cum ne spun sfintii, oamenii pot sta impotriva voii lui Dumnezeu ani multi si altele, pentru ca nu este voia lui Dumnezeu sa se infaptuiasca. Sunt fara de numar exemplele in Vietile Sfintilor, pe care si Prea Cuviosia ta le citesti. Dar si din experienta proprie ai cunoscut deja multe.

De aceea, oricum s-ar invarti cercul vietii noastre netrebnice, trebuie sa ramai neclintit si ca Atlas sa duci pe umerii tai greutatile vietii, din moment ce, asa cum imi spui, ai fost chemat sa fii pastor al multor oi.

In timp ce eu, asa cum s-a dovedit, am fost chemat sa pazesc stancile, ca unul care nu m-am invrednicit de un astfel de har si nevrednic sunt si de slujirea cuvantului.

Vai mie, sarmanul si netrebnicul, daca nu cercetez acestea si nu recunosc darurile fratelui meu ! Ce raspuns voi da la ceasul Judecatii ? Caci numai o data sau de doua ori am fost prins de capcana lingusirii si, incercand sa ies, am esuat. Si acum ma mai lupt.

Vai mie, sarmanul si batranul ! De doua ori m-am impotrivit din nestiinta voii lui Dumnezeu. Cu ce cuvant sa mustru nenorocitul meu suflet ? In ce fel sa atrag milostivirea Domnului meu ? Sau ce lucru placut lui Dumnezeu sa savarsesc ? Vai mie, sarmanul ! Ca s-au terminat lacrimile din ochii mei. Noapte neagra m-a cuprins si fara simtire am primit lauda de la parintii de aici. Sa faca mila Dulcele Iisus, pentru rugaciunile Sfintilor nostri Parinti.

Am iesit din aceasta, parinte, si aducandu-mi aminte de zilele cele de demult m-am ridicat. Iarta-ma pe mine, parintele tau; in ciuda acestui fapt, te-am nascut de la Duhul cel Dumnezeiesc.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.